Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε απόγνωση τους αγρότες

Η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε απόγνωση τους αγρότες

0

Κ. Δαλάτσης, πρόεδρος αγροτών Ξάνθης: «Μ’ αυτές τις αυξήσεις είναι απαγορευτικό να καλλιεργήσουμε…»

 

Διαμαρτυρία την Πέμπτη στην Περιφέρεια από τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους Α.Μ.Θ

 

 

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν τις εαρινές παραγωγές τους όπως ηλίανθο, καλαμπόκι, σόγια, βάμβακι βρίσκονται οι αγρότες της Ξάνθης αλλά και όλης της περιφέρειάς μας , εξαιτίας της δυσθεώρητης αύξησης του ενεργειακού κόστους και του κόστους των πρώτων υλών που έχει ξεπεράσει το 250 – 300% και έτσι αποφάσισαν να πούνε «φτάνει πια» και να βγουν στους δρόμους.  Στο πλαίσιο αυτό οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Α.Μ.Θ αποφάσισαν  ομόφωνα την κλιμάκωση του τρόπου διεκδίκησης των αιτημάτων τους με δυναμική κινητοποίηση  Αγροτών και Κτηνοτρόφων στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, την Πέμπτη 10/02/2022, στις 12:00, στο κτήριο της Περιφέρειας καλώντας όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Περιφέρειας μας να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία.

Κ. Δαλάτσης, πρόεδρος αγροτών Ξάνθης: «Μ’ αυτές τις αυξήσεις είναι απαγορευτικό να καλλιεργήσουμε…»

Τον κώδωνα του κινδύνου για  μείωση της αγροτικής παραγωγής και οικονομική εξαθλίωση του αγροτικού κόσμου,  κρούει ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης τονίζοντας πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες είναι απαγορευτικές για να καλλιεργήσουν: «Έχουμε 250 – 300% αυξήσεις τα φυτοφάρμακα, αγοράζουμε το πετρέλαιο με 1,22 ενώ οι Κύπριοι συνάδελφοί μας με 82 λεπτά. Μ’ αυτές τις τιμές μόνο για ποτίσματα μιας καλλιέργειας ξοδεύουμε 70 – 80 ευρώ το στρέμμα . Συνεπώς ή δεν θα καλλιεργήσουμε ή θα μειώσουμε τα ποτίσματα μειώνοντας παράλληλα την παραγωγή μας και το εισόδημα μας», τονίζει ο κ. Δαλάτσης.

Ανέτοιμη η δημόσια διοίκηση για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια

Πρόβλημα έχουν οι αγρότες και με υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών μισθωτηρίων Ο κ. Δαλάτσης επισήμανε είναι θετικό το μέτρο αλλά πως η δημόσια διοίκηση είναι ανέτοιμη να το στηρίξει δημιουργώντας πολλά προβλήματα καθώς βάζει τους αγρότες να ψάχνουν τους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων που θέλουν να μισθώσουν, υποστηρίζοντας πως πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία του έως ότου μπει μια τάξη.

Ποια Κοινή Αγροτική Πολιτική;

Μιλώντας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική που μόνο Κοινή δεν είναι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαλάτσης γιατί ο Έλληνας αγρότης επιβαρύνεται στο κομμάτι της ενέργειας και των καυσίμων κατά 25% περισσότερο σε σχέση με τον ευρωπαίο συνάδελφο του, η επιβάρυνση για τον οποίο είναι μόλις 4%! Ο μέσος όρος δε της επιβάρυνσης μας στις τιμές λιπασμάτων είναι 30% πάνω σε σχέση με τους ευρωπαίους συναδέλφους μας. Πως θα ανταγωνιστείς; . Και για το πετρέλαιο και για το ρεύμα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση», κατέληξε.

Σπήλιος Λιβανός, ο χειρότερος υπουργός

Σχολιάζοντας την αποπομπή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού και αποτιμώντας το έργο του ο κ. Δαλάτσης ήταν καταπέλτης: «Ήταν ο χειρότερος υπουργός που είχαμε…Καλά έκανε και τον απέπεμψε ο Πρωθυπουργός αν και για άλλους λόγους που δεν αφορούν το έργο του στο υπουργείο του αλλά την στάση του. Είμαστε σαφώς ικανοποιημένοι απλά μας απογοητεύει ο λόγος της αποπομπής. Έκανε ζημιά…υπάρχουν καταγγελίες εναντίον του …»

Μήνυμα των αγροτών προς τους βουλευτές: «Αν δεν είστε μαζί  μας να φύγετε…»

Τέλος  ο κ. Δαλάτσης έστειλε ένα μήνυμα προς του βουλευτές του νομού καις της περιφέρεια μας: «Τους βουλευτές μας τους ψηφίζουμε για να μας εκπροσωπούν στην Βουλή και να προωθούν τα αιτήματά μας. Αλλά οι δικοί μας κυβερνητικοί βουλευτές αντί να μας υποστηρίζουν προσπαθούν να υποστηρίξουν την κυβερνητική πολιτική. Τους θέλουμε μαζί μας και όχι απέναντί μας αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό να φύγουν. Είναι άχρηστοι. Δεν κάνουμε όλοι για όλες τις δουλειές»!

Απόσπασμα από την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜ-Θ

Σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή Αγροτικών και Κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜ-Θ, καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ: « να σταματήσει να υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας, με τις αστείες εξαγγελίες της, για τη στήριξη των Αγροτών και Κτηνοτρόφων της πατρίδας μας!

Μεταξύ άλλων αναφέρει η μακροσκελής ανακοίνωση: «Ας δούμε λοιπόν τα μέτρα που εξαγγείλατε και τι προτείνουμε εμείς.

Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή για ένα χαράτσι που διογκώθηκε στις παροχές ρεύματος, η κάλυψη από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 είναι 80% και για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2022 είναι 50%.

Για τους αγρότες αυτή είναι συνήθως η περίοδος μετά τα ποτίσματα και για τους κτηνοτρόφους μετά τα αρμέγματα, άρα με το μικρότερο οικονομικό βάρος.

Φυσικά είναι εύκολο να προσπερνάς τους μήνες του καλοκαιριού με το μεγάλο κόστος ποτίσματος και αρμέγματος, όταν δεν αφορά εσένα!

Το 80% γίνεται 50% για τους 2 πρώτους μήνες του 2022!

Τι αλλάζει, εκτός από την αλλαγή του χρόνου, και μειώνεται το ποσοστό κάλυψης της ρήτρας;

Οι λογαριασμοί που έχουν χρεωθεί, για αγρότες και κτηνοτρόφους, δεν μπορούν να εξοφληθούν!

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΡΗΤΡΑΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ

  • Για τη μείωση του ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, από 13% σε 6%.

Η συγκεκριμένη μείωση έχει μηδενικό οικονομικό όφελος για κτηνοτρόφους και αγρότες, γιατί το ΦΠΑ που πληρώνουμε στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και σε όλα τα εφόδια που αγοράζουμε, τον συμψηφίζουμε με το ΦΠΑ από την πώληση των προϊόντων μας.

Στο τέλος κάθε τριμήνου, αν ο ΦΠΑ από τις αγορές υπερβαίνει το ΦΠΑ των πωλήσεων, τότε το ΦΠΑ των πωλήσεων τον καρπώνεται ο παραγωγός.

Αν ο ΦΠΑ των αγορών υπολείπεται του ΦΠΑ των πωλήσεων, τότε το ποσό της διαφοράς ο παραγωγός το αποδίδει στην τοπική ΔΟΥ.

Μειώνοντας το ΦΠΑ από 13% στο 6%, ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος πληρώνουν λιγότερο ΦΠΑ, άρα όταν πωλήσουν θα συμψηφίσουν και θα καρπωθούν λιγότερο ΦΠΑ ή θα αποδώσουν περισσότερο ΦΠΑ στη ΔΟΥ.

Να υπενθυμίσουμε στους αρμόδιους ότι λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής ζωοτροφών, λιπασμάτων και λοιπών εφοδίων κι επειδή ο ΦΠΑ είναι ποσοστό επί της αυξημένης καθαρής αξίας των εφοδίων, το ποσό του ΦΠΑ αυξάνεται αναλογικά.

Το κόστος μείωσης του ΦΠΑ για το δημόσιο ταμείο είναι μηδενικό.

Εκεί στο Υπουργείο Οικονομικών ας ρωτήσουν και κανένα λογιστή!

ΟΥΤΕ ΚΡΥΟ, ΟΥΤΕ ΖΕΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ.

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΕΦΟΔΙΩΝ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «Κομοτηνή στο πιάτο» θα βρεθεί στην Οικοτεχνία Meligeysis στα Κομνηνά της Ξάνθης

Την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11:00 – Θα μιλήσει για το βιβλίο ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Αρναο…