Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Χάνεται  και φέτος το Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Χάνεται  και φέτος το Ξανθιώτικο Καρναβάλι

0

Για τρίτη χρονιά η μάσκα του κορωνοϊού θα αντικαταστήσει την μάσκα του καρναβαλιού. Ίσως γίνουν κάποιες συναυλίες στο Αμοιρίδειο

 

Θα στολιστεί αποκριάτικα η πόλη  –  Δεν θα γίνουν οι παρελάσεις ούτε η βραδιά Λαογραφίας στο Αμοιρίδειο – «Προέχει η δημόσια υγεία», λέει ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Η. Ασκαρίδης

 

Για τρίτη χρονιά φέτος η μάσκα του κορωνοϊού θα αντικαταστήσει την μάσκα του καρναβαλιού. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που είναι δυσμενέστερα από ποτέ στην χώρα και στην Ξάνθη δεν επιτρέπουν εκδηλώσεις με ανεξέλεγκτη προσέλευση κόσμου και ως εκ τούτου και φέτος παρελάσεις και το καρναβάλι όπως το γνωρίζαμε δεν θα γίνει.

Χωρίς τρελό καρναβάλι και φέτος

Με το μότο «προέχει η δημοσία υγεία», ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης κ. Ηλίας Ασκαρίδης εκφράζει την απογοήτευσή του που για τρίτη χρονιά φέτος δεν θα γίνει η διοργάνωση του κορυφαίου θεσμού της πόλης. Των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών και του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Να σημειώσουμε ότι ο κορωνοϊός πέτυχε την δημοτική αρχή στην αρχή της θητεία της και τόσο ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης όσο και ο κ. Ηλίας Ασκαρίδης, ως πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού δεν ευτύχησαν να διοργανώσουν το καρναβάλι. Υπενθυμίζουμε ότι το 2020 κι ενώ ήταν όλα έτοιμα για την έναρξη των γιορτών μέσα Φεβρουαρίου αναβλήθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά την Καθαρά Δευτέρα είχαμε το πρώτο καθολικό lockdown.

Ίσως γίνουν κάποιες συναυλίες στο Αμοιρίδειο

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Ασκαρίδης ανέφερε πως σχεδιάζονται κάποιες εκδηλώσεις μέσα στο πλαίσιο των μέτρων και με την επιφύλαξη πάντα των επιδημιολογικών δεδομένων της συγκυρίας: «Προγραμματίζουμε κάποιες συναυλίες στο κλειστό «Φ. Αμοιρίδης». Είμαστε σε συνεννόηση με κάποιους καλλιτέχνες ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη τίποτε. Την επομένη εβδομάδα θα ξέρουμε. Και οι καλλιτέχνες είναι επιφυλακτικοί και δύσκολα μπαίνουν στην διαδικασία καθώς τα δεδομένα αλλάζουν και δεν μπορεί κανείς να προγραμματίσει.. Σε περίπτωση πάντως που πραγματοποιηθούν θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Στο πρόγραμμα του Κέντρου είναι και κάποιες εκθέσεις καλλιτεχνών ενώ την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθούν οι προτάσεις που κατέθεσαν όσοι σύλλογο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κέντρου.

Στολισμός ναι – Παρελάσεις όχι

Κατηγορηματικά αρνητικός ήταν ο κ. Ασκαρίδης σ’ ότι αφορά τις παρελάσεις αλλά και την γιορτή Λαογραφίας και Γευσιγνωσίας που διοργανώνονταν στο Αμοιρίδειο για ευνόητους λόγους. Αναφορικά με τον στολισμό της πόλης: «Θα στολίσουμε με τα αποκριάτικα την πόλη μας για να δώσουμε χαρά στον κόσμο. Δυστυχώς και φέτος δεν μπορέσαμε να διοργανώσουμε όπως θέλουμε το Καρναβάλι μας κι αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στην διάθεση του κόσμου , στους συλλόγους και στις επιχειρήσεις. Έχει επιπτώσεις στην τοπική οικονομία αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Επικοινωνούμε με την Πάτρα, με το Ρέθυμνο το Μοσχάτο κι όπου διοργανώνεται καρναβάλι. Πουθενά δεν θα γίνει τίποτε παρά μόνο κάποιες αποσπασματικές εκδηλώσεις όπως σχεδιάζουμε κι εμείς», καταλήγει ο κ. Ασκαρίδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…