Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

0

Δίνουμε βήμα
Μία από τις βασικές αρχές της Εφημερίδας μας από την αρχή της έκδοσής της ήταν το να δίνει βήμα έκφρασης των συμπολιτών χωρίς αποκλεισμούς. Αυτή η βασική παράμετρος λειτουργίας που έχει άμεση σχέση με τις Δημοκρατικές αξίες που διακατέχουν την εφημερίδα, συνεχίζεται αδιαλείπτως. Οι ανοιχτές στήλες μας είναι βήμα έκφρασης απόψεων, ιστορικών γεγονότων, πολιτιστικής αναφοράς, προβληματισμού, ιδεών, προτάσεων, τοπικών θεμάτων και θέσεων.
Στην πολύχρονη αυτή διαδρομή η εφημερίδα μας έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες κείμενα όχι μόνον συμπολιτών αλλά και άλλων πολιτών από διάφορες περιοχές της χώρας.
Δεν το κρύβουμε πως η προτίμηση αυτή στην εφημερίδα, μας τιμά και τη θεωρούμε ως ένα ακόμη δείγμα εκτίμησης ως προς το περιεχόμενο αυτής και την πορεία της δίπλα και μαζί με την κοινωνία.
Γ.Δ.


Για τον Κόσυνθο
Πριν καιρό, αναφέραμε σε σχόλιό μας από τη στήλη, πως θα πρέπει η παρουσία του Κόσυνθου ποταμού στην πόλη μας ν’ αξιοποιηθεί. Να μην αποτελεί μια απλή διαδρομή ενός ποταμού. Μάλιστα είχαμε επικαλεστεί τότε το σχετικό σχέδιο μελέτης που είχε παρουσιάσει ο Χρήστος Πούλιος ως υποψήφιος δήμαρχος για την αξιοποίηση του Κόσυνθου. Τα χρόνια πέρασαν χωρίς να γίνει τίποτε σχετικό. Έγινε όμως κάτι άλλο.
Ο Σάββας Μελισσόπουλος εκλέχτηκε μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια, εκπροσωπώντας το δήμο Ξάνθης. Έτσι, στην πρόσφατη εκδήλωση στην πόλη μας, εισηγήθηκε το Περιβαλλοντικό – Τουριστικό – Αναπτυξιακό όφελος για την πόλη από την αξιοποίηση του ποταμού. Αυτό το κείμενο της εισήγησή του θα δημοσιεύσουμε από την Εφημερίδα μας. Αξίζει της προσοχής σας.
Γ.Δ.


Αυτά είμαστε
Πριν μέρες, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύθηκε συνέντευξη της γνωστής συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλλου στον Δημ. Δανίκα. Ο κ. Δανίκας ζήτησε να απαριθμήσει τις μεγάλες κα αθεράπευτες ελληνικές παθογένειες.
Αποδελτίωσα εκείνο το τμήμα της απάντησης, το βρήκα προχθές στα χαρτιά μου και ιδού το περιεχόμενο της δήλωσης: «Οκνηρία. Αναβλητικότητα. Άρνηση ατομικής ευθύνης. Αποφυγή ενηλικίωσης. Οικογενειοκρατία. Αμοραλισμός. Αριστερίλα. Αμορφωσιά. Χωριάτικο πείσμα. Χωριάτικος φθόνος. Λατρεία της μετριότητας. Αγένεια. Ελληνίδα μάνα. Έλληνας πατέρας. Εσωστρέφεια. Εθνικισμός. Θρησκοληψία. Μισογυνία. Φτωχή σκέψη».
Αυτά είμαστε, κάπου θα βρούμε τον εαυτό μας…
Γ.Δ.


Οικοκυρικά στην γενιά «Ζ»
Βλέποντας την φωτογραφία του υφυπουργού Σύγχρονου πολιτισμού του ΥΠΠΟ, Νικόλα Γιατρομανωλάκη μπροστά στο παρηκμασμένο κτήριο της Οικοκυρικής Σχολής αναρωτιόμαστε ποιος ιθύνων νους το σχεδίασε όλο αυτό. Να υποθέσω ότι κάποιοι στο δήμο ζήτησαν από τον υφυπουργό ν’ ανοίξει και να λειτουργήσει η Οικοκυρική σχολή και εν έτει 2022 να μαθαίνει οικοκυρικά στις κορασίδες; Σκέφτηκαν μήπως ότι η Οικοκυρική Σχολή είναι μέρος του …σύγχρονου πολιτισμού που διαπλάθει ήθος και αρχές στις νέες και τις προετοιμάζει για τον γάμο; Αυτά είναι τα πρότυπά τους για την νέα γενιά; Σε ποια γενιά αναφέρονται; Στην γενιά του ‘50 ή στην γενιά «Ζ»;
Ας σοβαρευτούμε επιτέλους….
Μ.Ξ.


Ο πρύτανης και οι Ουκρανοί φοιτητές του ΑΠΘ
Στο ΑΠΘ φοιτούν περίπου 100 φοιτητές και φοιτήτριες από την Ουκρανία. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο κ. Νίκος Παπαϊωάννου βγήκε πάλι μπροστά με κότσια και ενσυναίσθηση. Εισηγήθηκε, και η πρόταση του έγινε ομόφωνα δεκτή, να «υιοθετηθούν» οι 100 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από το ΑΠΘ. Με χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας ( ΕΛΚΕ ΑΠΘ) να καλυφθούν τα άμεσα έξοδα διαμονής και η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης. Μέχρι να δουν τι θα γίνει με τις οικογένειες τους που βρίσκονται στη δίνη του πολέμου. Επιπλέον στο ΑΠΘ οι πανεπιστημιακοί καθηγητές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για στήριξη και με ίδιους πόρους των Ουκρανών φοιτητών.
Ο πρύτανης Παπαϊωάννου δεν επιδιώκει την ησυχία και τη βολή του, όπως την εξασφάλιζαν και εξασφαλίζουν ομόλογοί του. Αγωνίζεται να βρει τις ρωγμές στο αρρωστημένο κατεστημένο των ελληνικών πανεπιστημίων. Δια του υποδείγματος και του παραδείγματος του. Αντί να λουφάξει για να γλιτώσει τις μακάβριες απειλές ότι «άνοιξε τον τάφο του» και θα τον βρουν θαμμένο κάτω από τα μπάζα της κατάληψης στο «Στέκι το Βιολογικό» ο πρύτανης επιμένει σε ό,τι θεωρεί αυτονόητο.
Οι φοιτητές που «υιοθετούνται» στη χειρότερη στιγμή για τις οικογένειες και την πατρίδα τους, όπως είπε «είναι οι μελλοντικοί πρεσβευτές» της ελληνικής παιδείας και «η ζωντανή γέφυρα του πολιτισμού του ΑΠΘ»…
Σ.Κ.


Κάθε χρόνο τα ίδια
Εδώ και χρόνια, κάθε χρόνο, το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, συνήθως υπολειτουργεί ή δε λειτουργεί καθόλου. Κάθε χρόνο όμως διατίθενται χιλιάδες ευρώ για.. τη συντήρησή του.
Έτσι και φέτος. Θα διατεθούν 725.000 ευρώ, προσέξτε παρακαλώ, για να λειτουργήσει για 4 ημέρες συνολικά.
Συμπέρασμα; Λεφτά υπάρχουν για να διατεθούν ώστε να γίνουν δύο αθλητικές εκδηλώσεις τώρα μάλιστα που αυτό πέρασε στην κυριότητα της Περιφέρειας και υπάρχει το προσωπικό ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Χρ. Μέτιου.
Και μια διευκρίνηση: Όλη η Ελλάδα γνωρίζει πως στα χαρτιά υπάρχει χιονοδρομικό Φαλακρού γιατί στην πράξη είναι σχεδόν μονίμως κλειστό για διάφορους λόγους.
Γ.Δ.


Ούτε σε πόλεμο…
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας χθες με τους θανάτους ανά νομό στην περιφέρειά μας από κορωνοϊό, είναι συγκλονιστικό. Μάλιστα συνολικά ο νομός μας κρατά την πρώτη θέση δυστυχώς με 262 θανάτους για τις χρονιές 2020 και 2021 και ακολουθούν οι υπόλοιποι.
Πέθαναν δηλαδή στο νομό μας 262 άνθρωποι στα δύο χρόνια γιατί αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Τρομερό από κάθε άποψη, όπως κι αν το σκεφθεί κανείς. Τέτοιο αριθμό θανάτων δεν θα είχαμε ούτε σε περίοδο πολέμου, μαχών, βομβαρδισμών.
Χάθηκαν 262 συμπολίτες μας άδικα τελείως και απερίσκεπτα.
Έφυγαν αγαπημένα πρόσωπα, φίλοι, συγγενείς, διαφόρων ηλικιών. Παράλογο πέρα για πέρα και ανερμήνευτο με τη λογική.
-Τι κρίμα αλήθεια…
Γ.Δ.


Προβληματισμός Παπαχρόνη
Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών ειδήσεων στον αγαπητό Γιάννη Παπαχρόνη, όμως οφείλω να τον ενημερώσω πως η παράταξή του στο δημοτικό συμβούλιο…τον εγκατέλειψε.
Νέα παραίτηση του Μιχάλη Σπανίδη προχθές, γεγονός που σηματοδοτεί πλέον πως όλα είναι διαφορετικά από δω και πέρα.
Λέγεται δε πως μαζί του συνεχίζει ο γιατρός Γεωργιάδης και έτερος κανείς άλλος.
Είμαι σίγουρος πως η εξέλιξη αυτή θ’ απασχολήσει σοβαρά την από δω και πέρα στάση και συμπεριφορά του ως επικεφαλής, αλλά θα τον προβληματίσει και ως προς το τι θα πράξει στο μέλλον στον χώρο της τοπικής Αυτοδιοίκησης, τώρα που άλλαξε και η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα.
Γ.Δ.


Κλειστά σχολεία για το …καρναβάλι που δεν έχουμε!
Κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία σε τρεις δήμους του νομού μας λόγω των εκδηλώσεων του ….καρναβαλιού, όπως αιτιολόγησαν οι δήμαρχοι που έλαβαν τις αποφάσεις αυτές. Πρώτα ο δήμαρχος Ξάνθης, μετά ο δήμαρχος Τοπείρου και στη συνέχεια ο δήμαρχος Αβδήρων. Βέβαια το ερώτημα είναι ποιες εκδηλώσεις; Οι συναυλίες που γίνονται το βράδυ; Ποιο καρναβάλι;
Έκλειναν τα σχολεία όταν γινόταν καρναβάλι, τώρα που δεν γίνεται ποιος λόγος υπάρχει να είναι κλειστά και την Παρασκευή; Μήπως έχει γίνει πλέον έθιμο το κλείσιμο των σχολείων αυτή την ημέρα ; Μήπως έχει κηρυχτεί αργία;  Και καλά θα πει κάποιος για μια μέρα που δεν θα κάνουν μάθημα οι μαθητές, τι έγινε; Σωστά, αλλά να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες μαθητές από Λύκεια της Ξάνθης με επιστολή τους στην υπουργό Παιδείας ζητούσαν μείωση της ύλης στις πανελλήνιες γιατί έχουν μείνει πίσω λόγω του κορωνοϊού καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην διδασκαλία λόγω των κρουσμάτων σε καθηγητές και μαθητές.
Μ.Ξ.


10 χρόνια και ακόμη δεν έγινε η εκκαθάριση της Αναπτυξιακής – Δεύτερη παραίτηση εκκαθαριστών
Παραιτήθηκαν οι εκκαθαριστές που είχαν αναλάβει την εκκαθάριση της Αναπτυξιακής Ξάνθης. Ορίστηκαν το 2018 αλλά πάνε 4 χρόνια και δεν έχουν κάνει καμία εργασία. Και είναι η δεύτερη φορά που παραιτούνται εκκαθαριστές. Πέρασαν δέκα και πλέον χρόνια από τότε που  έκλεισε η εταιρεία και αποφασίστηκε εκκαθάριση αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει τίποτε. Κι υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι που περιμένουν δεδουλευμένα τους. Υπάρχουν κάποια χρέη στο Δημόσιο. Αυτά την οδήγησαν στο κλείσιμο. Τι θα γίνει; Θα μάθουμε ποτέ τι έγινε με την Αναπτυξιακή; Θα αποδοθούν ευθύνες  γιατί έκλεισε μια εταιρεία που διαχειρίζεται προγράμματα; Και επίσης άλλο ένα ερώτημα είναι: Σύμφωνα μ’ αυτά που επικαλούνται οι εκκαθαριστές ως αιτιολογία για να παραιτηθούν είναι ότι δεν ανταποκρίθηκαν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης κάποιοι μέτοχοι, όπως ο δήμος Μύκης, η ΠΑΜΘ, ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστονίδας, η ΕΑΣ. Για ποιο λόγο;
Ερωτήματα αναπάντητα που πρέπει να απαντηθούν. Η τοπική κοινωνία οφείλει να γνωρίζει τι συνέβη επιτέλους με την Αναπτυξιακή. Γιατί χάθηκε ένα αναπτυξιακό εργαλείο από τον νομό μας και τώρα τα προγράμματα για την Ξάνθη τα διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Ροδόπης. Ποιοι έχουν ευθύνη γι αυτό;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …