Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με μέτρα και προσοχή η δια ζώσης εξεταστική στο ΔΠΘ

Με μέτρα και προσοχή η δια ζώσης εξεταστική στο ΔΠΘ

0

Σε άλλη ημερομηνία θα εξετάζονται όσοι αποδεδειγμένα νοσούν

Μ. Μιχαλοπούλου: «Η εξ αποστάσεως εξεταστική ήταν λύση έκτακτης ανάγκης-Επανερχόμαστε στη δια ζώσης εξέταση με πιστή τήρηση των μέτρων»

Επανέρχεται στη δια ζώσης εξεταστική το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μετά από σχετική απόφαση της Συγκλήτου. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται πως τα τελευταία δύο χρόνια περίπου ως έκτακτη λύση εφαρμόστηκε η εξ αποστάσεως εξέταση, λόγω της ταχείας εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο περιορισμός των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες επέτρεψε την επιστροφή στην κανονικότητα, κάτι που αποδείχθηκε με την υποστήριξη της δια ζώσης διδασκαλίας και τώρα επισφραγίζεται με την απόφαση για δια ζώσης διεξαγωγή της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου. Οι φοιτητές/τριες με τη σειρά τους εναρμονιζόμενοι με αυτή την απόφαση οφείλουν να  λειτουργήσουν με αίσθημα ευθύνης ακολουθώντας τις συστάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ειδικότερα, υποχρεούνται:

1.Να υποβάλουν δήλωση στην πλατφόρμα EDUPASS (https://edupass.gov.gr) με υποχρεωτική καταχώριση του Αριθμού Φοιτητικού Μητρώου τους, έως την προηγούμενη ημέρα έναρξης της εξεταστικής περιόδου του οικείου Τμήματος.

2.Nα προσκομίζουν έντυπη την παραπάνω δήλωση σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα. Οι Κύπριοι και αλλοδαποί / αλλογενείς φοιτητές, οι οποίοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, θα προσκομίζουν βεβαίωση εγγραφής στο Τμήμα όπου θα αναγράφεται ο τρόπος εισαγωγής.

Επίσης, σημειώνεται πως η συμμετοχή στα εξεταζόμενα μαθήματα πραγματοποιείται υποχρεωτικά με έλεγχο ταυτοπροσωπίας των φοιτητών, έντυπη δήλωση EDUPASS και παράλληλη επίδειξη: είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 81558/29-12-2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε ισχύει, είτε πιστοποιητικού νόσησης σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 81558/29-12-2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε ισχύει, είτε βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου κατόπιν διεξαγωγής μοριακού τεστ (PCR) έως εβδομήντα δύο (72) ωρών ή γρήγορου τεστ αντιγόνου(rapid) έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της εξέτασης του μαθήματος.

Επιπλέον, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια εξέτασης για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή. Συστήνεται η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή KN95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι αποδεδειγμένα νοσούν

Φοιτητές που νοσούν με λοίμωξη Covid-19, δεν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε απομόνωση σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο απομόνωσης. Η απουσία τους λόγω νόσησης τεκμαίρεται μέσω της πλατφόρμας EDUPASS. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Τμήματος, θα εξεταστούν δια ζώσης στα μαθήματα στα οποία υποχρεωτικώς απουσίαζαν λόγω Covid-19 κατόπιν αιτήσεώς τους στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος. Η σχετική αίτηση πρέπει να αποσταλεί στη Γραμματεία εντός πέντε  ημερών από την ημέρα απουσίας του φοιτητή από το εξεταζόμενο μάθημα.

«Ελπίζουμε να μην έχουμε πολλά κρούσματα. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποια προβλήματα προκύψουν από την επιστροφή στη δια ζώσης εξεταστική»
Μαρία Μιχαλοπούλου
Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΔΠΘ

Μ. Μιχαλοπούλου: «Επιστρέφουμε στη δια ζώσης εξεταστικής με ειδικές ρυθμίσεις για τους νοσήσαντες»

Προς επίρρωση με τα παραπάνω η Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΔΠΘ, Μαρία Μιχαλοπούλου σκιαγράφησε με απτό τρόπο την επιστροφή στη δια ζώσης εξεταστική μιλώντας στο «Ε».

Χαρακτηριστικά, επεσήμανε: «Δεν χωρά αμφιβολία πως η εξεταστική είναι μία απαιτητική διαδικασία και κυρίως στις μέρες που ζούμε προϋποθέτει υπεύθυνη στάση από την πλευρά όλων των εξεταζόμενων. Επιστρέφουμε στη δια ζώσης εξεταστική τηρώντας απαρεγκλίτως όλα τα μέτρα αποφυγής της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η εξ αποστάσεως εξεταστική ήταν μία λύση έκτακτης ανάγκης λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αισιοδοξούμε, καθώς τα κρούσματα των φοιτητών/τριών ‘’κινούνται’’ σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, πράγμα που εξηγεί και την απόφαση για δια ζώσης εξεταστική. Ελπίζουμε να μην καταγράψουμε πολλά κρούσματα κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, όμως σε περίπτωση που θα σημειωθούν θα υπάρχει ειδική μέριμνα. Δηλαδή, αυτοί που αποδεδειγμένα θα νοσήσουν θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν κάποια άλλη ημέρα, αφού υποβάλουν αίτηση στη Γραμματεία. Στη συνέχεια, το τμήμα θα καθορίσει την επόμενη ημερομηνία εξέτασης .Μέσα από το edupass θα μπορούμε να ενημερωνόμαστε για τον αριθμό των κρουσμάτων. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν!»

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…