Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τέλος το …χτυποκάρδι για  τους 1.134  υποψήφιους της Ξάνθης

Τέλος το …χτυποκάρδι για  τους 1.134  υποψήφιους της Ξάνθης

0

Ανακοινώθηκαν οι  βαθμοί τους – Ικανοποιητική η βαθμολογική εικόνα  στο 1ο Λύκειο Ξάνθης

 

Οι συντελεστές βαρύτητας και ο υπολογισμός των μορίων  – Τι ισχύει για το Μηχανογραφικό 2022

 

 

Στον υπολογισμό των μορίων και στην μάχη των μηχανογραφικών ρίχνονται  πλέον οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχοντας τους  βαθμούς τους ανά χείρας ή  σε email στο  κινητό τους. Η πλατφόρμα results minedu με τις βαθμολογίες άνοιξε χθες 28 Ιουνίου λίγο πριν τη 1μ.μ. ενώ την ίδια στιγμή δέχτηκαν sms με τους βαθμούς τους όσοι είχαν δηλωθεί στο σύστημα. Οι βαθμολογίες αναρτήθηκαν και με τον παραδοσιακό τρόπο στα Λύκεια με τους κωδικούς των υποψηφίων αφού προηγουμένως είχαν ελεγχθεί κατά αντιπαραβολή  τα αποκόμματα των βαθμολογιών τους με τις καταστάσεις που εστάλησαν από το υπουργείο προς ανάρτηση προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν λάθη. Είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται στα Λύκεια προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν λάθη.

Τι λένε τα στατιστικά

Όπως μας μετέφερε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  Ξάνθης κ. Χρήστος Ιωαννίδης που είχε πρόσβαση στα στατιστικά στοιχεία στην κλίμακα  από 10 έως 20 κινήθηκε το  66% – 67% των υποψηφίων. Εκτίμησε δε ότι  αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης δυσκολίας που είχαν όλα τα θέματα.

Να σημειώσουμε πως το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία για τις φετινές βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις (2022) ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Όπως φαίνεται με μια πρώτη ανάγνωση οι μαθητές φαίνεται να μην τα πήγαν καλά στα μαθηματικά με σχεδόν το 60% των μαθητών να γράφει κάτω από τη βάση που επηρεάζει τόσο τους υποψήφιους του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Οικονομικών Σπουδών και Σπουδών Πληροφορικής), όσο και του 2ου, δηλαδή των Θετικών Επιστημών.

Παράλληλα λίγο κάτω από τους μισούς μαθητές έγραψαν κάτω από τη βάση σε Ιστορία, Λατινικά και Φυσική.

1ogel xanthis

Ικανοποιητική η βαθμολογική εικόνα  στο 1ο Λύκειο Ξάνθης

Την ικανοποίησή του εξέφρασε από τις επιδόσεις των αποφοίτων  του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης ο διευθυντής κ. Κάππος Ιωάννης. Όπως ανέφερε η συνολική εικόνα είναι αρκετά καλή και οι βαθμοί κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα. Είπε δε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν αρκετά 20άρια και σε μαθήματα όπως Μαθηματικά και  Φυσική.

Οι συντελεστές βαρύτητας και ο υπολογισμός των μορίων

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, αφού έχει  δοθεί δια νόμου η δυνατότητα κάθε σχολή να έχει διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου γίνεται ως εξής:

Ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.

Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Υπενθυμίζεται ότι για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, πρέπει να έχει ίση ή μεγαλύτερη βαθμολογία από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στη Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, που επιθυμεί.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ: Για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, το Υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν. Η εφαρμογή ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.

Τι ισχύει για το Μηχανογραφικό 2022

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) ή και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο ( Π.Μ.Δ ) θα μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή Π.Μ.Δ.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου(Π.Μ.Δ.) έτους 2022 θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Ιουλίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…