Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

0

Οι απάτες συνεχίζονται
Καθημερινά δημοσιεύουν οι εφημερίδες απάτες που γίνονται σε βάρος αφελών ανθρώπων μεταξύ αυτών και συμπολιτών. Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως σταδιακά τα θύματα θα λιγόστευαν, συμβαίνει το παράδοξο να συνεχίζουν άνθρωποι να πέφτουν θύματα και να χάνουν τις οικονομίες τους. Οικονομίες που έχουν στα σπίτια τους ή καταθέσεις σε Τράπεζες.
Είναι γεγονός πως οι απατεώνες έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο της απάτης τους. Μετακινήθηκαν στο χώρο της ηλεκτρονικής λειτουργίας και δρουν μέσω υποκλοπής, από την αφέλεια των θυμάτων τους ή την απροσεξία τους στο να δίνουν τους κωδικούς τους.
Βέβαια υπάρχουν και οι παραδοσιακοί. Αυτοί τηλεφωνούν και με πρόσχημα κάποιο τροχαίο ή εγχείρηση συγγενικού προσώπου, ζητούν χρήματα που οι φιλότιμοι συγγενείς δίνουν.
Γ.Δ.


Ταυτοποιείται κανείς;
Σε όλη αυτή την ποικιλία δράσης των απατεώνων που βρίσκουν αφελή θύματα, υπάρχει ένα ερώτημα που τίθεται στην Αστυνομία αλλά και στις Τράπεζες. Αυτοί οι ηλεκτρονικοί απατεώνες εντοπίζονται; Ταυτοποιούνται; Ναι ή όχι; Και δεν πρέπει τα θύματα να γνωρίζουν για την πορεία και εξέλιξη της υπόθεσής τους;
Πιστεύουμε πως πρέπει. Κι αυτό δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση αλλά εδώ χάνονται αρκετά χρήματα, οικονομίες χρόνων. Το να καταγγέλλεται μια απάτη αυτού του είδους, να καταγράφεται μόνον χωρίς ενδιαφέρον ή ενημέρωση για την εξέλιξή της είναι το λιγότερο απάνθρωπο. Εντάξει, έπεσαν θύματα απάτης, μην πέφτουν και θύματα αδιαφορίας από Αστυνομία και Τράπεζες, είναι βαρύ.
Γ.Δ.


Μήνας συνεδρίων…
Συνεδριακός μήνας ο Μάιος για τα τρία μεγάλα κόμματα. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΝΔ και προσεχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οδεύουν αντίστοιχα προς τα δικά τους συνέδρια. Επίσης το ΚΙΝΑΛ έγινε ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με απόφαση του 95% των ψηφοφόρων μελών του και ανανέωσε επίσης και τα εσωκομματικά του όργανα. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα δείχνουν ότι οι εκλογές είναι κοντά αν και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι εκλογές θα γίνουν το 2023 άτυπα μπαίνουμε σε μια προεκλογική περίοδο.
Μ.Ξ.


Συνηθίζεται μεν, αλλά
Είναι μια συνήθεια που επικρατεί εδώ και χρόνια γενικά στις κομματικές συγκεντρώσεις κάθε αιτίας και αφορμής. Για την υπερβολική διάθεση κάποιων, έως εμμονή θα έλεγα, να φωτογραφίζονται.
Προφανώς κατανοώ την επιμονή κάποιων να απαθανατίσουν την παρουσία τους δίπλα συνήθως με τον αρχηγό του κόμματος ή άλλους παράγοντες.
Πρόκειται για ένα προσωπικό παιγνίδι, μια ικανοποίηση δημοσιότητας που βέβαια περιλαμβάνει κάπου μέσα της και στοιχεία φιλοδοξίας ασχολίας με την πολιτική.
Δεν το θεωρώ αρνητικό. Απλά επισημαίνω στους φίλους πως η υπερέκθεση θέλει μέτρο διότι μπορεί ν’ αποβεί αρνητική στο τέλος.
Γ.Δ.


Η ρωσική 9η Μαΐου
Κι ενώ όλος ο πλανήτης ανέμενε πως η πολυδιαφημιζόμενη γιορτή στη Μόσχα για τη νίκη επί των ναζί θα είχε εκτός από επίδειξη δύναμης και κάποιας μορφής κλιμάκωση και απειλές από μεριάς του Πούτιν, τελικά είδαμε κάτι άλλο. Ήταν βέβαια μία παρέλαση αντάξια μ’ αυτές που οργανώνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, πολυπληθής, με πυρηνικούς πυραύλους και βαριά όπλα. Αλλά ήταν έντονη και η κατήφεια του Πούτιν και των στρατηγών του. Είναι βλέπετε δύσκολο να παριστάνεις τον νικητή όταν έχεις χάσει 25.000 στρατιώτες και εκατοντάδες τανκ στο πεδίο της μάχης και η ναυαρχίδα σου να κείτεται στο βυθό της Μαύρης θάλασσας. Ενώ σχεδίαζες μία εύκολη προέλαση στην πρωτεύουσα του εχθρού.
Τελικά ο Πούτιν δεν κήρυξε τον πόλεμο ούτε στη Δύση, ούτε καν στην Ουκρανία, παρά μόνο αναφέρθηκε σε μάχες που γίνονται στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές. Προσπάθησε βέβαια να πείσει τους υπηκόους του πως το ΝΑΤΟ ετοίμαζε εισβολή στη Ρωσία και η «επιχείρηση» στην Ουκρανία απέτρεψε αυτή την εισβολή και τον πυρηνικό όλεθρο που θα ακολουθούσε.
Σε μια χώρα με ελεγχόμενη πληροφόρηση και με φιμωμένη αντιπολίτευση, ο Πούτιν μπορεί να ισχυρίζεται τα πιο παρανοϊκά πράγματα και να γίνεται πιστευτός. Ωστόσο τα ίδια αυτά επιχειρήματα τα ακούμε από τους εγχώριους θαυμαστές του Πούτιν. Βλέπετε, η ρωσική προπαγάνδα λειτουργεί υποδειγματικά, τόσο εντός όσο κι εκτός της χώρας.
Κι αν αναρωτιέστε πως μπορεί να είναι πειστικά αυτά τα επιχειρήματα σε πολίτες μίας δημοκρατικής δυτικής χώρας που έχουν όλες τις πληροφορίες, τα δεδομένα και τις εικόνες στις οθόνες τους, ιδεοληψία, θρησκευτικός φανατισμός και αντιδυτικό μένος είναι η απάντηση.


Το οικονομικό όφελος
Άφησα εκτός του σχολιασμού για τις εκδηλώσεις των Μουσικών Σχολείων το οικονομικό θέμα.
Μια ιδιαίτερα σημαντική πλευρά, υλική θα πουν κάποιοι, αλλά ιδιαίτερα σημαντική θα πω εγώ για την τοπική οικονομία. Ήδη στο χθεσινό ρεπορτάζ οι δηλώσεις των προέδρων της Ομοσπονδίας και Εμπορικού Συλλόγου είναι χαρακτηριστικές.
Ναι, είναι πέραν πάσης ανάλυσης και αποδοχής, πως πίσω από κάθε ενέργεια, δράση και απόφαση δεν υπάρχει και η οικονομική διάσταση.
Η στόχευση λοιπόν είναι δεδομένη και αποδεκτή. Ναι στις εκδηλώσεις. Προσφέρουν στον Πολιτισμό αλλά βοηθούν και συμπληρώνουν την τοπική οικονομία σε κάποιο μέγεθος.
Εάν δε σκεφτεί κανείς πως τόσο το Καρναβάλι και τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, αντιλαμβάνεται πως οι τρεις αυτές μαζί συνεισφέρουν ένα ικανοποιητικό οικονομικό ποσοστό στον τόπο μας.
-Η οικονομία, η οικονομία είναι το παν, από κει ξεκινούν όλα, ας μη το ξεχνάμε αυτό.
Γ.Δ.


Απαραίτητη βράβευση
Στη ζωή δεν είναι το παν το χρήμα. Υπάρχουν κι άλλες αξίες ηθικής μορφής που έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα και για κάποιους μεγαλύτερη αξία από το οικονομικό μέρος. Πολλοί δημιουργοί, καλλιτέχνες και εν γένει πνευματικοί άνθρωποι επιθυμούν και την  αναγνώριση του έργου και της προσφοράς τους μέσω της βράβευσής τους. Είναι απολύτως θεμιτό και ανθρώπινο.
Έτσι, επροτάθη και δεν υλοποιήθηκε από την οργανωτική επιτροπή να γίνει εκ μέρους του δήμου η βράβευση του Ν.Κυπουργού με μια πλακέτα και ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη. Για έναν άνθρωπο που είναι κοντά στο θεσμό, που είναι η ψυχή του από το 2014.
Δεν έγινε αυτό το 2022, ελπίζουμε να γίνει το 2023. Ως ελάχιστη έκφραση τιμής για την προσφορά του.
Γ.Δ.


Περί τοπικής οικονομίας
Η οικονομία λοιπόν. Ναι, βεβαίως. Γι’ αυτό φωνάζουμε γράφοντας χρόνια τώρα πως πρέπει να δούμε ως νομό και τον τομέα του Τουρισμού. Έναν τουρισμό βέβαια στα δικά μας δεδομένα που υπάρχουν και μπορούμε να προσφέρουμε.
Κάποιοι ίσως πουν πως ο νομός μας είναι αγροτοκτηνοτροφικός. Λέμε καλώς είναι και ν’ αναπτυχθεί κι άλλο. Τίποτε δεν εμποδίζει και την παράλληλη τουριστική ανάπτυξη.
Σαν σημαντικό παράδειγμα θ’ αναφέρω την Κρήτη. Είναι γνωστό πως το νησί αποτελεί έναν από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς. Ε, λοιπόν οι Κρητικοί δεν σταμάτησαν ούτε την γεωργία, ούτε την κτηνοτροφία. Ίσως τις ανέπτυξαν και περισσότερο, λόγω αύξησης των τουριστών.
Το ίδιο νησί, αυτή τη στιγμή, είναι ο λαχανόκηπος της Ελλάδος. Παράγει τεράστιες ποσότητες λαχανικών και φρούτων.
-Το ένα λοιπόν δεν αποκλείει το άλλο. Δουλειά και μυαλό χρειάζεται μόνον.
Γ.Δ.


Συνεχίζονται οι εκλογές κομμάτων
Συνέδρια και κομματικές εκλογές. ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. πραγματοποίησαν τα συνέδριά τους, σύντομα θα πραγματοποιηθεί του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή ψήφισε για τα νέα μέλη των Οργανώσεών του και το νέο του όνομα. Την ερχόμενη δε Κυριακή, 15 Μαΐου θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα θα ψηφίσουν τα μέλη, για την εκλογή μελών για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Τα δε εγγεγραμμένα μέλη ψηφίζουν για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και για πολίτες που θέλουν να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για πρώτη φορά και να ψηφίσουν στα σημεία που έχουν οριστεί στην πόλη και σε κεφαλοχώρια του νομού (δημοσιεύονται σε άλλη σελίδα).
Γ.Δ.


Όχι άλλες Καρολάιν…
Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της γυναικοκτονίας στην χώρα μας. Η λίστα ολοένα και μεγαλώνει με γυναίκες που χάνουν τη ζωή τους από τα χέρια των συζύγων και συντρόφων τους. Η πιο πρόσφατη τραγική δολοφονία της 43χρονης γυναίκας μητέρας δύο ανήλικων παιδιών από την Καβάλα από τα χέρια του 55χρονου συζύγου της. Ο λόγος; Του ζήτησε να χωρίσουν κι αυτός την σκότωσε. Δεν μπόρεσε άκουσον άκουσον να διαχειριστεί και να σεβαστεί την βούληση της μάνας των παιδιών του! Τόσος άμετρος εγωισμός! Τόση κτητικότητα! Τόση απανθρωπιά! Για κάποιους οι γυναίκες δεν είναι ελεύθερα όντα που έχουν το δικαίωμα να ζουν όπως θέλουν  αλλά πρέπει να ανήκουν κάπου, να είναι κάποιου. Είναι αυτοί οι χειριστικοί τύποι που αυτή την κτητικότητα που είναι στέρηση ελευθερίας την «χρυσώνουν» με την αγάπη και παθολογική ζήλεια εξαιτίας αυτής της αγάπης. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία για μια δολοφονία. Γι αυτό και οι γυναίκες που ζουν τέτοιες καταστάσεις πρέπει να έχουν μηδενική ανοχή σε κάθε ένδειξη ή πράξη βίας. Να ζητούν άμεσα την βοήθεια από τις αρχές ή δομές.   Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική εποχή. Οι γυναίκες είναι πιο ελεύθερες και πιο διεκδικητικές και λιγότερο συγκαταβατικές σε μια σχέση.  Η κοινωνία επίσης εξανθρωπίζεται ξεπερνά τα στερεότυπα δεν έχει τιμωρητική στάση απέναντι στις γυναίκες που τολμούν να διεκδικήσουν τα θέλω τους.  Μόνο που κάποιες όπως η Καρολάιν, η Γαρυφαλλιά και η Αϊντα το πλήρωσαν με την ζωή τους.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …