Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Περιήγηση στη δημόσια μνήμη της Ξάνθης για τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ

Περιήγηση στη δημόσια μνήμη της Ξάνθης για τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ

0

Ο δρ. Δημήτρης Κασαπίδης ανέλαβε την ιστορική ξενάγηση 35 φοιτητών του 3ου έτους, με την καθηγήτρια που τους συνόδευσε κ. Κατερίνα Ριτζούλη

Ο δρ. Δημήτρης Κασαπίδης ανέλαβε να καθοδηγήσει τους φοιτητές του 3ου έτους αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ σε μία περιήγηση «από τη δημόσια μνήμη στη δημόσια ιστορία και στη δημόσια αρχιτεκτονική». Όπως αναφέρει η επ. καθηγήτρια Κατερίνα Ριτζούλη που συνόδευσε την ξενάγηση, ο κ. Κασαπίδης « με το γλαφυρό αφηγηματικό του ύφος ξενάγησε τους εξαιρετικούς φοιτητές του 3ου έτους αρχιτεκτονικής -και όχι μόνο- σε ξεχασμένες θλιβερές και χαρούμενες ζωές καπνεμπόρων, αξιωματικών, ιερέων όλων των εθνοτήτων, αλλά και γλυπτών, κατοικιών, ναών, προξενείων και τόσων άλλων ιστορικών στιγμών της νεώτερης Ξάνθης!».

Αναφορικά με την περιήγηση-μάθημα ο ίδιος σημείωσε: «η ξενάγηση “Από τη Δημόσια Ιστορία στη Δημόσια Μνήμη και στη Δημόσια Αρχιτεκτονική” πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Θεωρία της Αρχιτεκτονικής και Τέχνης ΙΙ. Ευχαριστώ θερμά την επίκουρο καθηγήτρια κ Κατερίνα Ριτζούλη και τους φοιτητές που πραγματικά συμμετείχαν ενεργά και έδειξαν έντονο ενδιαφέρον . Ιδιαίτερα σημαντική και εξόχως συμβολική  ήταν η συνάντηση μας με το διερχόμενο αντιδήμαρχο κ Γιάννη Ζερενίδη κατά τη διάρκεια της ξενάγησης  μπροστά στις προτομές των Ξανθιωτών ηρώων Μιχ. Βόγδου- Ευάγγελου Στογιαννίδη και Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη  προς τον οποίον αποθέσαμε δια ζώσης την άποψη μας ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΟΜΩΝ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ . Εξηγήσαμε τους λόγους ως προς τη συγκεκριμένη θέση που τώρα βρίσκονται και είναι ταυτόσημη με τους χώρους όπου έζησαν και άκμασαν κατά τη διάρκεια του επίγειου σύντομου βίου τους όπου παραπλησίον η οδός Βόγδου και η οδός Στογιαννίδη όπου η οικία και το μαγαζί των δυο. Παράλληλα εκθέσαμε και την καλλιτεχνική αξία των προτομών ως γλυπτών καθώς φιλοτεχνήθηκαν από δυο εξέχοντες Τηνιακούς Γλύπτες  τον Λευθέρη Βαλάκα και το Στρατή Φιλιππότη το 1965.

Το τέλος της βόλτας μας έκλεισε μπροστά στο μικρό Καθολικό παρεκκλήσι του Αγίου Ιωσήφ στη Ξάνθη, καθώς τα παιδιά με ρώτησαν για το που ήταν παλιά η Καθολική Εκκλησία και αν υπάρχει τώρα . Οπότε τους πήγα στο χώρο όπου υπήρχε παλαιότερα ο καθολικός ναός και σήμερα ο νέος ναός του Αγίου Ιωσήφ  όπου και  είχα τη χαρά να τους παραθέσω ορισμένα ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση και τη πορεία μέσα στο χρόνο της Καθολικής κοινότητας Ξάνθης».

Στους 35 φοιτητές που συμμετείχαν ο κ. Κασαπίδης πρόσφερε αντίτυπα του βιβλίου του «Ακολουθώντας τα βήματα του Μάνου Χατζιδάκι. Μια περιήγηση στην παλιά πόλη της Ξάνθης με το δικό του βλέμμα», όπου και υπάρχει ένα σύντομο ιστορικό για τα κτίρια (κατοικίες, ναοί) που συνάντησαν, μία σύντομη ιστορική αναδρομή στο παρελθόν της πόλης και μία ενδεικτική παράθεση βιβλιογραφίας στο τέλος, που μπορεί να χρησιμεύσει στις εργασίες τους στη σχολή. Το βιβλίο το συνέγραφε το 2019 με αφορμή την ξενάγηση που έκανε στα μουσικά σχολεία και το είχε μοιράσει επίσης σε εκείνους τους μαθητές των τριών διαφορετικών μουσικών σχολείων που είχαν βρεθεί στην πόλη.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …