Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

0

Ένας αποφασίζει
Αναμενόμενο να συμβαίνει διότι συζητιέται ήδη ανά την επικράτεια. Κι αυτό που συζητιέται δεν είναι άλλο από τις.. εκλογές και τον χρόνο διεξαγωγής τους.
Προφανώς για τις βουλευτικές, για τις Αυτοδιοικητικές έχουμε ακόμη χρόνο μπροστά μας, γνωστού όντως πως αυτές έχουν σταθερή ημερομηνία διεξαγωγής.
Έτσι, ευκαιρίας δοθείσης, οι τακτικοί θαμώνες των καφέ άρχισαν να συζητούν, αναλύουν και να στοιχηματίζουν μεταξύ τους για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Άλλος υποστηρίζει πως θα γίνουν τον Μάιο, άλλος καλοκαιριάτικα και άλλος αρχές φθινοπώρου.
Ο καθένας έχει τα επιχειρήματά του αλλά όλοι ξεχνούν μια σημαντική λεπτομέρεια. Πως ένας αποφασίζει για το θέμα αυτό, και αυτός είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κ.Μ.


Μια υπενθύμιση
Θα κάνω μια υπενθύμιση με αφορμή το σχόλιο για τις συζητήσεις που γίνονται εάν και πότε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές. Θα αναφερθώ στο φαινόμενο που κάποιοι υποψήφιοι ενώ ζητούν και παρακαλούν τη στήριξή μας, στη συνέχεια, πολύ γρήγορα μάλιστα, ξεχνούν αυτούς που τους βοήθησαν, λειτουργώντας μάλιστα με εγωϊσμό και έπαρση.
Ξεχνώντας βέβαια οι αφελείς, αυτό που ιδιαίτερα εύστοχα έχει πει ο λαός μας: «Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικεύσεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις».
Και είναι γεγονός πως είχαμε τέτοιους κατά το παρελθόν και ελπίζουμε κι ευχόμαστε να μην παρουσιαστούν πάλι τέτοια φαινόμενα έπαρσης.
-Έχει η ζωή γυρίσματα, ας το έχουν αυτό υπόψιν τους οι πολιτικοί.
Γ.Δ.


Θα φανεί
Κλείνω σήμερα τα σχόλια σχετικά με υποψηφίους βουλευτές και την εν γένει συμπεριφορά αυτών. Προσοχή χρειάζεται όχι μόνον από τους νέους που θα λάβουν το χρίσμα αλλά και από τους παλιούς. Στο πέλαγος των εκλογών επικρατούν φουρτούνες συχνά, δεν είναι θάλασσα πάντα ήρεμη, ας μην το ξεχνούν.
Αυτά τα συνιστούν οι παλιές καραβάνες της πολιτικής προς νέους ναυτιλομένους. Τους συνιστούν να προσέξουν, διότι όταν υπηρετείς τους προσωπικούς σου στόχους χωρίς γνώση της τοπικής ιστορίας, χάνεις το δρόμο σου. Χάνοντας όμως το δρόμο οδηγείσαι σε μονοπάτια δύσκολα και προβληματικά.
Σημασία μεγάλη έχει, και τότε κατακτάς τους στόχους σου, όταν τους εντάξεις στο γενικό συμφέρον κι όχι στο αποκλειστικά προσωπικό. Τότε είσαι ωφέλιμος για τον τόπο πρωτίστως αλλά και για τον εαυτό σου. Τέτοιους πολιτικούς υποψήφιους απαιτούν οι καιροί για την αγαπημένη μας Ξάνθη.
Εμείς τ’ αναφέρουμε, κάνουμε το χρέος μας. Εάν θα τ’ αξιοποιήσουν κάποιοι νέοι υποψήφιοι, θα φανεί.
Γ.Δ.


Λίγα τηλεοπτικά λόγια
Ν’ αλλάξουμε κλίμα, να πάμε σε άλλο επίπεδο, αυτό των reality show που χρόνια τώρα έχουν εισχωρήσει στη ζωή πάρα πολλών και ως ένα ποσοστό την καθορίζουν.
Θες να γίνεις top model ή masterchef;  Να κυριαρχήσεις ως shopping star; Απ’ όλα έχει ο μπαξές. Ψωροκώσταινα, έχεις ταλέντο; Θέλεις ν’ απλώνεις τις φωτογραφίες σου στο Instagram και να γίνεις influencer για γερή κονόμα;
Το πράγμα είναι απλό. Πρέπει να ξεφτιλιστείς μέχρι τελικής πτώσεως ή τελικής στέψεως σε φαντασμαγορικά τηλεοπτικά σκηνικά ή σε υπερπόντιους τριτοκοσμικούς νησιωτικούς προορισμούς, ενώπιον μιας επιτροπής ετερόκλητων κριτών της πλάκας.
Όλα αυτά τα φοβερά «απολαμβάνει» κανείς ως θεατής στην ελληνική τηλεόραση. Μεταξύ μας, τα παραπάνω προϊόντα έχουν και ακροαματικότητα. Τα σχόλια τελείως προσωπικά…
Γ.Δ.


Απορία
Στην πόλη μας, συμπολίτης ψάχνει για πάρκινγκ στο Εμπορικό Κέντρο. Διαπιστώνει αρκετή κίνηση, το ίδιο στα πάρκινγκ. Γυρνώντας και ψάχνοντας (σίγουρα λάθος από το να πάει αμέσως σε ιδιωτικό πάρκινγκ), κάνει μια διαπίστωση. Όλες οι θέσεις στάθμευσης ΑμΕΑ κατειλημμένες. Τελικά βρίσκει κάποιο χώρο, παρκάρει και κάνει μια έρευνα για να λύσει την απορία του. Διαπίστωσε πως ούτε τα μισά αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στις θέσεις για ΑμΕΑ δεν είχαν σε εμφανές σημείο το μπλε σήμα.
Προφανώς ο συμπολίτης μας κατάλαβε. Κατάλαβε για την άλλη αναπηρία, στο μυαλό, αυτών που συνειδητά παρκάρουν στις θέσεις για άλλους. Το ότι αυτό λέγεται κοινωνική αναισθησία και αδιαφορία, καθόλου μάλλον αυτούς τους ανθρώπους δεν τους ενοχλεί. Δυστυχώς…
Γ.Δ.


Αποφασίστηκε
Οργανωτικός οργασμός επικρατεί στον ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ όπως έγινε γνωστό. Πέρα από το εγχείρημα της αυτοοργάνωσης, δεν θα εγκαταλειφθούν οι παραδοσιακές πολιτικές δράσεις. Ήδη καταρτίζεται ένα πρόγραμμα επισκέψεων του Ν.Ανδρουλάκη στην περιφέρεια, ενώ κλιμάκια αποτελούμενα από στελέχη του κόμματος θα πραγματοποιήσουν σειρά εξορμήσεων σε όλους τους νομούς της χώρας.
Σκοπός είναι η διατήρηση της ζεστής σχέσης με τη βάση της παράταξης και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στην τελική φάση της αυτοοργάνωσης στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων Νομαρχιακών του κόμματος που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν πριν από το Πάσχα.
Γ.Δ.


Μέχρι πότε;
Στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και ύφεσης στη χώρα μας αλλά και τώρα με την επίθεση στην Ουκρανία από τη Ρωσία, βιώνουμε οι Έλληνες μια σκληρή πραγματικότητα.  Κάναμε υπομονή, σφίξαμε τα δόντια και βγήκαμε στο φως.
Λέξεις όπως «Μνημόνια, ΕΝΦΙΑ, ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ΦΠΑ, εισφορά, ρύθμιση, επίδομα, δόσεις, σύνταξη, φόροι.  Οι επιχειρήσεις γονάτισαν, πολλές σταμάτησαν.
Ζούσαμε και ζούμε για να δουλεύουμε, για να έχουμε το κράτος στρογγυλοκαθισμένο διαρκώς μέσα στο πορτοφόλι μας. Χωρίς κανένα έλεγχο, κανένα όριο, καμία ανταποδοτικότητα. Μια ζωή στις ΔΟΥ για πληρωμές και ρυθμίσεις.
Παραοικονομία, παραπαιδεία, παραϋγεία, παραζωή. Μέχρι πότε;
Γ.Δ.


Συνεχίζει να παλεύει
Κι εκεί που πάει ο επαγγελματίας, ο βιοτέχνης, ο αυτοαπασχολούμενος να σηκώσει κεφάλι, να πάρει ανάσες, να δει φως, να και η νέα καρπαζιά. Τα κεφάλια μέσα γιατί εμφανίστηκε ο ιός, πόλεμος κι εκεί δράμα, θύματα, αγωνία και άγχος για την επιβίωση.
Και επιβιώνει, κάνει το σταυρό του που γλύτωσε, που θα συνεχίσει να δουλεύει.
Κι εκεί, τον περιμένει στη γωνιά ο Πούτιν. Εδώ έρχεται όχι σφαλιάρα, βαριοπούλα! Και χάνει τον μπούσουλα. Οι σφαίρες και οι βόμβες πέφτουν στη δύστυχη Ουκρανία, εδώ κατ’ αντίστροφη διαδρομή, όλα ανεβαίνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Τραβάει ο επιχειρηματίας, ο αγρότης, τα μαλλιά του, όσα του έμειναν και ρωτάει: Τι άλλο μένει να τον βρει αλήθεια; Γιατί τόση γκαντεμιά;
Τι απάντηση να του δώσεις, ποιο κουράγιο για να συνεχίσει να μένει όρθιος;
Παρόλα αυτά, μένει και συνεχίζει να παλεύει.
Γ.Δ.


Η Ενεργειακή μονάδα της ΔΕΥΑΞ και ο Αναπτυξιακός οργανισμός
Ενεργειακή Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ετοιμάζει η ΔΕΥΑ Ξάνθης συμμετέχοντας σ’ ένα εταιρικό σχήμα το οποίο ήδη έχει ιδρυθεί. Αυτό ανακοίνωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις δεδομένου ότι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι και τα φωτοβολταϊκά αλλά και οι ανεμογεννήτριες. Ο στόχος αυτής της κίνησης  είναι πολύ σωστός καθώς με το ρεύμα που θα παράγεται θα αντισταθμίζει το ρεύμα που χρειάζεται και έτσι θα έχει εξοικονόμηση χρημάτων.
Επίσης στην τελική ευθεία ίδρυσης βρίσκεται και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Ξάνθης. Ένα θέμα που το χειρίζεται αποκλειστικά ο δήμαρχος Ξάνθης.
Δύο θετικές πρωτοβουλίες που ευχόμαστε να υλοποιηθούν άμεσα.
Μ.Ξ.


Καμιά πρόοδος για το συμψηφισμό του 12%
Διαδικτυακή σύσκεψη είχαν την Πέμπτη οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων  της περιφέρειας με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη το 12% . Ένα θέμα που όπως διαπιστώνουν τα Επιμελητήρια δεν προχωρά καθόλου, Ειπώθηκε ότι μετά από 20 μήνες που βγήκαν οι ΚΥΑ  έγινε διεκπεραίωση με συμψηφισμό σε ελάχιστες επιχειρήσεις. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων βιοτεχνών βιομηχάνων Θράκης Χρήστος Γιορδαμλής από τις 1500 αιτήσεις μόνο σε 100 έχει γίνει συμψηφισμός. Στο μεταξύ τίθεται και ένα άλλο θέμα που αφορά τον φόρο. Δηλαδή οι δικαιούχες με το 12% επιχειρήσεις είχαν φορολογηθεί γι αυτό σαν έσοδο κατά τα προηγούμενα έτη και τώρα αν γίνει συμψηφισμός θα ξαναφορολογηθούν. Υπάρχει ένα ζήτημα δηλαδή που δεν έχει διευκρινιστεί. Γι αυτό αλλά και για το γεγονός ότι δεν προχωρά η διαδικασία του συμψηφισμού τα Επιμελητήρια ανάθεσαν στον πρόεδρο του επιμελητηρίου Δράμας και μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας να επιδιώξει μια συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα και Κωστή Χατζηδάκη.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…