Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Πράσινο φως» από το «Α. Τρίτσης» αναμένει ο Βιολογικός των Αβδήρων

«Πράσινο φως» από το «Α. Τρίτσης» αναμένει ο Βιολογικός των Αβδήρων

0

Έργο υψίστης σημασίας με προϋπολογισμό 5,5 εκ. ευρώ – Συνάντηση δήμαρχου Αβδήρων με αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Σ. Πέτσα

 

Ηλεκτροκίνηση στον δήμο Αβδήρων κόστους 720.000 ευρώ – Το καλοκαίρι του 2023 αναμένεται η δημοπράτηση του Μουσικού και του Ειδικού σχολείου

Εντάχθηκε στο πρόγραμμα Αλιείας ο εκσυγχρονισμός των υποδομών στα αλιευτικά καταφύγια Αβδήρων, Λάγος, Φαναρίου και Ιμέρου

 

 

 

Δύο σημαντικά έργα για τον δήμο Αβδήρων μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης αφού πρόκειται να ενταχθούν στην νέα παρτίδα έργων που θα ανακοινώσει το ΥΠΕΣ μέσα στον Μάρτιο και το Απρίλιο. Το πρώτο είναι από τα μεγαλύτερα  έργα υποδομής και αφορά τον οικισμό των Αβδήρων και το δεύτερο αφορά την ηλεκτροκίνηση στο δήμο. Για το λόγο αυτό ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ξάνθης κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη είχαν συνάντηση την Τετάρτη με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα και έλαβαν την διαβεβαίωση ότι τα δύο αυτά έργα θα είναι στην λίστα του «Α. Τρίτσης» του Μαρτίου – Απριλίου.

Βιολογικός Αβδήρων: Μεγάλο έργο προϋπολογισμού 5,5 εκ. ευρώ

Πρόκειται για ένα έργο που αποτέλεσε προεκλογική εξαγγελία κι από προηγουμένους δημάρχους αφού η αναγκαιότητά του είναι αυταπόδεικτη για να επιλυθεί ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων του οικισμού των Αβδήρων που αφορούν την αποχέτευση. Ωστόσο η παρούσα δημοτική αρχή έχει ολοκληρώσει τον φάκελο του έργου και τώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την ένταξη. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 5,5 εκ. ευρώ.

Ηλεκτροκίνηση στον δήμο Αβδήρων κόστους 720.000 ευρώ

Το δεύτερο έργο που είναι προς ένταξη στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» είναι η αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τις ανάγκες του δήμου. Πρόκειται  για μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα. Επίσης θα εγκατασταθούν σημεία φόρτισης. Το έργο είναι προϋπολογισμού 720.000 ευρώ.

Το καλοκαίρι του 2023 αναμένεται η δημοπράτηση του Μουσικού και του Ειδικού σχολείου

Όπως μας μετέφερε ο δήμαρχος κ. Τσιτιρίδης στην Αθήνα συναντήθηκε και με στελέχη του υπουργείου Μεταφορών για το θέμα των δύο σχολείων του Μουσικού και του Ειδικού Σχολείου, τα οποία θέλει ο δήμος να κατασκευαστούν στον δήμο Αβδήρων  και για το σκοπό αυτό έχει παραχωρήσει οικόπεδο 17 στρεμμάτων έξω από τον οικισμό της Διομήδειας. Όπως ανέφερε η μελέτη εκπονείται από τις Κτιριακές Υποδομές και όπως τον διαβεβαίωσαν το καλοκαίρι του 2023 το έργο θα είναι έτοιμο για δημοπράτηση.

Επίσης ένα ακόμη έργο που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου – Λυκείου Αβδήρων αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 720.000 ευρώ. Την σχετική απόφαση αναμένεται να υπογράψει ο περιφερειάρχης ΑΜΘ.

Εντάχθηκε ο εκσυγχρονισμός των υποδομών στα αλιευτικά καταφύγια Αβδήρων, Λάγος , Φαναρίου και Ιμέρου

Άλλο ένα σημαντικό έργο που αφορά τα λιμάνια του δήμου Αβδήρων και όχι μόνο,  τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους ανακοινώθηκε από Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Μετά από συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά και τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτριος Οδ. Παπαγιαννίδης προχώρησε στην ένταξη της Πράξης: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας  2014-2020.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 958.562,53€  και αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση 96 ιστών φωτισμού και 284 φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED στη χερσαία ζώνη του λιμένα  Πόρτο Λάγους και του αλιευτικού καταφυγίου Αβδήρων του Δήμου Αβδήρων Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης  και των αλιευτικών καταφυγίων Φαναρίου του Δήμου Κομοτηνής και Ιμέρου του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Ακόμη περιλαμβάνεται η προμήθεια εξοπλισμού αντιρρύπανσης και των απαραίτητων αποθηκευτικών χώρων.

Συγκεκριμένα  προβλέπονται:

  • Στο Πόρτο Λάγος θα τοποθετηθούν ογδόντα τέσσερα (84) φωτιστικά σώματα στο μέτωπο του λιμανιού στο οποίο ελλιμενίζονται σκάφη παράκτιας αλιείας και μηχανότρατες.
  • Στο αλιευτικό καταφύγιο Αβδήρων θα τοποθετηθούν εξήντα δύο (62) φωτιστικά σώματα στο μέτωπο του λιμανιού στο οποίο ελλιμενίζονται παράκτια επαγγελματικά σκάφη της περιοχής και πολλά διερχόμενα.
  • Στο αλιευτικό καταφύγιο του Φαναρίου θα τοποθετηθούν εκατόν τέσσερα (104) φωτιστικά σώματα στο οποίο ελλιμενίζονται σκάφη παράκτιας αλιείας και μηχανότρατες.
  • Στο αλιευτικό καταφύγιο Ιμέρου θα τοποθετηθούν τριάντα τέσσερα (34) φωτιστικά σώματα στο οποίο ελλιμενίζονται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη.

Με το σύνολο των παραπάνω δράσεων επιτυγχάνεται η  διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων  προϊόντων και υπηρεσιών στις περιοχές παρέμβασης, ο τοπικός πληθυσμός διατηρείται και μπορεί να αυξηθεί, τη στιγμή που η ασφάλεια και οι συνθήκες εργασίας των αλιέων βελτιώνονται και το ευρύτερο περιβάλλον προστατεύεται και αναδεικνύεται.

Η αναβάθμιση του δικτύου φωτισμού με νέας τεχνολογίας φωτιστικά και λαμπτήρες θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και λειτουργικού κόστους για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων.

Η προμήθεια του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όλες οι παρεμβάσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους 2023».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…