Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 14 Μαΐου 2022

0

Ελλάδα του 1900
Από τον φίλο Νομικό Γιάννη Κυμιωνή μας εστάλη σχετική Νομολογία του Ειρηνοδικείου Λευκίμμης (Κέρκυρα). Αξίζει η δημοσίευσή της για ν’ αντιληφθούμε πως λειτουργούσε την περίοδο εκείνη η Δικαιοσύνη στην χώρα.
«Ο Ειρηνοδίκης Λευκίμμης (Κερκύρας) γνωστοποιώ ότι: επειδή ως πληροφορείται το Δικαστήριον η απόστασις επί των σήμερον διεξαχθησομένων προσωρινών μέτρων είνε αρκετά μεμακρυσμένη και δέον να μεταβή διά ζώου. Επειδή ο ίππος ον έφερεν ο ενάγων προς μετάβασιν του δικαστηρίου εστί πάνυ επίφοβος έχων αγριωμένους τους οφθαλμούς, τεταμένα τα ώτα, την ουράν αενάως κινουμένην η δε σαμάρα ίσταται επί του αυχένος με κεκομμένον σχοινίον δεδεμένον επί της κοιλίας. Επειδή κατά την στιγμήν ταύτην ο ενάγων δεν δύναται ν΄αντικαταστήσει έτερον ζώον, επομένως το Δικαστήριον πεζή αδυνατεί να μεταβή επί τόπου και περί τούτων όλων συμφωνεί και ο πληρεξούσιος του ενάγοντος Κίμων Γ. Ποκρίλλης. Δια ταύτα αναβάλλει αυτεπαγγέλτως την επί τόπον μετάβασιν του Δικαστηρίου κλπ.»
-Δυστυχώς αν και πέρασαν 120 χρόνια από τότε, η Δικαιοσύνη συνεχίζει να τρέχει με ταχύτητα ενός…ίππου!
Γ.Δ.


Η πόλη του εθελοντισμού
Είναι γεγονός, το παραδέχονται όλοι. Ότι η Ξάνθη είναι η πόλη του εθελοντισμού. Ότι διακρίνεται στον τομέα αυτόν στον απόλυτο βαθμό και ήδη έχει δώσει δείγματα εδώ και αρκετά χρόνια. Και με την εθελοντική εργασία εκατοντάδων ανθρώπων ξεκίνησαν και στηρίχτηκαν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, το Καρναβάλι και η μεγάλη γιορτή των Μουσικών Σχολείων.
Στον εθελοντισμό οφείλεται η ίδρυση και λειτουργία του Συλλόγου Αιμοδοτών Ξάνθης, του Γηροκομείου Ξάνθης και βέβαια και μια σειρά διάφορων δράσεων ποικίλης μορφής και προσφοράς.
-Ναι, ισχύει, έχουμε ευαισθησίες γι’ αυτό και ξεχωρίζουμε στον Εθελοντισμό.
Γ.Δ.


Να γίνει σοβαρή επένδυση
Η Εφημερίδα Εμπρός την 1η Ιουνίου μπαίνει στο 45ο χρόνο λειτουργίας της.
Όλα αυτά τα χρόνια ένα από τα θέματα που παρουσίαζε ως εφημερίδα τοπική, ήταν κι αυτό της λιμνοθάλασσας και των κατά καιρούς προβλημάτων της.
Πότε τα νερά έμπαιναν και έκαναν ζημιές, πότε οι «πόρτες» έσπαζαν, πότε ο γόνος έφευγε, πότε το ένα, πότε το άλλο και πάλι κάθε χρόνο κάποιο πρόβλημα υπήρχε.  Γίνονταν παρεμβάσεις μετά τις διαμαρτυρίες αλλά τα προβλήματα επανέρχονταν. Γι’ αυτό προτείνουμε, να γίνει μια σοβαρή αξιόπιστη μελέτη για να χρηματοδοτηθεί αναλόγως γενναία και ο Συνεταιρισμός να κάνει τη δουλειά του απρόσκοπτα χωρίς προβλήματα.
-Επιτέλους, αυτή η ιστορία θα πρέπει να τελειώσει.
Γ.Δ.


Έρχεται επιδότηση
Είναι πλέον καθεστώς, μόδα θα λέγαμε, οι επιδοτήσεις. Είμαστε στη φάση «Δώσε και μένα μπάρμπα». Επιδοτήσεις πολλές και διάφορες για κάθε απαίτηση και γούστο.
Τέλος πάντων, η κυβέρνηση αποφάσισε και μια νέα επιδότηση προχθές. Αφορά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» που αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών. Οι συσκευές αυτές που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι: Ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά. Δεν περιλαμβάνονται στην επιδότηση: πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, ηλεκτρικές κουζίνες.
-Ετοιμαστείτε λοιπόν αγαπητοί ό,τι παλιά συσκευή από ψυγείο, καταψύκτη και κλιματιστικό για αλλαγή.
Γ.Δ.


Οι Γάλλοι ζητούν μεταγραφή…τον Πιερρακάκη!
Πολυπληθής αντιπροσωπία του Γαλλικού Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου επισκέφθηκε την εβδομάδα αυτή τη χώρα μας, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς. Οι Γάλλοι επιχειρηματίες έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι με τον αέρα αλλαγής που πνέει στην Ελλάδα, εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα.
Στο δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν τους ο ΣΕΒ, ο Γάλλος πρόεδρος του αντίστοιχου Συνδέσμου Βιομηχάνων έδειχνε στους Έλληνες συναδέλφους του μηνύματα που είχε στείλει στον Πρόεδρο Μακρόν με τα οποία του ζητούσε  να κάνει μία «μεταγραφή»  από την Ελλάδα.
Και όπως μαντεύετε, ο «παίκτης» της ελληνικής κυβέρνησης που ενδιαφέρει τους Γάλλους δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος με τις επιδόσεις του στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και στη μείωση της γραφειοκρατίας εξέπληξε τους Γάλλους, που υποφέρουν κι αυτοί από γραφειοκρατία και δυσλειτουργίες στη δημόσια διοίκηση της Γαλλίας.
Δεν γνωρίζουμε εάν ο Μακρόν θα ζητήσει τελικά τη «μεταγραφή» Πιερρακάκη, αλλά ξέρουμε πως αν το κάνει θα λάβει σίγουρα αρνητική απάντηση από τον Μητσοτάκη. Παίκτη που σκοράρει συνέχεια δεν τον χάνεις. Μάλιστα φαίνεται  πως ο Μητσοτάκης σκοπεύει να τον κατεβάσει και στο εκλογικό «γήπεδο» της Α΄Αθηνών…
-Να δούμε αν θα σκοράρει και στην κάλπη ο κατά γενική ομολογία πιο επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Ζηλευτή πορεία
Όντως ζηλευτή από κάθε πλευρά η επιχειρηματική πορεία της Ξανθιώτικης επιχείρησης Sunlight. Μια ιστορία με μοναδικές επιτυχίες, με παρουσία σχεδόν παντού, με μονάδες εντός- εκτός Ελλάδος, με τζίρους υψηλούς και ανάλογα κέρδη.
Μόνο ικανοποίηση μπορούν να νιώθουν οι Ξανθιώτες για την επιχείρηση αυτή που σαν όμιλος πάει μπροστά και συμμετέχει στην οικονομική στήριξη του τόπου. Μαζί της βέβαια υπάρχουν στον νομό και άλλες αξιολογότατες επιχειρήσεις σε άλλους τομείς όπως Όμιλος Πλαστικά Θράκης, η Ιαπωνική JTI, η Ροδόπη, η Αlumil, η ΣΜΥΡΔΕΞ και πολλές μικρότερες.
Όλες μαζί, μικρές και μεγάλες, δίνουν δουλειές και στηρίζουν την οικονομία του νομού.
Γ.Δ.


Και οι απώλειες
Βέβαια στην θετική οικονομική προσφορά που έχει η βιομηχανία και βιοτεχνία σήμερα στο νομό, δεν θα πρέπει να μην λάβουμε υπ’ όψιν μας και τις μεγάλες απώλειες που υπήρξαν.
Μάλιστα απώλειες που είχαν άμεση σχέση και συνάρτηση με τον πρωτογενή τομέα.
Έκλεισε η ΣΕΒΑΘ, η ΕΒ Ζαχάρεως, η ΣΕΠΕΚ και άλλες μικρότερες που συμπλήρωναν την βιομηχανική παρουσία της Ξάνθης. Μιας παρουσίας ιδιαίτερα σημαντικής, αφού είχε χαρακτηριστεί ως μοναδικής στα χρονικά για επαρχιακή πόλη.
Υπήρχε τότε ένας οργασμός στις επιχειρήσεις. Χιλιάδες οι εργαζόμενοι, ξεπερνούσαν τις 5-6.000 άτομα μόνον στον ιδιωτικό τομέα.
Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων αυτών, για διάφορους λόγους, σταμάτησε τη λειτουργία του και η Ξάνθη έχει μεσαίο αριθμό εργαζομένων στη βιομηχανία σήμερα.
Γ.Δ.


Από Μουσική σε Μουσική η Ξάνθη
Πήραμε φόρα πλέον και δε μας κρατάει τίποτε. Για τη Μουσική ο λόγος.
Πριν σβήσει η εικόνα από το Φεστιβάλ των Μουσικών Σχολείων, πριν οι μοναδικοί ήχοι φύγουν από τα αυτιά μας, να και μία νέα πρόσκληση. Για το διεθνές Θερινό Ινστιτούτο Πιάνου που διοργανώνεται στην πόλη μας από τις 4 έως 10 Ιουλίου.
Μάλιστα τα μουσικά μαθήματα, οι συναυλίες και τα μουσικά events, θα πραγματοποιηθούν στον πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης και στο Δημοτικό Ωδείο Ξάνθης.
Το Θερινό Ινστιτούτο Πιάνου είναι μια μοναδική μουσική εμπειρία για τους καλλιτέχνες, το κοινό και φυσικά τους συμμετέχοντες!
-Δηλαδή, άλλη μια μουσική εβδομάδα στην πόλη μας.
Γ.Δ.

 


Τα Δημοκρίτεια και ο Ηλίας Βρεττός
Με γοργούς ρυθμούς ετοιμάζονται για τα φετινά Δημοκρίτεια στον Δήμο Αβδήρων. Ο Αντιδήμαρχος κ. Φώτης Σταυρακάρας έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό  στο facebook: «Από τις 19 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου θα διαρκέσει το φεστιβάλ Δημοκρίτεια του Δήμου Αβδήρων, ένας καταξιωμένος πολιτιστικός θεσμός που γνωρίζει τεράστια ανταπόκριση από την πλευρά του κόσμου». Ανάρτησε και την καλαίσθητη αφίσα που μεταξύ άλλων απεικονίζονται και εμβληματικά παραδοσιακά κτήρια του οικισμού των Αβδήρων. Οι καλλιτέχνες, σύμφωνα με τον κ. Σταυρακάρα  για φέτος που θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις είναι οι πολύ δημοφιλείς Ηλίας Βρεττός, Μελίνα Ασλανίδου και η Ρία Ελληνίδου.
Και για να αποκαλύψουμε και εμείς κάτι,  ο Ηλίας Βρεττός επισκέπτεται συχνά τα Άβδηρα γιατί από εκεί κατάγεται η σύντροφός του Αναστασία Δεληγιάννη και εκεί διαμένουν οι γονείς της. Μάλιστα πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το  ζευγάρι το Σεπτέμβριο θα ανεβεί τα σκαλιά της εκκλησίας μετά από 3 χρόνια σχέσης και ότι ο γάμος τους θα γίνει στην Εύβοια απ’ όπου κατάγεται ο Ηλίας Βρεττός.
Μ.Ξ.


Το συνέδριο των γραμματέων και οι ειδήσεις από τον υφυπουργό Στέλιο Πέτσα
Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο φιλοξενεί η πόλη μας αυτό το τετραήμερο. Ένα συνέδριο  που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και έχει ως στόχο την απόκτηση της απαραίτητης γνώσης και τεχνογνωσίας του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει τις υπηρεσίες των δήμων ώστε να βελτιωθεί σε θέματα σχεδιασμού και αποτελεσματικότητας η λειτουργία των ίδιων των δήμων. «Αδράξετε την ευκαιρία, τρέξτε μελέτες, απορροφήστε πόρους, δημοπρατείστε έργα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα», προέτρεψε τους εκπροσώπους της Τ.Α. ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας κατά την ομιλία του στο συνέδριο των γενικών γραμματέων. Αυτό είναι και το τελικό ζητούμενο και ένας από τους λόγους που ΄γίνεται το συνέδριο αυτό δεδομένου ότι το επόμενο καλοκαίρι κλείνει χρηματοδοτικά η προγραμματική περίοδος 2014 – 2021. Αυτό σημαίνει ότι όποιος πρόλαβε έργα συμβασιοποίησε και είναι και χρονιά εκλογών…
Ο κ. Πέτσας είπε κάτι επίσης πολύ σημαντικό. Ότι υπάρχουν δήμοι που δεν κατάφεραν ακόμη να συμβασιοποιήσουν έργα από το 2018 ενταγμένα στο πρόγραμμα Φιλόδημος. Αυτά θα απεντεχθούν μέσα στον Ιούνιο ώστε να αποδεσμευτούν πόροι για να έχουν τη δυνατότητα άλλοι δήμοι να τους απορροφήσουν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …