Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Sunlight: Ιστορικό ρεκόρ τζίρου και άλμα κερδών το 2021

Sunlight: Ιστορικό ρεκόρ τζίρου και άλμα κερδών το 2021

0

Επενδύσεις ύψους 450 εκ. ευρώ θα υλοποιήσει η εταιρεία τα επόμενα χρόνια

Ενισχυμένα μεγέθη εμφάνισε ο όμιλος Sunlight κατά τη χρήση του 2021 έναντι του 2020. Σε ενοποιημένο επίπεδο, η εταιρεία που δημιουργεί λύσεις παραγωγής ενέργειας ενίσχυσε κατά 54%, στα 272 εκατ. ευρώ, τον κύκλο εργασιών σε ετήσια βάση, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ που τροφοδοτείται από την άνοδο των παραγόμενων ποσοτήτων αλλά και των τιμών πώλησης. Ως συνέπεια της ανοδικής πορείας του όγκου πωλήσεων, του κύκλου εργασιών και σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις του κόστους βασικών υλικών και ενέργειας, τα ενοποιημένα μεικτά κέρδη σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν κατά 35,4%, σε 50,3 εκατ. ευρώ. Η άνοδος αυτή, σύμφωνα με τη Sunlight, αποδίδεται και στην επίδραση στην κερδοφορία του προϊοντικού μείγματος, σε συνδυασμό με τους αυξημένους όγκους πωλήσεων βιομηχανικών μπαταριών μολύβδου για εφαρμογές έλξης (σημ.: χρησιμοποιούνται για βιομηχανική χρήση από φορτηγά οχήματα κ.τ.λ.) του ομίλου.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Sunlight το 2021 ενισχύθηκαν κατά 26%, σε 24,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (ΕBIT) αυξήθηκαν κατά 30%, σε 15,3 εκατ. ευρώ. Πριν από μερικές εβδομάδες, η γενική συνέλευση της Sunlight αποφάσισε, κατά πληροφορίες, τη διάθεση στο προσωπικό μέρους των καθαρών κερδών της, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

Για τα επόμενα χρόνια η Sunlight υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 450 εκατ. ευρώ.

Στην οικονομική έκθεσή της για το 2021 η Sunlight αναφέρει ότι η ανάκαμψη του κλάδου βιομηχανικών μπαταριών μολύβδου για εφαρμογές έλξης και αποθήκευσης ενέργειας, που είχε ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2020, συνεχίστηκε με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Κατά την περασμένη χρονιά, οι παραγωγικές μονάδες σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Βερόνα (Ιταλία) εμφάνισαν υψηλά επίπεδα απόδοσης, ενώ η νέα μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών στη Β. Καρολίνα των ΗΠA τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία.

Όσον αφορά την πρόοδο των νέων επενδύσεων, η Sunlight υλοποιεί το ερευνητικό έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας, αξίας 105,26 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση του εν λόγω project θα οδηγήσει στη δημιουργία της πρώτης βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα συσσωρευτών λιθίου, όπως και στην ανάπτυξη συστημάτων μπαταριών λιθίου.

Για τα επόμενα χρόνια η Sunlight υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 450 εκατ. ευρώ με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στοιχείων μολύβδου – οξέος και την αυτοματοποίηση της διαδικασίας συναρμολόγησης μπαταριών ιόντων λιθίου. Η επένδυση αυτή θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια προερχόμενα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Sunlight ύψους 70 εκατ. ευρώ με εισφορά νέων μετρητών από τη μέτοχο Olympia Ltd. Επίσης, κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ προέρχονται από μακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό που έχει συναφθεί με ελληνικές τράπεζες «με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους». Πέραν των παραπάνω δύο πηγών χρηματοδότησης, η επένδυση ύψους 450 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί και από κεφάλαια του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου η Sunlight υπέβαλε τον φάκελο αιτήματος χρηματοδότησης για το έργο της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας (μέσω, μεταξύ άλλων, της κατασκευής νέων, ενεργειακά αποδοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων, της προσθήκης του κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού και της αυτοματοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας) που είναι συνολικού προϋπολογισμού 175 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τις επιπτώσεις του πολέμου, οι πωλήσεις της Sunlight σε Ρωσία και Ουκρανία αντιστοιχούν στο 1,2% και 0,3% του συνολικού κύκλου εργασιών, αντιστοίχως.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…