Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 10ήμερη αποχή των Δικηγόρων της Ξάνθης για υποθέσεις παράβασης του άρθρου 187 ΠΚ

10ήμερη αποχή των Δικηγόρων της Ξάνθης για υποθέσεις παράβασης του άρθρου 187 ΠΚ

0

Αντιδρούν οι Δικηγόροι για τη νέα διάταξη που προβλέπει ότι θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων, όπως κλοπές

 

Δεν θα επιτρέπεται η αναστολή ή μετατροπή της ποινής – Υποστηρίζουν ότι καταλύεται το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου

 

Αντιδρούν με 10ήμερη αποχή και οι δικηγόροι της Ξάνθης από τις  ποινικές υποθέσεις πρώτου Α’ βαθμού δικαιοδοσίας, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, είτε κακουργηματικού είτε και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Με ανακοίνωση του  Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης  συντάσσονται με την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 2.4.2022, στην Αθήνα.

Απέχουν οι Δικηγόροι της Ξάνθης 10 μέρες από ποινικές υποθέσεις που αφορούν παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ

Ειδικότερα σε ανακοίνωση του  ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης αναφέρεται:

  1. Το ΔΣ του ΔΣΞ, σε συνέχεια της απόφασης της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της 2.4.2022, με την οποία εκφράστηκε η καθολική αντίδραση του σώματος στην προσθήκη της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ και προτάθηκε η στοχευμένη αποχή από τις σχετικές ποινικές υποθέσεις, αποφασίζει την αποχή από ποινικές υποθέσεις πρώτου Α’ βαθμού δικαιοδοσίας, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, είτε κακουργηματικού είτε και πλημμεληματικού χαρακτήρα, από Τρίτη 5.4.2022  μέχρι και Παρασκευή 15.4.2022. Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης.
  2. Την πραγματοποίηση στοχευμένης προειδοποιητικής πενθήμερης αποχής των μελών του, από δίκες συμφερόντων Δημοσίου (με την στενή έννοια, όχι ΝΠΔΔ κλπ) από 5-4-2022 έως και 10-4-2022, καταγγέλλοντας το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών, δυνάμει του οποίου επιχειρείται να τεθεί σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα διάταξη του 187 ΠΚ παρ. 6 αναφέρει πως:

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας , αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία , δεν μετατρέπονται , ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ολομέλειας και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, αποφασίστηκε η Ολομέλεια να εισηγηθεί στα ΔΣ των ΔΣ την πραγματοποίηση στοχευμένης αποχής από τις ποινικές δίκες, πλημμεληματικές και κακουργηματικές πρώτου βαθμού, σε υποθέσεις που υπάρχει κατηγορία για σύσταση και συμμορία (187ΠΚ) από τότε που κάθε Δικηγορικός Σύλλογος θα λάβει τη σχετική απόφαση και μέχρι και 15/4/22 ως μέσο διεκδίκησης για την κατάργηση του άρθρου 187 παρ 6. Ανάλογη ανάρτηση έκανε και η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων. Η αποχή γίνεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νέα «αντισυνταγματική» , όπως χαρακτηρίζεται,  διάταξη που εισήγαγε η κυβέρνηση με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία. Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ολομέλειας των Πρόεδρων: «Είναι αδιανόητο, σε ένα κράτος δικαίου , να μην επιτρέπεται η αναστολή ή μετατροπή της ποινής και να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη η τυχόν ασκηθείσα έφεση τόσο σε περιπτώσεις καταδίκης για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, όσο, πολύ περισσότερο, σε περιπτώσεις καταδίκης για πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα και αυτό μάλιστα να επιβάλλεται και με διάταξη αναδρομικής ισχύος. Καταλύεται το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, αμφισβητείται και περιορίζεται η δικαιοδοτική κρίση του δικαστή και παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, δεδομένου ότι ο κατηγορούμενος στερείται δικαιωμάτων, τα οποία δεν στερούνται κατηγορούμενοι για αδικήματα με σημαντικά μεγαλύτερη ποινική ή ηθική απαξία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Λύκειο Ελληνίδων Γιαννιτσών υποδέχτηκε στο χώρο του το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης

Ξεναγήθηκαν στο Εκθετήριο Ελληνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθ…