Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές 100 χρόνια Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από το Ημερολόγιο του Λυκείου Ελληνίδων

100 χρόνια Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από το Ημερολόγιο του Λυκείου Ελληνίδων

0

Ένα αφιέρωμα σε μορφή χρονολογίου σημαντικά στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα της εκστρατείας

Ευ.Στάντσιου: «Το ημερολόγιο στοχεύει στον ιστορικό αναστοχασμό σε πλήρη αντιστοιχία με την ανάδειξη του πολιτιστικού στοιχείου»

Ενόψει των φετινών γιορτών το Λύκειο Ελληνίδων με πρόεδρο την Ευτέρπη Στάντσιου συστήνει  το επετειακό ημερολόγιο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα της τριμερούς παρουσίασής του .Ξεφυλλίζοντάς το ο υποψιασμένος αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει πως λαμβάνει τη μορφή ενός χρονολογίου της Μικρασιατικής εκστρατείας διαποτισμένο με το κλίμα των Χριστουγέννων. Η κα Στάντσιου μιλά στο «Ε» για τις πτυχές αυτού του πονήματος, «ξεκλειδώνοντας» βαθύτερα νοήματα και μιλώντας για πρόσωπα που στάθηκαν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

«Μιλάμε για ένα χρονολόγιο της Μικρασιατικής εκστρατείας με τον Ιωάννη Μπακιρτζή να αναλαμβάνει τη συνολική επιμέλεια»
Ευτέρπη Στάντσιου
Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης

Ευ. Στάντσιου: «Ο αναγνώστης του ημερολογίου ‘’ταξιδεύει’’ στα στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα της μικρασιατικής  περιόδου»

Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, Ευτέρπη Στάντσιου σημείωσε τα εξής: «Μπροστά μας έχουμε  για 2η χρονιά το επετειακό ημερολόγιο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, αφού είχε προηγηθεί ο εορτασμός των 200 χρόνων. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες βλέπουμε να ξετυλίγεται με τρόπο γλαφυρό ένα χρονολόγιο της εκστρατείας στη Μικρά Ασία.Σε αυτό το σημείο θα είναι μεγάλη μου παράλειψη αν δεν αναφερθώ στην προσφορά του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ, τον Ιωάννη Μπακιρτζή ο οποίος έχει επιμεληθεί προσωπικά αυτό το έργο. Ο αναγνώστης μέσα από τις σελίδες μπορεί «να ταξιδέψει» σε όλα τα σημαντικά στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα. Επίσης, ταυτόχρονα μετατρέπεται και σε λεύκωμα, μιας και δρα ως μέσο ανάδειξης και παρουσίασης των ενδυμασιών της Μικρασιατικής Χερσονήσου. Τέλος, αναδεικνύονται οι φυσιογνωμίες και τα μέλη των χορευτικών ομάδων».

Τριμερής Παρουσίαση του Ημερολογίου

1.Χρονικό της εκστρατείας

2.Γνωριμία με τις φορεσιές Μ. Ασίας

3.Γνωριμία με τις φορεσιές των Ποντίων

Η κα Στάντσιου συνέχισε υπογραμμίζοντας: « Ο στόχος είναι διττός:1.Από τη μία επιχειρείται ο ιστορικός αναστοχασμός, ο οποίος είναι προορισμένος να αποδώσει τιμή στους Έλληνες που πίστεψαν στη Μεγάλη Ιδέα. Με λίγα λόγια, ήρθαν ως πρόσφυγες και εν τέλει εγκαταστάθηκαν στην κυρίως Ελλάδα.2.Από την άλλη το πολιτιστικό στοιχείο «ψάχνει» μέσο προβολής, αφού οι φορεσιές αναδεικνύουν την κουλτούρα μετατρέποντάς την σε υπεραξία, ένα καλαίσθητο κομμάτι εμπλουτισμένο με φωτογραφικό υλικό».

Τέλος, η κα Ευ.Στάντσιου ευχαριστεί όλους όσοι στάθηκαν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για ακόμα μία φορά στον βαρυσήμαντο ρόλο που διαδραμάτισε ο Ιω. Μπακιρτζής. Τόνισε πως πρόκειται για μία συλλογική δουλειά στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η συμβολή όλου του διοικητικού συμβουλίου, προϊόν συνεργασίας δασκάλων και μαθητών που επισφραγίστηκε με τη συμμετοχή πάνω από 90 χορευτών. Συγκεντρώθηκαν γύρω στις 4000 φωτογραφίες εκ των οποίων έγινε μία επιλογή των πιο αντιπροσωπευτικών. Καταληκτικά, αναφερόμενη στη μεγάλης κλίμακας συμβολή τόσο του ενδυματολόγου, όσο και όλων των παραγόντων που έβαλαν το λιθαράκι τους δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Μητρόπολη, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπως επίσης και τον δήμο Ξάνθης και τον δήμο Αβδήρων που «πίστεψαν» σε αυτή την προσπάθεια στηρίζοντάς την από την αρχής μέχρι και το τέλος!

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…