Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εurostat: Στο 9,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Εurostat: Στο 9,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο

0

6η στην Ευρώπη η χώρα μας

Σημεία συγκράτησης στα ήδη υψηλά επίπεδα κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη με τις τιμές σε ενέργεια όπως επίσης σε αγαθά και υπηρεσίες να παραμένουν πρωταγωνιστές της ανόδου. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατέγραψε οριακή άνοδο στο 7,5% από 7,4% τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για το μήνα Απρίλιο, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά στο 9,4% από 8% τον Μάρτιο, βρισκόμενη στην 6η θέση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης μετά την Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Σλοβακία με πληθωρισμό άνω του 10%.

Βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης ανόδου του πληθωρισμού σε επίπεδο ευρωζώνης παραμένουν οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 38% καταγράφοντας μικρή υποχώρηση σε σχέση με το Μάρτιο που η αύξηση ήταν στο 38%. Ακολουθούν τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά με άνοδο 6,4% (από 5% το Μάρτιο), τα μη βιομηχανικά προϊόντα 3,8% (από 3,5% τον Μάρτιο) και οι υπηρεσίες με ποσοστό αύξησης 3,3% (από 2,7% τον Μάρτιο).

Μια πρόγευση του τί «έρχεται» είχε ήδη δοθεί μέσα από τις ανακοινώσεις για το ύψος του πληθωρισμού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία κατέγραψε υψηλά 40 ετών και διαμορφώθηκε στο 7,8%, στην Ισπανία, ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 8,3%, παρά τη μικρή υποχώρηση που κατέγραψε σε σχέση με το Μάρτιο (8,2%). Στη Γαλλία ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έφτασε σε νέα ύψη ρεκόρ, στο 5,4%

Η κυβέρνηση έχει ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον ετήσιο πληθωρισμό του 2022, κάτι το οποίο αναμένεται να καταγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022-2025, το οποίο αναμένεται να καταθέσει στην Κομισιόν στις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό που προβλέπει πλέον η κυβέρνηση είναι στην περιοχή του 5,5%-6%.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …