Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με τα «Βήματα της Απελευθέρωσης» ξεκίνησε ο εορτασμός των Ελευθερίων της Ξάνθης

Με τα «Βήματα της Απελευθέρωσης» ξεκίνησε ο εορτασμός των Ελευθερίων της Ξάνθης

0

Για τρίτη χρονιά πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της εισόδου του απελευθερωτικού στρατού στην Ξάνθη και η παράδοση σημαιών στις αρχές της πόλης

Κατάθεση στεφάνων από τα σχολεία της Ξάνθης και επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο

 

Τα προεόρτια της Απελευθέρωσης ξεκίνησαν «Στα βήματα της Απελευθέρωσης» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 1 Οκτωβρίου. Για μια ακόμη χρονιά έλαβε χώρα σε μορφή πανηγυρικής πομπής η αναπαράσταση της πορείας του απελευθερωτικού στρατού εντός της πόλης της Ξάνθης, παραδίδοντας σημαίες σε κεντρικά τοπόσημα της πόλης. Το τελετουργικό πραγματοποιείται μέσα από την υιοθέτηση μιας πρότασης του Δημήτρη Γκαγκαλίδη από την δημοτική αρχή.

Κατάθεση στεφάνων από τα σχολεία

Την έναρξη των εκδηλώσεων σήμανε η τελετή της επιμνημόσυνης δέησης στο Ηρώο της πόλης και ακολούθησε η Κατάθεση Στεφάνων από σχολεία, Προσκόπους, Οδηγούς, αντιπροσωπείες Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Ιδρυμάτων.

Με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων για την προστασία από την πανδημία, μαθητές από τα σχολεία της Ξάνθης βρέθηκαν στο Ηρώο με την ελληνική σημαία του σχολείου τους και τίμησαν τους αγωνιστές του τόπου.

Αναπαράσταση της Απελευθέρωσης για τρίτη χρονιά

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συμβολική πορεία πανηγυρικής πομπής «Στα βήματα της Απελευθέρωσης» σε ανάμνηση της ημέρας απελευθέρωσης. Τόσο οι  μαθητές, όσο και το τμήμα στρατού έδωσαν το δικό τους παλμό στην αναπαράσταση.

Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Δικαστηρίων. Η πρώτη στάση έγινε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας με την επίδοση 1ης σημαίας απελευθέρωσης στον κληρικό του ναού. Έπειτα, έλαβε χώρα η δεύτερη στάση στη Λέσχη Αξιωματικών με την επίδοση δεύτερης σημαίας απελευθέρωσης στον Υποδιοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού. Η τελευταία στάση έγινε στο Ρολόι με την επίδοση της τρίτης σημαίας απελευθέρωσης στον Δήμαρχο και ανύψωσή της στον ιστό του Ρολογιού της Ξάνθης από τον εύζωνα στρατιώτη της 9ης Μεραρχίας ως αναπαράσταση του συμβάντος. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ενώ τιμές απέδωσε η φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου της Ξάνθης.

Αξίζει να σημειωθεί πως συμπολίτες μας μοιράστηκαν το πνεύμα της επετείου, απήγγειλαν τον εθνικό ύμνο, και τίμησαν την ημέρα της Απελευθέρωσης με την παρουσία τους.

 

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…