Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εκσυγχρονίζεται , απλουστεύεται και ψηφιοποιείται το Κτηματολόγιο

Εκσυγχρονίζεται , απλουστεύεται και ψηφιοποιείται το Κτηματολόγιο

0

Με το νέο νόμο 4821 έρχονται αλλαγές όπως:  το ψηφιακό Κτηματολόγιο και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου

 

Προβλέπεται εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα μέσω του θεσμού του διαπιστευμένου μηχανικού

ΤΕΕ – Θράκης, Β. Ασημίδης: «Είναι θετικές οι αλλαγές του νέου νόμου για το κτηματολόγιο»

 

 

Σημαντικές αλλαγές στο Κτηματολόγιο φέρνει  ο νέος νόμος 4821 (ΦΕΚ 31/7/2021) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή την Πέμπτη.

Επιτάχυνση κτηματογράφησης κατά δυο χρόνια, ψηφιοποίηση διαδικασιών κι υπηρεσιών, ενίσχυση ασφάλειας των συναλλαγών, είναι ορισμένες από τις καινοτομίες ενώ παράλληλα ένα σκέλος του Κτηματολογίου ανατίθεται μέσω του ΤΕΕ σε ιδιώτες μηχανικούς. Βασικός στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών και η απαλλαγή από την γραφειοκρατία ώστε  μέχρι το τέλος του 2022 να έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στην χώρα σε ποσοστό 90% . Υπενθυμίζεται ότι τώρα η κτηματογράφηση ανέρχεται σε ποσοστό 35%.

Έρχεται το ψηφιακό Κτηματολόγιο και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου

Με όπλο τον ψηφιακό μετασχηματισμό γίνεται η μετάβαση στο νέο ψηφιακό Κτηματολόγιο που θα παρέχει υπηρεσίες και πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους δωρεάν με ένα κλικ από το γραφείο ή το σπίτι τους, 24 ώρες το 24ωρο. Ο νόμος εισάγει τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου, έτσι ώστε όλη η διαδικασία αγοραπωλησίας να ξεκινά και να ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Ποιες είναι οι αλλαγές στο Κτηματολόγιο

-Επιταχύνεται η μετάβαση σε λειτουργούν Κτηματολόγιο, με την νέα διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων. Υπολογίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα έως την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου επιταχύνεται κατά δύο έτη.

-Οι περιοχές με λειτουργούν Κτηματολόγιο εντάσσονται και σε όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου.

-Ενισχύεται η ασφάλεια των συναλλαγών, καθώς όλη η πληροφορία είναι συγκεντρωμένη σε ένα σημείο, είναι δημόσια και προσβάσιμη σε όποιον έχει συμφέρον να την αναζητήσει.

-Διευκολύνεται η διόρθωση για ακίνητα που έχουν εσφαλμένα χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

-Ενθαρρύνονται οι εξωδικαστικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών.

-Καθιερώνονται οι διαπιστευμένοι μηχανικοί και οι κτηματολογικοί δικαστές, ενώ προωθείται η συνεργασία με το ΤΕΕ και τους δικηγορικούς συλλόγους.

-Νομοθετήθηκε ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, ένα πάγιο αίτημα όσων επαγγελματικών κλάδων εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

-Δίνεται η δυνατότητα να επανέλθουν στους δήμους, με την έκδοση μίας Διαπιστωτικής Πράξης από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τη σύμφωνη γνώμη της κατά τόπο αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα που είχαν χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και περιήλθαν εξαιτίας της οριστικοποίησης τους στο ελληνικό δημόσιο.

Παράταση για διορθώσεις για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022

Να σημειωθεί ότι η μετάβαση στην οριστική δομή περιλαμβάνει το κλείσιμο των 390 υποθηκοφυλακείων και το άνοιγμα 17 κτηματολογικών γραφείων και 75 υποκαταστημάτων. Σήμερα, 53 από τα 390 υποθηκοφυλακεία έχουν κλείσει, έχουν ανοίξει 8 από τα 17 κτηματολογικά γραφεία και 26 από τα 75 υποκαταστήματα, ενώ ανοίγουν 3 γραφεία το μήνα. Όπως εκτιμάται, η οριστική δομή θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τι συμβαίνει με τα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη»;

Μέχρι τώρα, έπρεπε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου, για να μπορέσει να δηλώσει κάποιος ένα ακίνητο, το οποίο εμφανίζεται ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη». Σε πολλές περιπτώσεις, το Δημόσιο, δεν ανταποκρινόταν όμως, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σε χρόνο και χρήμα ο πολίτης και να προσφεύγει στα δικαστήρια. Με την πρόταση του υπουργείου, καθορίζεται ότι εάν το Δημόσιο δεν απαντήσει εντός 60 ημερών τότε θα θεωρείται πως συμφωνεί.

Η διόρθωση για τα «αγνώστου» θα γίνεται στα κτηματολογικά γραφεία. Να σημειώσουμε ότι η παράταση που δίνεται για διόρθωση για ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Επισημαίνεται ότι στο νόμο περιλαμβάνονται διατάξεις για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «myAuto», «Audit-Car», «myPhoto», για την ψηφιοποιημένη ιδιόχειρη υπογραφή καθώς και διατάξεις που αφορούν τον ΕΚΟΜΕ.

ΤΕΕ – Θράκης, Β. Ασημίδης: «Είναι θετικές οι αλλαγές του νέου νόμου για το κτηματολόγιο»

Αναφερόμενος στο πνεύμα του νόμου και αξιολογώντας τις αλλαγές που επιφέρει ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ – Θράκης κ. Βασίλης Ασημίδης, τόνισε πως το νέο νομοσχέδιο εισάγει μια νέα φιλοσοφία απλουστεύοντας και εκσυγχρονίζοντας και επισπεύδοντας την κτηματογράφηση. Ειδικότερα σ’ ότι αφορά την εμπλοκή του ΤΕΕ σημειώνει: «Θεωρώ ότι το νέο νομοσχέδιο είναι σε θετική κατεύθυνση. Εισάγει πολλές καινοτομίες που στόχο έχουν να απλουστεύσουν και να εκσυγχρονίσουν το κτηματολόγιο, να το απαλλάξουν από την μεγάλη γραφειοκρατία και να επιταχύνουν την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. Η εμπλοκή του ΤΕΕ θεωρώ ότι θα…ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες καθώς ο διαπιστευμένος μηχανικός θα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί γρήγορα διεκπεραιώνοντας τις ενστάσεις που αφορούν διορθώσεις και γεωμετρικές μεταβολές. Να σημειώσουμε ότι η όποια επιβάρυνση στον πολίτη είναι πολύ μικρή σε σχέση με το όφελος που θα προκύψει από την γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών. Είναι γνωστό άλλωστε στους πολίτες το φαινόμενο των καθυστερήσεων και της ατέλειωτης γραφειοκρατίας που υπάρχει σ’ αυτές τις υποθέσεις».

Οι διαπιστευμένοι μηχανικοί για το κτηματολόγιο

Να σημειώσουμε πως στο άρθρο 25 του νόμου 4821 περιγράφονται οι εργασίες του

διαπιστευμένου μηχανικού για το Κτηματολόγιο.

Μεταξύ αυτών είναι: α) τη σύνταξη τεχνικής εισήγησης για την ενημέρωση των κτηματολογικών διαγραμμάτων λόγω εγγραπτέας προς καταχώριση πράξης ή τη διόρθωσή τους κατά τα προβλεπόμενα στον ν. 2664/1998 (Α’ 275), σύμφωνα με

τοπογραφικό διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών που έχει συντάξει ο ίδιος,

β) τον έλεγχο του τοπογραφικού διαγράμματος γεωμετρικών μεταβολών, μετά της επισυναπτόμενης τεχνικής έκθεσης και των στοιχείων τεχνικού περιεχομένου που

επισυνάπτονται στην αίτηση για την καταχώριση των εγγραπτέων πράξεων και δικαστικών αποφάσεων,

γ) τον έλεγχο του τοπογραφικού διαγράμματος γεωμετρικών μεταβολών, μετά της επισυναπτόμενης τεχνικής έκθεσης και των στοιχείων τεχνικού περιεχομένου που

επισυνάπτονται στην αίτηση για τη γεωμετρική διόρθωση των γεωμετρικών στοιχείων των ακινήτων στα κτηματολογικά διαγράμματα, και δ) τον έλεγχο συμβατότητας και πληρότητας των ψηφιακών δεδομένων που υποβάλλονται από τους επισπεύδοντες Φορείς για την καταχώριση στην κτηματολογική βάση διοικητικών πράξεων, όπως απαλλοτριώσεων, πράξεων εφαρμογής και αναδασμών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα «μούσκεψε» η black-Friday στην Ξάνθη

Υποτονική η κίνηση στην αγορά της Ξάνθης – Μόνο τα καταστήματα ηλεκτρονικών κινήθηκαν…   Π…