Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Θα μείνουν στο σκοτάδι τα σπήλαια της Σταυρούπολης

Θα μείνουν στο σκοτάδι τα σπήλαια της Σταυρούπολης

0

Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αξιοποίησης, λέει η υπουργός Πολιτισμού

 

Αποκαρδιωτική είναι η απάντηση που έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με την αξιοποίηση και ανάδειξη των σπηλαίων της Σταυρούπολης.

Όπως αναφέραμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ, η περιοχή της Σταυρούπολης διαθέτει επτά σπήλαια, στο ένα από τα οποία το σπήλαιο «Κροκόδειλος», ενδημεί ένα σπάνιο είδος νυχτερίδας ενώ το σπήλαιο Δρυάδες διαθέτει πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες. Τα σπήλαια είναι γνωστά καθώς υπάρχει σχετική έρευνα από το Σπηλαιολογικό Ινστιτούτο Κρήτης αλλά παραμένει ξεχασμένη στα συρτάρια του δήμου Ξάνθης και ως εκ τούτου αυτός ο πλούτος που θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη τουριστικό πόλος για την Σταυρούπολη παραμένει αναξιοποίητος.

Σε σχετική ερώτηση της Ελληνικής Λύσης, η υπουργός αναφέρει: «το σπήλαιο «Δρυάδων» βρίσκεται στη θέση «Καρασούονος κεφάλι», σε απόσταση 50 περίπου μέτρων από τον δρόμο που συνδέει το χωριό Κάτω Λιβερά με τον σιδηροδρομικό σταθμό Τοξοτών. Σύμφωνα με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, το εν θέματι σπήλαιο παρουσιάζει μόνο γεωλογικό-σπηλαιολογικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι δεν έχουν εντοπισθεί σε αυτό αρχαιολογικά κατάλοιπα, και ως εκ τούτου εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.

Tο σπήλαιο «Κροκόδειλος» βρίσκεται στη θέση «Ταλασμάνι» στο λόφο Κελέα, βόρεια της Σταυρούπολης, στη δεξιά όχθη του χειμάρρου «Ξερόρεμα». Αποτελείται από τρεις αίθουσες, σε διαφορετικά επίπεδα που συνδέονται με στενούς διαδρόμους. Η τελευταία αίθουσα έχει σταλαγμιτικό διάκοσμο. Από το εσωτερικό του σπηλαίου συλλέχθηκε κεραμική προϊστορικών χρόνων και ως εκ τούτου προστατεύεται από τις διατάξεις του ν. 4858/2021. Σύμφωνα με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, το σπήλαιο δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις αξιοποίησης, καταρχήν λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους, αλλά και του φτωχού λιθωματικού διακόσμου και της ταυτόχρονης παρουσίας αρχαιολογικών καταλοίπων στο εσωτερικό του».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…