Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Την ζώσα ποντιακή παράδοση ανέδειξε η MELIGEYSIS στα Κομνηνά

Την ζώσα ποντιακή παράδοση ανέδειξε η MELIGEYSIS στα Κομνηνά

0

Η οικοτεχνία άνοιξε τις πόρτες της τη δεύτερη μέρα του Πάσχα με την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Τερζίδη να μεταφέρει μνήμες Ποντίων

Για το βιβλίο «Αέρα σ’ μαναχόν κανείται…» μίλησαν ο Δήμαρχος, Μ. Τσέπελης και ο δημοσιογράφος, Β.Λωλίδης-Στο «Ε» «ξετύλιξε» τις σκέψεις της για το εγχείρημα η κα Γ. Τουλουμίδου

Στην καρδιά της Άνοιξης, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, η μελισσοκομική οικοτεχνία της Γεύσης Τουλουμίδου MELIGEYSIS στα Κομνηνά της Ξάνθης, άνοιξε και επίσημα τις πόρτες της για να υποδεχθεί όλους τους φίλους, σε μια εκδήλωση με έντονο παραδοσιακό χρώμα και με προσκεκλημένο τον αγαπητό συγγραφέα, Γιάννη Τερζίδη, που παρουσίασε για πρώτη φορά το νέο βιβλίο του «Αέρα σ’ μαναχόν κανείται…» γραμμένο εξολοκλήρου στην ποντιακή διάλεκτο που κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ–Αφοί Κυριακίδη.

Στην εκδήλωση για το βιβλίο μίλησε ο Βασίλης Λωλίδης, δημοσιογράφος-ανταποκριτής του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν η Αναστασία Αδαμίδου, νηπιαγωγός και η Άννα Σπυρίδου, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ευμοίρου.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης με μεγάλη χαρά παρευρέθηκε στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης .Επίσης, το παρών έδωσαν και ο Μητροπολίτης, κ Παντελεήμων, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Κουρτίδης, οι αντιδήμαρχοι, Απόστολος Ελευθεριάδης και Μανώλης Φανουράκης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, Ιπποκράτης Καμαρίδης, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, τοπικοί σύμβουλοι της ΔΕ Σταυρούπολης, μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης Σοφία Ψωμά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης Γιώργος Χαραλαμπίδης και κάτοικοι της περιοχής

Μ. Τσέπελης: «Προτεραιότητα για τον τόπο μας η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής»

Ο Δήμαρχος κατά το χαιρετισμό του τόνισε :«Η προβολή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής μας είναι προτεραιότητα για τον Δήμο Ξάνθης», τα οποία, όπως επισήμανε, αποτελούν βασικό στοιχείο της ταυτότητας του τόπου μας. «Η οργανωμένη και ουσιαστική ανάδειξή τους αποφέρει -σε συνδυασμό με την τουριστική δραστηριότητα- προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας και μπορεί να δημιουργήσει μια σταθερή “πηγή” θέσεων εργασίας για τους συνδημότες μας».

Δ.Γκαγκαλίδης: Τιμήθηκε για την πολύπλευρη προσφορά του στον τόπο

Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε για την προσφορά και την ανάδειξη της ιστορίας, της λαογραφίας, αλλά και της σύγχρονης οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας του τόπου ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, ο οποίος και σε ανάρτησή του, δήλωσε: «Κοιτάζω και ξαναβλέπω την αναμνηστική εικόνα. Μ’ αρέσει πάλι να το διαβάζω: “η οικοτεχνία Meligeysis στον δραστήριο εκπαιδευτικό Δημήτρη Γκαγκαλίδη, ελάχιστος φόρος τιμής για τη διαρκή συμβολή του, στη προβολή και ανάπτυξη του τόπου μας. Κομνηνά Ξάνθης, Δευτέρα του Πάσχα 2022”. Τι όμορφα να ακούς καλά λόγια. Να έχεις τριγύρω ανθρώπους που σ’ εκτιμούν. Που σε βραβεύουν. Που αναγνωρίζουν την προσπάθεια σου. Ευχαριστώ ολόψυχα την Γεύση, τον Ηρακλή, τον Βασίλη για την όμορφη έκπληξη που ομόρφυνε την μέρα. Ήταν απ’ τις ωραιότερες της ζωής μου…»

Β. Λωλίδης: «Ένιωσα την αγωνία του συγγραφέα να κρατήσει ζωντανή τη διάλεκτο ως μία πράξη ευθύνης»

Ο κ. Β. Λωλίδης σε μία απόπειρα να «ξεκλειδώσει» τον κόσμο του βιβλίου του κ. Τ. Τερζίδη, επεσήμανε: «Μέσα από την παρουσίαση ο συγγραφέας επιχείρησε να μοιραστεί με τους παρευρισκόμενους ιστορίες που βίωσαν αυτός και οι πρόγονοί του μέσα από τα ακούσματα της ποντιακής διαλέκτου. Με λίγα λόγια έδωσε το στίγμα των Ποντίων προγόνων του σκιαγραφώντας με τον πιο παραστατικό τρόπο τα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, τις διώξεις που βίωσαν. Ένιωσα την αγωνία του συγγραφέα να κρατήσει ζωντανή τη διάλεκτο ως μία πράξη ευθύνης με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει την παράδοση στους επόμενους».

Γ. Τουλουμίδου: «Επιδίωξή μας είναι να κάνουμε τον χώρο επισκέψιμο τόσο από τουρίστες, όσο κι από σχολεία»

Προς επίρρωση με τα παραπάνω η κα Γεύση Τουλουμίδου υπογράμμισε στο «Ε»: « Το βιβλίο του Γιάννη Τερζίδη ‘’Αέρα σ’ μαναχόν κανείται’’ σημαίνει ‘’Ο αέρας σου και μόνο φτάνει’’. Βασικός στόχος του είναι να μείνει παρακαταθήκη στους απογόνους η γλώσσα, το ποντιακό ιδίωμα. Μία γλώσσα που δε μιλιέται χάνεται στον χρόνο, όμως εμείς θέλουμε ζώσα την ποντιακή. Το βιβλίο στην ουσία πραγματεύεται την καθημερινότητα στον Πόντο φτάνοντας μέχρι και το σήμερα».

Καταληκτικά, η κα Τουλουμίδου αναφερόμενη στην ταυτότητα της οικοτεχνίας, είπε: «Η Μελισσοκομική Επιχείρηση λειτουργεί από το 2017.Μπορούμε να παράγουμε προϊόντα με μέλι, μαρμελάδα με μέλι. Ωστόσο, το δυσάρεστο ήταν πως χρειαστήκαμε πολύ καιρό για να πάρουμε την άδεια λόγω της γραφειοκρατίας. Επιδίωξή μας είναι να κάνουμε τον χώρο επισκέψιμο τόσο από τουρίστες, όσο κι από σχολεία. Δηλαδή, να εμφυσήσουμε την αγάπη για τον άνθρωπο, για την παράδοση και για τη μέλισσα επισημαίνοντας την σπουδαιότητα της μέλισσας, τον τρόπο παραγωγής μελιού».

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…