Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

0

Με αφορμή μία δημοσκόπηση
Το βράδυ της Πέμπτης ενώ ευρισκόμουν στο γραφείο της εφημερίδας, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα. Το νούμερο άγνωστο. Απαντώ και ευγενική γυναικεία φωνή με ενημερώνει πως τηλεφωνεί από την εταιρεία Marc για μια δημοσκόπηση λίγων λεπτών.
Απάντησα στις ερωτήσεις και σκέφθηκα πως μάλλον τα κόμματα θέλουν να πληροφορηθούν τις τάσεις της κοινής γνώμης.
Σκέφτηκα πως κοινή είναι η πεποίθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι στην πρώτη εκλογική μάχη με το σύστημα της απλής αναλογικής η Νέα Δημοκρατία θα καταγράψει κάποιες απώλειες από το 39% του 2019 και λογικά η δύναμή της θα περιοριστεί στη ζώνη του 32-33%.
Σύμφωνα με το βασικό κυβερνητικό σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστεί μεταξύ 24-25% και το ΚΙΝΑΛ θα ανέλθει μεταξύ 12-13%. Για τους κυβερνητικούς εκλογολόγους το παραπάνω σενάριο, στον βαθμό που επιβεβαιωθεί, θα επιτρέψει στον κ.Μητσοτάκη να θέσει με ένταση το δίλημμα «σταθερότητα ή ακυβερνησία» στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και έτσι να κερδίσει τις 4-5 ποσοστιαίες μονάδες που θα χρειάζεται για να ξεπεράσει το 37%, που του προσφέρει την αυτοδυναμία με τον νέο εκλογικό νόμο.
Γ.Δ.


Σκέψεις ΙΙ
Το σενάριο φαντάζει ιδανικό για τον κ.Μητσοτάκη, αρκεί βεβαίως να επιβεβαιωθεί η ανωτέρω περιγραφόμενη διάταξη δυνάμεων κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής. Να είναι δηλαδή ελεγχόμενη η φθορά του κυβερνώντος κόμματος και να μη βρει τρόπους αντίδρασης ο κ.Τσίπρας. Οι συνεργάτες του τελευταίου πάντως υπενθυμίζουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι στις εκλογές φορτσάρει. Αναφέρονται χαρακτηριστικά στην κούρσα που έκανε το καλοκαίρι του 2019 όταν, παρότι στο  καναβάτσο, σχεδόν τελειωμένος, κατάφερε να κερδίζει το 32% των ψήφων και να διατηρήσει ισχυρά ποσοστά μεταξύ 38% και 40% στις λαϊκές γειτονιές της Δυτικής Αθήνας και της Β΄Πειραιά.
Κοινώς οι εκλογές είναι εκλογές, δεν υπάρχουν βεβαιότητες και τίποτε στην παρούσα περίπλοκη φάση υψηλών προσδοκιών αλλά αντίστοιχου μεγέθους αβεβαιοτήτων δεν μπορεί να δώσει ασφαλείς προβλέψεις. Απλώς, όσοι παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις πιστεύουν ακράδαντα πως αν η πανδημία δείξει σημάδια ελέγχου και ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας, ο κ.Μητσοτάκης θα καταληφθεί από τον πειρασμό της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Γ.Δ.


Έχει παρατηρηθεί…
H συζήτηση στη γνωστή παρέα για τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση του κορωνοϊού.
Ο ριζοσπάστης της παρέας μετά την έκφραση απόψεων σχεδόν απ’ όλους, πήρε το λόγο και έβαλε τα πράγματα στην σωστή τους θέση. Είπε μάλιστα πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι συνεπείς στις κοινωνικές τους υποχρεώσεις όχι απλώς έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ασυνεπείς, αλλά καταλήγουν να έχουν και λιγότερα. Όσοι χρωστούν στα Ταμεία και στην Εφορία μπαίνουν σε ρύθμιση, διευκολύνονται και τελικά πληρώνουν λιγότερα.
Όσοι κάνουν αιματηρές οικονομίες, κόβουν ακόμα και από τις ανάγκες των ίδιων και των παιδιών τους για να είναι συνεπείς, δεν επιβραβεύονται ποτέ. Πάντα αναζητούνται εναλλακτικοί δρόμοι για να μειωθεί η επιβάρυνση όσων αδιαφορούν αρχικά να ανταποκριθούν σε αυτήν. Κάπως έτσι κυλούν οι ζωές μας και στην εποχή του κορωνοϊού.
Γ.Δ.


Οι ανθρώπινες επιλογές
Φίλος αγαπητός, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, με αφορμή το σχόλιο της στήλης «ο ρόλος των προσώπων»  στο φύλλο της Παρασκευής, έστειλε σημείωμα με τις δικές του παρατηρήσεις που αξίζει να τις μοιραστώ μαζί σας διότι είναι ενδιαφέρουσες.
«Για πολλά χρόνια οι ειδικοί βασάνιζαν το μυαλό τους να καταλάβουν γιατί κάποια έθνη καταφέρνουν να πλουτίζουν ενώ άλλα να βυθίζονται στη φτώχεια; Κι έτσι να χωρίζονται στη βάση πλούτου και εξαθλίωσης, υγείας και αρρώστιας, επάρκειας τροφίμων και πείνας; Τι ακριβώς προκαλεί τη διαφορά και οδηγεί τις εξελίξεις;
Έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες κατά καιρούς για να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Τι είναι αυτό ακριβώς που κάνει τη διαφορά; Μήπως είναι η κουλτούρα και ο πολιτικός πολιτισμός; Μήπως το κλίμα είναι αυτό που οδηγεί σε διαφορετικά αποτελέσματα; Μήπως φταίει η γεωγραφία; Πολλοί προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις χρησιμοποιώντας παρόμοιες εξηγήσεις. Η απάντηση όμως σε όλα αυτά πρέπει αν είναι αρνητική. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι η Μποτσουάνα είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, ενώ άλλα αφρικανικά κράτη – και κάποια ουσιαστικά γειτονικά της όπως η Ζιμπάμπουε και το Κονγκό- καταδυναστεύονται από φτώχεια και άγρια εμφύλια βία
Γ.Δ.


Οι ανθρώπινες επιλογές ΙΙ
«Προσωπικά», συνεχίζει ο αγαπητός συμπολίτης, «υποστηρίζω πως οι διαφορετικές εξελίξεις προέρχονται από ανθρώπινες επιλογές και από το είδος των θεσμών που χτίζονται για τις κοινωνίες. Το αν θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη ή πορεία στη δυσπραγία και την παρακμή είναι καθαρά, συνάρτηση των πολιτικών και οικονομικών θεσμών που οι κοινωνίες θα επιλέξουν. Η Κορέα για παράδειγμα, είναι μία από τις πλέον ομοιογενείς χώρες και έθνη στον κόσμο. Εντούτοις διαπιστώνουμε πως ο λαός στη Βόρεια Κορέα είναι από τους φτωχότερους στον κόσμο ενώ τα αδέλφια τους στο Νότο βρίσκονται ανάμεσα στους πλουσιότερους. Η κοινωνία στο Νότο δημιούργησε το θεσμικό πλαίσιο που έχτισε κίνητρα προόδου, επιβραβεύοντας κάθε καινοτομία και δημιουργική πρωτοβουλία και επέτρεψε στον καθένα να μετέχει στις οικονομικές ευκαιρίες. Η επιτυχία και γενικότερη ευημερία που προέκυψε διατηρήθηκε και ενισχύθηκε από το γεγονός  πως η κυβέρνηση, με βάση τους θεσμούς που χτίσθηκαν, υποχρεώθηκε να λογοδοτεί και να ανταποκρίνεται στις θελήσεις και τα ενδιαφέρονται της μεγάλης μάζας των πολιτών.
Δυστυχώς, ο λαός του Βορρά έχει υποστεί πολλές δεκαετίες καταπίεσης, πείνας και πολύ διαφορετικών οικονομικών θεσμών, και που τίποτα δεν δείχνει πως πρόκειται να αλλάξουν. Οι διαφορές λοιπόν ανάμεσα στις δύο Κορέες οφείλονται στις πολιτικές που οδήγησαν σε εντελώς διαφορετικούς θεσμικούς συσχετισμούς.
Γ.Δ.


Πρέπει να τιμηθεί ο Μάνος
Η επανάληψη μητέρα της μάθησης λέει ένα γνωμικό που η στήλη το έχει σε εφαρμογή για να θυμίζει στους κατά καιρούς άρχοντες δηλώσεις και υποχρεώσεις τους.
Έτσι, επανερχόμαστε για να θυμίσουμε πως ο δήμος Ξάνθης πως έχει την ηθική υποχρέωση να διοργανώσει μια εκδήλωση στην οποία θα τιμηθεί ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.
Να τιμήσουμε τον άνθρωπο που διώξαμε. Τον άνθρωπο- δημιουργό και γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέκνο της Ξάνθης που ήρθε να προσφέρει στον τόπο του δημιουργώντας έναν θεσμό, που όμως τον πικράναμε και τον υποχρεώσαμε να φύγει.
Υπάρχει οφειλή της Ξάνθης στον Μάνο, είναι μεγάλη και θα πρέπει να εξοφληθεί κάποτε.
Η σημερινή γενιά Ξανθιωτών πρέπει να το κάνει, μέσα από μια διαφορετική αντίληψη, από αγάπη και εκτίμηση στο έργο και την προσωπικότητά του.
Γ.Δ.


Τα άλλοθι
Ζούμε άλλοθι άλλοτε πραγματικά και αρκετές φορές φανταστικά που δημιουργούμε εμείς. Όμως, έρχεται η πραγματικότητα που τα ξεσκεπάζει όλα και τα καταρρίπτει.
Ένα από τα σημαντικά κόστη για τη λειτουργία της αγοράς αλλά και το επιχειρείν τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια, είναι το ενεργειακό κόστος, που διαμορφώνει σε σημαντικό βαθμό και τις τελικές τιμές του προϊόντος. Στη χώρα μας δυστυχώς το κόστος της ενέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής, κάτι που ναι μεν ακολουθεί τη διεθνή τάση, αλλά λόγω έλλειψης σημαντικού ανταγωνισμού οι τιμες στην Ελλάδα αυξάνονται με εντονότερο ρυθμό, επιβαρύνοντας τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές, μέσω της μετακύλισης του κόστους.
Πρέπει να τονίσουμε, πως η ενέργεια στη χώρα μας, ποτέ δεν βοήθησε την επιχειρηματικότητα, αντιθέτως αποτελούσε και αποτελεί σημαντικό βάρος στα πάγια κόστη των επιχειρήσεων, γεγονός που επηρεάζει τη βιωσιμότητά τους και απειλεί ακόμη και τις θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα.
Γ.Δ.


Σοκαριστικές οι αποκαλύψεις για τη «βιβλιοθήκη» της κας Θάνου
Σάλος έχει προκληθεί από το ηχητικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το οποίο προκύπτει ο εκβιασμός που είχε καταγγείλει ο Ανδρέας Βγενόπουλος το 2016 από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Ο επιχειρηματίας είχε υποβάλει μήνυση, αποκαλύπτοντας σε συνέντευξη Τύπου, το 2016, ότι του ζητήθηκαν, μέσω τρίτου προσώπου, χρήματα με τη «μέθοδο του βιβλίου», να τα τοποθετήσει δηλαδή μέσα σε ένα βιβλίο -του ζητήθηκε μάλιστα μέγεθος «βιβλιοθήκης»-  για να έχει ευνοϊκή έκβαση η υπόθεση δύο στενών συνεργατών του, στελεχών της MIG. Τα λεγόμενα του επιχειρηματία επιβεβαιώνονται από την ηχογράφηση της συνομιλίας του με την επιχειρηματία Δ.Μ., έμπιστη φίλη της πρ.προέδρου του Αρείου Πάγου, που ήταν αγγελιοφόρος των μηνυμάτων.
Αποκαλύπτεται έτσι ένα αποκρουστικό παρασκήνιο διαπλοκής λειτουργών της Δικαιοσύνης με επιχειρηματίες, εκβιαστικών πιέσεων, κατάργησης των ορίων εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας την περίοδο 2015-16 της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Χρειάστηκε μεγάλος και επίμονος αγώνας για να αντέξει η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου τη λαίλαπα της περιόδου 2015-2019. Φαίνεται ότι δεν υπήρχε κανένας φραγμός. Η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τις αποκαλύψεις.
Υπενθυμίζεται ότι η «βιβλιοφάγος» κυρία Θάνου αναδείχθηκε πρόεδρος του Αρείου Πάγου από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθ΄ υπέρβαση της επετηρίδας, ενώ επιλέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός, πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015….


Έκανε αίσθηση η ιστορία του Αλμπέρτο του τελευταίου Εβραίου της Ξάνθης

Το ρεπορτάζ μας με τίτλο: «Αλμπέρτο, ο τελευταίος Εβραίος της Ξάνθης» έκανε μεγάλη αίσθηση και διαβάστηκε πολύ. Έγινε δε αφορμή να αρχίσει μια επικοινωνία με ανθρώπους που είχαν κάποια πληροφορία και ήθελαν να μας την αναφέρουν για να συμπληρώσουμε την ιστορία. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί δείχνει την απήχηση που είχε σαν θέμα αλλά και την αλληλεπίδραση που προκάλεσε που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την εφημερίδα μας. Σύντομα μάλιστα θα έχουμε την δυνατότητα να φέρουμε στο φως και άλλες μαρτυρίες αλλά και φωτογραφικό υλικό.

Ευχαριστούμε όλους για την εμπιστοσύνη σας και για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα μας για περισσότερες πληροφορίες.

Μ.Ξ.


Η εισβολή στην Ουκρανία και η στάση της Δύσης

Δυο 24ωρα συμπληρώθηκαν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και ο Ρώσος πρόεδρος είπε «ναι» στην έναρξη των διαπραγματεύσεων που του ζήτησε σε δραματικό τόνο ο Ουκρανός πρόεδρος.  Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν αλλά με το πιστόλι στο κρόταφο αφού ήδη έχει  καταληφθεί το Κίεβο και άλλες κομβικής σημασίας περιοχές και πόλεις. Ουσιαστικά η Ουκρανία θεωρείται πια ηττημένη και συνεπώς θα αναγκαστεί να δεχτεί τους όρους της Ρωσίας. Η Δύση από την πρώτη στιγμή είναι απλός θεατής και περιορίζεται σε λόγια. Όλοι καταδικάζουν την εισβολή σε μια δημοκρατική χώρα αλλά προς το παρόν κανείς δεν δείχνει έμπρακτα την βοήθειά του. Ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του εξήγγειλε οικονομικές κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία ως τιμωρία για την στάση της κι αυτές μέχρι ενός σημείου και όχι παντελή αποκλεισμό της από το διεθνές τραπεζικό, χρηματοπιστωτικό σύστημα  (swift) ώστε να μην μπορεί να κάνει διεθνείς συναλλαγές και να έχει οικονομικό αποκλεισμό. Καλές οι κυρώσεις αλλά θα λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα και όχι άμεσα. Οι εχθροπραξίες μπορεί να τελειώσουν άμεσα αλλά τίποτε δεν θα είναι ίδιο για την Ουκρανία την επόμενη μέρα. Η εισβολή διαμορφώνει νέα δεδομένα γενικά στην Ευρώπη, η οποία θα κληθεί να αναπροσαρμόσει την πολιτική της σε σχέση με την Ρωσία.

Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…