Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αρνητικοί στην εμπλοκή τους με την είσπραξη του ΤΑΠ οι Συμβολαιογράφοι της Θράκης

Αρνητικοί στην εμπλοκή τους με την είσπραξη του ΤΑΠ οι Συμβολαιογράφοι της Θράκης

0

Δεν εγείρεται  πρόβλημα γιατί οι δήμοι μας εκδίδουν τις Βεβαιώσεις εντός των 5 ημερών της προθεσμίας

 

Αυθημερόν η έκδοση Βεβαιώσεων ΤΑΠ αν δεν υπάρχουν οφειλές στο δήμο της Ξάνθης –

Ανατροπή: Νέα τροπολογία για το ΤΑΠ ώστε να μην «παγώσουν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων

  

«Πονοκέφαλο» στους συμβολαιογράφους προκάλεσε η νέα ρύθμιση για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που τους εμπλέκει στην διαδικασία παρακράτησης και απόδοσης του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) στους δήμους αν δεν μπορέσουν να εκδώσουν την βεβαίωση εντός  5 ημερών. Πρόκειται για μια ακόμη υποχρέωση που αποτελεί «βαρίδιο» στον κλάδο που έχει δεχτεί πολλές πιέσεις μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022 καθώς έπρεπε να διεκπεραιώσει ένα μεγάλο όγκο υποθέσεων με μεταβιβάσεις ακινήτων. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό συνέβη επειδή άλλαξαν οι αντικειμενικές τιμές ζώνης των ακινήτων αλλά και η απαίτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητα κτηρίου με αποτέλεσμα να δίνονται παρατάσεις επί παρατάσεων πριν ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου. Όλα αυτά έως τις 31 Μαρτίου που έχουν λήξει όλες οι παρατάσεις και όσοι πρόλαβαν…μεταβιβάσεις έκαναν!

Τι συμβαίνει με το ΤΑΠ και τους συμβολαιογράφους;

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Συμβολαιογράφων Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης με την νέα ρύθμιση επιφορτίζονται οι συμβολαιογράφοι με μια νέα υποχρέωση και μια νέα ευθύνη που ουσιαστικά δεν έχουν κανένα λόγο να εμπλακούν. Το ΤΑΠ αποτελεί έσοδο των δήμων και είναι αρμοδιότητά τους να το εισπράξουν και όχι άλλοι αντ’ αυτών και να το αποδώσουν σ’ αυτούς (δήμους). : «Μεταξύ των εγγράφων που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων ήταν και η Βεβαίωση καταβολής του ΤΑΠ που υποχρεούταν να εκδώσει ο δήμος εντός 5 ημερών αν και εφόσον καταβληθεί από τον ιδιοκτήτη η οφειλή αλλά και εάν δεν έχει άλλες οφειλές στον δήμο. Επειδή κάποιοι δήμοι κυρίως των Αθηνών αδυνατούν να εκδώσουν τις Βεβαιώσεις εντός της προθεσμίας, ο νέος νόμος με βάσει το άρθρο 19 λέει ότι ο συμβολαιογράφος θα παρακρατεί μια εγγυοδοσία και θα αποδίδει είτε από τον πωλητή είτε από τον αγοραστή, το 3 τοις χιλίοις, αντικειμενική ή δηλωθείσα και στη συνέχεια θα το αποδίδει για λογαριασμό τους. Δίνει δηλαδή δεύτερη επιλογή.  Αυτό προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στον κλάδο καθώς δεν αντέχουμε οι συμβολαιογράφοι να κάνουμε τους υπαλλήλους του δημοσίου. Έχουμε αναλάβει πολλές υποχρεώσεις, η δουλειά μας έχει γίνει αφόρητη από την άκρατη γραφειοκρατία και εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες. Έχουμε υποστεί αφόρητες πιέσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο για να προλάβουμε τις μεταβιβάσεις με τις παλιές αντικειμενικές και χωρίς την απαίτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου. Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε», επισημαίνει ο κ. Τερζίδης.  Να σημειώσουμε ότι οι συμβολαιογράφοι των Αθηνών προχώρησαν σε αποχή ενός μήνα από την σύνταξη μεταβιβαστικών συμβολαίων μόνον.

Αυθημερόν η έκδοση Βεβαιώσεων ΤΑΠ αν δεν υπάρχουν οφειλές στο δήμο της Ξάνθης

Ο κ. Τερζίδης ωστόσο ανέφερε πως τόσο στην Ροδόπη όσο και στην Ξάνθη δεν υπάρχει πρόβλημα στην έκδοση Βεβαιώσεων από τους δήμους τόσο τους Μητροπολιτικούς όσο και τους περιφερειακούς. Για του λόγου το αληθές απευθυνθήκαμε στο αρμόδιο τμήμα του δήμου Ξάνθης προκειμένου να ενημερωθούμε ως δημότες για την διαδικασία που ακολουθείτε.

Όπως μας διαβεβαίωσαν αρμοδίως οι  Βεβαιώσεις ΤΑΠ εκδίδονται αυθημερόν αν δεν υπάρχει οφειλή ή καταβληθεί και αν δεν υπάρχει άλλη οφειλή στο δήμο. Αν δηλαδή υπάρχει ενημερότητα. Το ύψος της οφειλής ΤΑΠ σχετίζεται με την παλαιότητα, το αν είναι ηλεκτροδοτούμενο, την τιμή ζώνης κ.λ.π.

Αναφορικά με τον νέο νόμο  και την εναλλακτική επιλογή που δίνει σ’ ότι αφορά το σκέλος της έκδοσης Βεβαιώσεων από το δήμο υπάρχει ένα ασαφές σημείο για το ενδεχόμενο της έκδοσης της Βεβαίωσης οφειλής αλλά της μη καταβολής από τον ιδιοκτήτη εντός των 5 ημερών και αναμένεται ρυθμιστική για  να αποσαφηνιστεί.

Να σημειώσουμε τέλος ότι ΤΑΠ εκδίδεται  για τα τακτοποιημένα ακίνητα από  8/8/2013 ενώ για τα μη τακτοποιημένα από 1/1/2009 με πρόστιμο 5ετίας. Επίσης τρέχει  η πλατφόρμα για  την τακτοποίηση μέχρι τέλος του Ιουνίου 2020 με πρόστιμο 20%.

Ανατροπή: Νέα τροπολογία για το ΤΑΠ ώστε να μην «παγώσουν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Εσωτερικών που με νέα τροπολογία «παγώνει» τη συμμετοχή των συμβολαιογράφων προκειμένου να αποτρέψει εμπλοκή στις μεταβιβάσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται διάταξη η οποία αναμένεται να κατατεθεί άμεσα και στην οποία προβλέπεται ότι οι πολίτες –χωρίς τη μεσολάβηση των συμβολαιογράφων– θα αποδίδουν το ποσό της εγγυοδοσίας στους δήμους απευθείας, προκειμένου να προχωρήσει η αγοραπωλησία του ακινήτου και µέχρι την έκδοση της µη οφειλής του πιστοποιητικού ΤΑΠ.

Το ποσό θα πρέπει να κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του αρµόδιου δήµου, τον αριθµό του οποίου κάθε ΟΤΑ Α’ βαθµού οφείλει να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …