Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Επένδυση 5 εκ. ευρώ σε φουντουκιές στον κάμπο της Ξάνθης

Επένδυση 5 εκ. ευρώ σε φουντουκιές στον κάμπο της Ξάνθης

0

Φυτεία 2.000 στρεμμάτων από τον ιταλικό όμιλο Besana – Εγκρίθηκε από  τον Αναπτυξιακό νόμο – Μισθώθηκαν ήδη 500 στρέμματα στην Γενισέα

 

Το 2019 φυτεύτηκαν 800 στρέμματα φουντουκιάς Ευνοούν οι συνθήκες για το φουντούκι στην Ξάνθη – Παρόμοιες με της Κεντρικής Ιταλίας – Όταν λιώσουν οι πάγοι θα φανεί η καταστροφή σε δέντρα και κηπευτικά

 

 

Ιδιωτική επένδυση ύψους 5 εκ. ευρώ στον αγροτικό τομέα βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης στον κάμπο της Ξάνθης.  Πρόκειται για μια καλλιέργεια ακρόδρυων (φουντούκια) σε 2.000 στρέμματα στην περιοχή της Γενισέας από την ιταλική εταιρεία Besana. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η πρόταση έχει ήδη εγκριθεί από το 4ο κύκλο του Αναπτυξιακού νόμου και ήδη έχουν εκμισθωθεί 500 στρέμματα στην Γενισέα. Στην επένδυση συμμετέχει και η Carpus Cultura Agriculture που είναι η αποκλειστική αντιπρόσωπος της Besana στην Ελλάδα.

Το 2019 φυτεύτηκαν 800 στρέμματα φουντουκιάς – Η νέα επένδυση είναι για άλλα 2.000 στρέμματα

Υπενθυμίζουμε ότι τα πρώτα φουντουκόδενδρα του ιταλικού ομίλου Besana φυτεύτηκαν στην Ξάνθη το 2019  με την υπογραφή των πρώτων συμβάσεων για 250 στρέμματα φουντουκιάς μεταξύ του ιταλικού ομίλου και 20 αγροτών της Ξάνθης. Σε πρώτη φάση φυτεύτηκαν 120 δενδρύλια που είχε προμηθεύσει η εταιρεία σε αγρούς των Μαγγάνων, της Μάνδρας, του Κουτσού, της Γενισέας και του Ορφανού. Μέσα στο 2019 συνολικά είχαν φυτευτεί πάνω από 800 στρέμματα φουντουκιάς. Να σημειώσουμε πως η πρώτη παραγωγή ξεκινάει στην τετραετία, αλλά οι παραγωγοί θα έχουν εισόδημα από την πέμπτη χρονιά. Τα συμβόλαια που συνάπτει η εταιρεία είναι 13+10 ετών με ελάχιστη εγγυημένη τιμή του συμβολαίου είναι τα 2,2 ευρώ/κιλό και ο παραγωγός πληρώνεται με την εκάστοτε ετήσια χρηματιστηριακή αξία του προϊόντος. Επισημαίνεται πως η πρωτοβουλία  είχε ληφθεί από την ΔΑΟΚ της Π.Ε. Ξάνθης και τον προϊστάμενο, γεωπόνο κ. Ανδρέα Καμαριανάκη και τον τότε αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Ευφραιμίδη.

Ευνοούν οι συνθήκες για το φουντούκι στην Ξάνθη – Παρόμοιες με της Κεντρικής Ιταλίας

Το ενδιαφέρον του Ομίλου Besana για την περιοχή μας, όπως αποδεικνύεται και από την επένδυση είναι αμείωτο γιατί όπως διαπίστωσαν Ιταλοί γεωπόνοι που επισκέφτηκαν πρόσφατα την περιοχή μας το έδαφος αποδείχτηκε ανέλπιστα καλό και το ριζικό σύστημα αναπτύχθηκε  πολύ δυνατά. Διαπίστωσαν δε σε επίπεδο πρωιμότητα και ανάπτυξης ταιριάζει με εκείνο της κεντρικής Ιταλίας που   θεωρείται υψηλό στάνταρ. Η πρώτη παραγωγή των φυτειών που φυτεύτηκαν το 2019 θα έρθει το φετινό καλοκαίρι αλλά δεν θα είναι μεγάλη. Την μεγάλη παραγωγή θα την δώσουν τα φυτά τα επόμενα χρόνια.

Όταν λιώσουν οι πάγοι θα φανεί η καταστροφή σε δέντρα και κηπευτικά

«Θα υπάρχουν σίγουρα καταστροφές σε δενδρώδεις καλλιέργειες από τον πολυήμερο παγετό,  εκτιμά ο κ. Καμαριανάκης προσθέτοντας ωστόσο ότι το ακριβές ύψος αυτών θα φανεί όταν περάσει το φαινόμενο: «Είχαμε ήπιο Δεκέμβρη και κάποια δέντρα όπως οι αμυγδαλιές  δεν έπεσαν σε πλήρη λήθαργο. Εκτός από φύλλα αν είχαν αναπτύξει και χυμούς θα έχουν παγώσει. Όπως επίσης και το σκληρό σιτάρι. Το ψύχος δεν είναι επιβλαβές. Όταν το φυτό πέσει σε πλήρη λήθαργο αντέχει  έως -10 σε μερικό όμως έως -5. Θα έχουν σίγουρα πρόβλημα τα κηπευτικά αλλά και τα ελαιόδεντρα. Θα γίνει καταγραφή το επόμενο διάστημα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…