Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

0

Επίκαιρο
Θα κριθούν αναδασωτέες οι εκτάσεις που κάηκαν πρόσφατα σε όλες τις πυρκαγιές δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του. Ορθώς και καλώς.
Έτσι πρέπει και μάλλον έτσι θα γίνει.
Οφείλουμε όμως μια παρατήρηση και μια υπενθύμιση. Η παρατήρηση αφορά το να μην φυτευτούν με πεύκα. Επιτέλους να σταματήσει αυτό το θέμα με την προτίμηση των πευκοειδών και να προτιμηθούν άλλα δέντρα που δεν καίγονται εύκολα.
Θυμίζουμε το κείμενο του επίτιμου δασάρχη Γιάννη Γκεβρέκη που απαντά στο ερώτημά μας γιατί η Δασική Υπηρεσία προτιμά μονίμως να φυτεύει πεύκα στις αναδασώσεις. Αξίζει να διαβαστεί, το δημοσιεύουμε και σήμερα.
Γ.Δ.


Οι γάμοι
Απορούν αρκετοί συμπολίτες με τους πολλούς γάμους που γίνονται την περίοδο του καλοκαιριού. Κυρίως η απορία τους ξεκινά από τους θορυβώδεις γάμους που καταντούν και ενοχλητικοί που διεξάγονται στο ύπαιθρο. Αφορούν δε τον γνωστό οικισμό στα ανατολικά της πόλης.
Γάμοι βέβαια γίνονται και στο Πούρναλικ και στον Κασκανέ (Πετρελαιαποθηκών). Εκεί όμως οι γάμοι είναι διαφορετικοί. Συνήθως γίνονται στα γνωστά κέντρα και είναι άλλου επιπέδου. Οι γάμοι που ενοχλούν είναι αυτοί στο Δροσερό.
Τώρα, απαντώ στην απορία, γιατί οι περισσότεροι το καλοκαίρι. Ένας και σημαντικό λόγος είναι γιατί προτιμούν αυτή την εποχή που βοηθά για χορό και τραγούδι έξω.
Πάντως πάρα πολλοί γενικώς προτιμούν ο γάμος τους να γίνει από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο που αρκετοί παίρνουν τις άδειές τους από τη Γερμανία.
Γ.Δ.


Δάσκαλε που δίδασκες…
Ανεμβολίαστοι είναι μέχρι στιγμής 10 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, όπως και το 20% των υπαλλήλων της βουλής. Οι ανεμβολίαστοι βουλευτές προέρχονται οι περισσότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση.
Όταν λοιπόν δεν μπορούν στον δικό τους μικρό χώρο να βάλουν τάξη, τι να περιμένουμε από τους ψεκασμένους…
Γ.Δ.


Τι συμβαίνει στην ομάδα;
Το ερώτημα είναι στα χείλη των φιλάθλων της ποδοσφαιρικής μας ομάδας, της Ξάνθης. Ακούγονται διάφορα, γράφονται διάφορα, σχολιάζονται άλλα και το όλο κλίμα γίνεται αρνητικό.
Από τη μια πλευρά διαβάζουμε για δηλώσεις του Πάππας ότι έχει πουλήσει τις μετοχές του, για καταγγελίες του Αλέξη Κούγια σε βάρος του Πάππας και του Αχιλλέα Μπέου.
Με όλα αυτά και άλλα που προηγήθηκαν, η εικόνα έχει θολώσει.
Βέβαια ευθύνες να τα ξεδιαλύνει όλα έχει το διοικητικό συμβούλιο και ο ίδιος ο Πάππας που δέχεται και τα περισσότερα πυρά. Οφείλουν ως εκ τούτου να δηλώσουν τι ακριβώς συμβαίνει για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και να σταματήσουν τα σχόλια.
Γ.Δ.


Διακομματική ακούς;
Όχι πως αναμένουμε κάτι σημαντικό σε επίπεδο πρακτικό από την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη.
Λόγια πολλά και θεωρίες θα μας παρουσιάσουν, κάτι εξάλλου που το έχουμε συνηθίσει χρόνια τώρα.
Τέλος πάντων, δεκτά κι αυτά, αρκεί να τα δούμε γραμμένα. Να μάθουμε ποιες είναι οι προτάσεις για την πολύπαθη ανάπτυξη της Θράκης που όλο έρχεται κι όλο φευγάτη είναι.
Όμως, και αυτές ακόμη, αργούν.
Περιμένουμε από την επικεφαλής την κυρία Μπακογιάννη, να τελειώσει το μαγείρεμα και να μας παρουσιάσει, σύντομα, εντός του 2021 πιστεύουμε, το τελικό φαγητό.
Πιστεύουμε, είμαστε αισιόδοξοι, πως θα πρόκειται για νόστιμο.
Θέλουμε να πιστεύουμε τουλάχιστον…
Γ.Δ.


Παντού εκτός της Ξάνθης
Θα ήταν απαραίτητη μια εξήγηση της απόλυτης «ησυχίας και ηρεμίας» που επικρατεί στον δήμο Ξάνθης σε επίπεδο εκδηλώσεων.
Σε όλη την Ελλάδα αλλά και δίπλα μας όπως Καβάλα, Κομοτηνή, Έβρο, λαμβάνουν χώρα ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ηχηρή η απουσία της Ξάνθης. Ησυχία, απραξία, ένα μεγάλο τίποτε.
Τίθεται ως εκ τούτου το ερώτημα:  Γιατί αυτή η απουσία της Ξάνθης. Πού οφείλεται και ποιος ευθύνεται;
Σημειώνουμε πως τελικά τέτοια «ξεραήλα» όπως λέει ο λαός, δεν έχουμε ξανασυναντήσει.
Εκεί στην Επιτροπή Τουρισμού και γύρω-γύρω, δεν διαπιστώνουν την έλλειψη; Και τι κάνουν για να μην συνεχιστεί;
Γ.Δ.


Φροντίδα για διαγραμμίσεις
Το περιστατικό αληθινό, συνέβη σε συμπολίτισσα. Περπατούσε σε διάβαση στο κέντρο της πόλης και κινδύνεψε να την χτυπήσει Ι.Χ. αυτοκίνητο.
Στις διαμαρτυρίες της ο οδηγός δικαιολογήθηκε (και είχε δίκιο) πως δεν είδε τη διαγράμμιση διότι δεν φαινόταν. Και όντως, η διαγράμμιση είχε ξεθωριάσει τελείως.
Συμπέρασμα; Ότι άμεσα η αρμόδια υπηρεσία οφείλει να προχωρήσει στο φρεσκάρισμα των διαβάσεων.
Βέβαια οι ντόπιοι λίγο – πολύ γνωρίζουν που είναι αυτές. Όμως κυκλοφορούν και επισκέπτες που οι άνθρωποι θα γίνουν αιτία ατυχήματος χωρίς ουσιαστικά να φταίνε.
-Επείγον το έργο ως εκ τούτου.
Γ.Δ.


Το πάρκο στα παπάκια
Το ερώτημα τέθηκε από μητέρα και αφορά το πάρκο που έμεινε να λέγεται «με τα παπάκια».
Αυτό λοιπόν το πάρκο το οποίο έχει εξωραϊστεί και εμπλουτιστεί με νέα σύγχρονα παιγνίδια, όπως οι κανόνες ασφαλείας απαιτούν, μένει κλειστό και μη ως εκ τούτου επισκέψιμο.
Μάλιστα το πάρκο αυτό είναι και το μοναδικό στο είδος του στην Παλιά Πόλη.
Με το  να μην λειτουργεί για άγνωστους λόγους ενώ δείχνει ολοκληρωμένο, στερούνται τα πιτσιρίκια της περιοχής την απόλαυση των παιγνιδιών σ’ ένα όντως ασφαλές χώρο.
Ρωτάμε λοιπόν:  Γιατί είναι κλειστό;
Γ.Δ.


Τρεις μέρες κρατούν τα γλέντια στο Δροσερό (Έλεος!)
Δεν είναι μια, δεν είναι δυο αλλά τρεις μέρες κρατούν τα γλέντια στο Δροσερό για το γάμο γιου δημοτικού συμβούλου. Τρεις μέρες η μισή Ξάνθη αναγκαστικά ξαγρυπνά τουλάχιστον μέχρι τις 2 και 3 το πρωί κι αν δεν υπήρχε παρέμβαση της αστυνομίας και προσωπικά του αστυνομικού διευθυντή,  ποιος ξέρει μέχρι πότε θα έπαιζαν τα κλαρίνα και οι ζουρνάδες! Τις προάλλες το ίδιο συνέβαινε και για άλλους γάμους στο Δροσερό που επίσης μας κρατούσαν ξάγρυπνους. Καλά τα έθιμα και καλώς τηρούνται αλλά πρέπει κάποιος να πει στους αγαπητούς μας κατοίκους του συνοικισμού ότι πρέπει να τηρούν και τα μέτρα κοινής ησυχίας που ισχύουν για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς. Ιδιαίτερα δε όταν κάποιος είναι δημοτικός σύμβουλος και παλαιότερα διετέλεσε αντιδήμαρχος θα πρέπει να είναι υπόδειγμα και όχι να χρειάζεται αστυνομική παρέμβαση για να τηρηθεί ο νόμος. Και σε κάθε περίπτωση και ο δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και όχι να κάνει τα στραβά μάτια και ν’ αφήνει την αστυνομία να βγάζει τα κάστανα από την φωτιά.
Μ.Ξ.


Διαπιστευμένοι μηχανικοί για τις διορθώσεις στο Κτηματολόγιο
Αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος για το κτηματολόγιο με στόχο να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία και να επιτευχθεί ο στόχος ώστε από το 35% που είναι σήμερα η κτηματογράφηση να φτάσει το 2022 στο 90%. Στις αλλαγές περιλαμβάνεται η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων και η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων τους. Δίνονται νέες ημερομηνίες για τις ενστάσεις και τις διορθώσεις στις εγγραφές ενώ ένα πολύ σημαντικό που εισάγει ο νόμος είναι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα μέσω του ΤΕΕ. Διαπιστευμένοι μηχανικοί θα μπορούν να αναλάβουν μέσω συμβάσεων με το κτηματολόγιο, να διεκπεραιώνουν διορθώσεις και γεωμετρικές μεταβολές και να κάνουν νέες εγγραφές. Βέβαια αυτό θα είναι ένα επιπλέον κόστος για τους πολίτες που όπως πληρώνουν τέλος για το κτηματολόγιο θα κληθούν να πληρώσουν ένα ποσό και στον διαπιστευμένο μηχανικό για τις τροποποιήσεις που χρειάζονται. Κι όλα αυτά για να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ποιος βρωμίζει; Χρόνια τώρα παρακολουθώ όπως κι εσείς βέβαια τις φιλότιμες και αξιέπαινες …