Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ακριβότερο αλλά πιο «γεμάτο» φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ακριβότερο αλλά πιο «γεμάτο» φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

0

Στροφή του κόσμου στην ποιότητα των παραδοσιακών κρεοπωλείων – Ίδιες τιμές στα κρέατα – Υποτονική η αγοραστική κίνηση 

 

«Τσιμπημένες» τιμές στα λαχανικά λόγω παγετού και ανατιμήσεις στα μεταφορικά.

Πεσμένη η κίνηση στους φούρνους – Μικρές αυξήσεις του 10%

 

Ακριβότερο  έως και 18% θα είναι φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αφού αντίστοιχες είναι και οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα. Παρά ταύτα το Πνεύμα των Χριστουγέννων θα επικρατήσει διώχνοντας μακριά έστω και για λίγες στιγμές δυσάρεστες σκέψεις  καθώς φέτος παρά την βαριά σκιά της πανδημίας δίνεται η δυνατότητα γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι,  να σμίξουν οικογένειες και φίλοι, να μοιραστούν την χαρά της γιορτής και να γευτούν τα εδέσματα που ετοιμάζονται στην κουζίνα της κάθε οικογένειας.

Στροφή του κόσμου στην ποιότητα των παραδοσιακών κρεοπωλείων – Ίδιες τιμές στα κρέατα

Στα κρεοπωλεία τούτες τις μέρες απεικονίζεται η αγοραστική δύναμη του κάθε νοικοκυριού αλλά και οι ιδιαίτερες γευστικές προτιμήσεις του που άλλοτε είναι παραδοσιακές και άλλοτε πιο γκουρμέ. Αυτό που παρατηρεί ο πρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης κ. Γιώργος Μπατζακίδης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον: « Βλέπουμε μια στροφή του κόσμου στο παραδοσιακό κρεοπωλείο. Φαίνεται πως μέσα στην πανδημία ο κόσμος έχει καταλάβει την τεράστια διαφορά στην ποιότητα που έχουν τα παραδοσιακά κρεοπωλεία με αυτά που πωλούνται στα μάρκετ και μας προτιμά». Σ’ ότι αφορά την κίνηση: «Η κίνηση είναι υποτονική. Αν ανατρέξουμε σε παλαιότερες εποχές , δεν έχει καμία σχέση. Οι τιμές μας είναι ίδιες. Δεν υπάρχουν ανατιμήσεις στα κρέατα παρότι αυξήθηκε το κόστος στις μεταφορές, την απορροφήσαμε την αύξηση αυτή.  Μόνο στα αρνιά που η τιμή κυμαίνεται σε 12 – 13 ευρώ το κιλό, λόγω της μεγάλης αύξησης στις ζωοτροφές. Τα άλλα κρέατα είναι στις ίδιες τιμές. Την τιμητική του στην πόλη μας έχει το χοιρινό. Αγοράζουν πολύ χοιρινό,  μοσχάρι και κοτόπουλο ρολό με γέμιση που την φτιάχνουμε με μεράκι και παροδοσιακή συνταγή και αποτελεί ένα γευστικό και ποιοτικό έδεσμα για το Χριστουγεννιάτικο».

«Τσιμπημένες» τιμές στα λαχανικά λόγω παγετού και ανατιμήσεις στα μεταφορικά

«Τσιμπημένες» οι τιμές στα λαχανικά και στα φρούτα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού,  αλλά και αύξηση του κόστους μεταφοράς λόγω των ανατιμήσεων στα καύσιμα «Αυτή την στιγμή έχουμε μόνο ντομάτα Κρήτης και η τιμή της κυμαίνεται από 1,80 – 1,90 το κιλό. Επίσης το μαρούλι αλλά και γενικά τα πράσινα λαχανικά έχουν «τσιμπημένες» τιμές. Συνήθως ο κόσμος ψωνίζει την παραμονή και αφού κάνει πρώτα έρευνα αγοράς», επισημαίνει ο κ. Νίκος Εμμανουηλίδης, υπάλληλος σε κατάστημα λαχανικών της δημοτικής αγοράς.

Πεσμένη η κίνηση στους φούρνους – Μικρές αυξήσεις του 10%

Οι ανατιμήσεις είναι πολύ μικρές σε σχέση με αυτές που έχουμε στο ρεύμα. Αυτές που μετακυλήσαμε στους πελάτες μας είναι αύξηση 10 λεπτών ενώ στο ρεύμα έχουμε 100%», αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών κ. Νικολαΐδης Αθανάσιος. Προσθέτει δε πως η κίνηση είναι υποτονική και ο κόσμος πολύ συγκρατημένος στις αγορές τους: «Πέρσι ήταν καλύτερα από φέτος . Σε σχέση με άλλες εποχές δεν υπάρχει σύγκριση».

Τι δείχνει η έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σημαντική ετήσια αύξηση κόστους σημειώνεται στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ανερχόμενη μεταξύ 9,3% και 18,5%, αναλόγως τις απαιτήσεις κάθε τραπεζιού, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ).

Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό́ χριστουγεννιάτικο τραπέζι (έξι έως οκτώ ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ, ανέφερε η έρευνα,

Η σύγκριση βεβαίως γίνεται με τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η αγορά λειτούργησε σε καθεστώς πολύ αυξημένων περιορισμών.

Έτσι το αρνί έχει μέση αύξηση 13,9%, η κατεψυγμένη γαλοπούλα 15,3%, ενώ το χοιρινό μόνο 3,8%. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη στα λαχανικά, ανερχόμενη στο 46,2% για το μαρούλι και στο 16,6% για τις ντομάτες.

Στην κορυφή των αυξήσεων όμως βρίσκονται τα τυποποιημένα γλυκά, αφού οι κουραμπιέδες ακρίβυναν κατά 52% και τα τυποποιημένα μελομακάρονα κατά 60,9%. Στο ζαχαροπλαστείο πάντως οι φρέσκοι κουραμπιέδες είναι μόνο 4% ακριβότεροι και τα μελομακάρονα 6,9%.

Αντίρροπες τάσεις καταγράφονται στα ποτά για αυτά τα Χριστούγεννα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, καθώς ενώ οι μπίρες είναι 17,3% ακριβότερες, το κρασί είναι κατά 14,3% φθηνότερο και τα αναψυκτικά κατά 27,5%.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@ empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…