Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Από το Μάρτιο αναμένεται η δόση για τον ΕΝΦΙΑ 2022

Από το Μάρτιο αναμένεται η δόση για τον ΕΝΦΙΑ 2022

0

Σχεδιάζεται να εξοφλείται σε δέκα ή δώδεκα δόσεις

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους,  γεγονός που υποδηλώνει  ότι στα τέλη του ίδιου μήνα θα καταβληθεί και η πρώτη δόση του φόρου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείο Οικονομικών η πρώτη δόση του νέου ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί έξι μήνες νωρίτερα σε 10 ή 12 δόσεις.

Ωστόσο, πρόκειται για  «απανωτές» πληρωμές για τους φορολογούμενους, καθώς μόλις τον Φεβρουάριο του 2022 καλούνται να καταβάλουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του 2021.

Εν τω μεταξύ, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων για το 2022, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών για τον υπολογισμό του φόρου, αξίες οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές που ισχύουν σήμερα.

Η μείωση αυτή σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 2,5%-3%, έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που ισχύει από το 2019.

Επίσης να σημειωθεί ότι για το 2022 η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους , είναι χαμηλότερη, αναφορικά με τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτά που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από τον φόρο του 2021. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν του χρόνου 2,503 δισ. ευρώ, από 2,563 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…