Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

0

Συνέδρια εν όψει
Συμπτωματικό, μεθοδευμένο ή όχι, τα τρία μεγάλα κόμματα έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν τα Συνέδριά τους κοντά-κοντά.
Μέσα Απριλίου ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ και αρχές Μαΐου, 6-8, η Ν.Δ. Από κοντά, 20-22 Μαΐου το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.
Στις δημοκρατικές χώρες, τα κόμματα έτσι λειτουργούν. Διοργανώνουν τα Συνέδριά τους, όπου με βάση τις διαδικασίες ακούγονται ιδέες, προτάσεις, γίνονται αδιάβλητες ψηφοφορίες και εκλέγονται τα διάφορα όργανα του κάθε κόμματος.
Με τον τρόπο αυτό, τα Συνέδρια συμβάλλουν στην αναγέννηση των δημοκρατικών παρατάξεων και ως εκ τούτου και για πολλούς άλλους λόγους αποτελούν την κορυφαία διαδικασία.
Γ.Δ.


Ακόμη χωρίς Άνοιξη
Ναι, είναι γεγονός, το συζητούν όλοι στις παρέες. «Δεν έχουμε αίσθηση της Άνοιξης. Χιόνια, κρύο, αέρας παγωμένος, χοντρά ρούχα, θέρμανση συνέχεια».
Αυτά και άλλα σχολιάζουν οι συμπολίτες όπως και οι περισσότεροι Έλληνες.
Η κακοκαιρία δεν κάνει εξαιρέσεις. Απεναντίας είναι αισθητή και κοστοβόρα εξαιτίας των τιμών της ενέργειας που έχουν απογειωθεί.
Είκοσι δύο Μαρτίου σήμερα και καθαρό ανοιξιάτικο καιρό δε ζήσαμε. Και βέβαια, με κρύο και αέρα πού να βγεις έξω να χαρείς τη φύση.
-Ακόμη είμαστε χωρίς Άνοιξη δυστυχώς.
Γ.Δ.


Επίκαιρα άρθρα
Ευχαριστούμε όλους τους αυτοδιοικητικούς κυρίως οι οποίοι μας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δημοσίευση του Άρθρου του εκλεκτού μας συνεργάτη κυρίου Χρήστου Τσίχλη, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου.
Τίτλος αυτού «Η λειτουργία των Δήμων μετά τις αλλαγές του Νόμου Θεοδωρικάκου».
Όλοι όσοι τηλεφώνησαν, μου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το περιεχόμενο του άρθρου, για την άρτια και ολοκληρωμένη παρουσίαση του θέματος που τους ενδιαφέρει άμεσα.
Πρόκειται για το δεύτερο επίκαιρο θέμα με περιεχόμενο την Αυτοδιοίκηση, το οποίο αποτελεί βοήθημα στους αυτοδιοικητικούς για να επιτελούν σωστά το έργο τους.
Γ.Δ.


Δικαίωμα αυτοπρότασης
Σας έγραφα πρόσφατα για τις μετακινήσεις προς Αθήνα και Χαριλάου Τρικούπη οδό, κάποιων φιλόδοξων να λάβουν το χρίσμα. Χρίσμα για να είναι υποψήφιοι βουλευτές και να προσφέρουν στη χώρα και το Έθνος.
Για το θέμα, έχω νέα οικονομικής μορφής.
Πλέον, δε χρειάζεται κανείς να ταξιδεύει Αθήνα και να ξοδεύεται.
Όχι, μπορεί να συντάξει μια ωραία επιστολή και να την στείλει στον αρμόδιο, τον κ.Αργύρη και να τον ενημερώνει πως επιθυμεί να είναι υποψήφιος βουλευτής. Έτσι, απλά, με αυτοπρόταση. Χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι μέλος. Αρκεί να επιθυμεί να προσφέρει.
-Νέα εποχή, νέα ήθη,  νέες ενέργειες.
Γ.Δ.


Κλοπές αυτοκινήτων και θραύση τζαμιών
Έξαρση των κλοπών αυτοκινήτων παρατηρείται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Παράλληλα την ίδια έξαρση παρατηρούμε στο φαινόμενο θραύσης τζαμιών Ι.Χ. αυτοκινήτων.
Σε ότι αφορά τις κλοπές, οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος, η πώληση σε μάντρες εκτός Ξάνθης ως ανταλλακτικά και η δεύτερη η κλοπή να γίνεται για τη μεταφορά μεταναστών.
Στην περίπτωση αυτή οι δράστες αλλάζουν τις πινακίδες με άλλες που έχουν αφαιρέσει από άλλη πόλη για να μπερδεύουν τους αστυνομικούς.
Όσον αφορά το σπάσιμο των τζαμιών, συνήθως από την πλευρά του συνοδηγού για να έχει ο δράστης πρόσβαση στο ντουλαπάκι, γίνεται από ντόπιους δράστες, νυχτερινές ώρες. Σκοπός των δραστών αυτών να βρουν χρήματα ή άλλα αντικείμενα προς πώληση.
Μια αιτία που προκαλούν οι οδηγοί είναι να αφήνουν σε εμφανές μέρος διάφορα είδη, κυρίως τσάντες. Πρόκειται για «ψιλικατζήδες» αλλά η ζημιά είναι σημαντική.
Γ.Δ.


Ευχάριστα νέα
Χαιρετίζουμε τις ενέργειες που έθεσε σε εφαρμογή ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Κουρτίδης για τη διάσωση του συγκροτήματος Γκαίρυ. Το κτίριο με το συνολικό οικόπεδο των 9 στρεμμάτων είναι ως γνωστόν, περιουσία της Περιφέρειας.
Ήδη έγινε ο καθαρισμός του οικοπέδου, θα γίνουν δράσεις για να μην καταστραφεί από πυρκαγιά, ενώ θα συντηρηθεί η στέγη. Για το εγγύς μέλλον θ’ αναζητηθούν πόροι για την αναστήλωση και αξιοποίηση του συγκροτήματος, όπως δήλωσε ο κ.Κουρτίδης στην εφημερίδα μας.
Θυμίζουμε τους συμπολίτες μας πως όλο το συγκρότημα Γκαίρυ, κατοικία του Νιαζή Μπέη, έχει αγοραστεί από την τότε Νομαρχία Ξάνθης, με νομάρχη τον Παναγιώτη Σαλτούρο.
Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια αδιαφορίας, το κτίριο χρειάζεται φροντίδα για να διασωθεί.
Γ.Δ.


Συμπαράσταση …ανεμβολίαστων
Θα μας τρελάνουν τελικά; Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Ο σύλλογος Θεολόγων ζητά την επιστροφή στην εργασία τους των ανεμβολίαστων που είναι εκτός εργασίας νοσηλευτών!
Να γυρίσουν οι ανεμβολίαστοι όλοι ζητούν οι άνθρωποι που διακονούν τον λόγο του Θεού.
Πολύ προβληματική συμπαράσταση, δεν το νομίζουν;
Να επιστρέψουν στα νοσοκομεία για να συνεχιστεί η επιδημία;
Παράξενη αντίληψη έχουν αλήθεια οι φίλοι μας οι Θεολόγοι για το θέμα της συμπαράστασης.
Γ.Δ.


Ο λαϊκισμός των μειώσεων των δημοτικών τελών
Βέβαια κανένας αυτοδιοικητικός δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ερχόταν με την αύξηση της τιμής των πετρελαίων, βενζίνης, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.
Κι έτσι, ανέμελοι οι περισσότεροι, εάν όχι όλοι, πιεζόμενοι και από την αντιπολίτευση, μείωναν τα διάφορα δημοτικά τέλη.
Γινόταν ένας διαγωνισμός ποιος θα προτείνει τις μεγαλύτερες μειώσεις. Το πιθανό κακό δεν το φανταζόταν κανείς. Και το κακό ήρθε και θα μείνει για καιρό ακόμη.
Έτσι όλοι οι δήμοι τώρα τρέχουν να καλύψουν τις τρύπες της ενέργειας. Και βέβαια η αντιπολίτευση χαμογελάει πονηρά γιατί τα έξοδα πολλά, τα έσοδα λίγα κι εκεί που ήταν ανταποδοτικά τα τέλη του δήμου, έγιναν κατακόκκινα αρνητικά!
-Ας τα’ χουν όλα αυτά υπόψη για το μέλλον οι δήμοι.
Γ.Δ.


Μπαράζ επιθέσεων στα αυτοκίνητα από συμμορία ανηλίκων – Απαιτείται σχέδιο δράσης με συμμετοχή όλων των φορέων
Μάστιγα έχουν καταντήσει στην πόλη μας οι επιθέσεις και οι καταστροφές σε αυτοκίνητα με σκοπό την κλοπή όπως και οι διαρρήξεις και οι ληστείες στα σπίτια. Είναι ενδεικτικό ότι από Παρασκευή μέχρι Κυριακή έγιναν 25 – 30 χτυπήματα από συμμορίες στην Π. Πόλη, στην Λεωφόρο Στρατού. Σπασμένα τζάμια και καταστροφές αυτοκινήτων για να βρουν χρήματα ή οτιδήποτε που μπορεί να έχει κάποια αξία. Οι δράστες είναι γνωστοί στην Αστυνομία. Είναι όμως ανήλικοι και απ’ την μια τους συλλαμβάνει από την άλλη αφήνονται ελεύθεροι και έτσι η δράση τους διαιωνίζεται χωρίς σταματημό. Η κατάσταση έχει ξεφύγει.  Έχει δημιουργηθεί πλέον κοινωνικό πρόβλημα και πρέπει όλοι οι φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να ανοίξει ένας διάλογος, να κατατεθούν προτάσεις  για το πως θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που είναι τοπικό. Δήμος Αντιπεριφέρεια, Αστυνομία, Εισαγγελία, Κοινωνική Μέριμνα, εκπαιδευτικές αρχές, πολιτικοί παράγοντες, πρέπει να συναποφασίσουν σ’ ένα σχέδιο δράσης βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο για να μπει ένα φρένο σ’ αυτή την παραβατικότητα ανηλίκων στην πόλη μας. Και επιπλέον όλοι να διεκδικήσουν την καλύτερη στελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης γιατί είναι η πιο υποστελεχωμένη από τις Διευθύνσεις της Περιφέρειας παρότι έχει να αντιμετωπίσει μετανάστευση, παραβατικότητα και μικροεγκληματικότητα μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες.
Πρέπει άμεσα να γίνουν όλα αυτά γιατί ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η κοινωνία είναι εξοργισμένη καθώς την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια δέχεται και αυτές τις κλοπές και τις καταστροφές που επίσης πρέπει να αποκαταστήσει.
Μ.Ξ.


Ετούτη η Άνοιξη
Κι όμως ήρθε η Άνοιξη και φέτος! Από σήμερα έχουμε εαρινή ισημερία,  Άνοιξη! Μια Άνοιξη θλιμμένη με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Μια Άνοιξη παγωμένη από τα φοβισμένα και δακρυσμένα μάτια των παιδιών του πολέμου. Μια Άνοιξη προδομένη μιας και ενώ Άνοιξη σημαίνει άνοιγμα ψυχής, ενέργεια, ζωντάνια, διάθεση για ζωή, είμαστε σφιγμένοι και εγκλωβισμένοι στην κατήφεια την απαισιοδοξία, την θλίψη. Σα να  ξεχάσαμε να χαμογελάμε, να ονειρευόμαστε καλύτερες και φωτεινές μέρες, να χαιρόμαστε με απλά πράγματα. Για την πρώτη μέρα της Άνοιξης που είναι και Γιορτή της Ποίησης ας δούμε τι μας λέει ο μεγάλος μας ποιητής  Κ. Π. Καβάφης, «Καλός και κακός καιρός»
Δεν με πειράζει αν απλώνη/ έξω ο χειμώνας καταχνιά, σύννεφα, και κρυάδα.
Μέσα μου κάμνει άνοιξι, χαρά αληθινή.
Το γέλιο είναι ακτίνα, μαλαματένια όλη,/σαν την αγάπη άλλο δεν είναι περιβόλι,
του τραγουδιού η ζέστη όλα τα χιόνια λιώνει.
Τι ωφελεί οπού φυτρώνει/ λουλούδια έξω η άνοιξις και σπέρνει πρασινάδα!
Έχω χειμώνα μέσα μου σαν η καρδιά πονεί./Ο στεναγμός τον ήλιο τον πιο λαμπρό σκεπάζει,
σαν έχη λύπη ο Μάης με το Δεκέμβρη μοιάζει,/πιο κρύα είναι τα δάκρυα από το κρύο χιόνι.
(Άπαντα ποιητικά)
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …