Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Γιοι και κόρες»: νοσταλγία, χιούμορ και συγκίνηση, από τα Ανατολικά του Νέστου

«Γιοι και κόρες»: νοσταλγία, χιούμορ και συγκίνηση, από τα Ανατολικά του Νέστου

0

Δύο παραστάσεις στις 3 και 4 Ιουλίου στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης

Το έργο του Γιάννη Καλαβριανού, ευκαιρία να ξανανταμώσουμε και να νιώσουμε πάλι από την αρχή όλη αυτή τη θεατρική μαγεία που τόσο μας έχει λείψει…

Το έργο του Γιάννη Καλαβριανού, ενός Έλληνα συγγραφέα και σκηνοθέτη, “Γιοι και κόρες”, ανεβαίνει στη σκηνή του θερινού δημοτικού αμφιθέατρου Ξάνθης, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Ιουλίου, από το Θεατρικό εργαστήρι «Ανατολικά του Νέστου». Το έργο βασίζεται σε αληθινές ιστορίες και γεγονότα, τα οποία προήλθαν από συνεντεύξεις και γεγονότα ανθρώπων και ανατρέχει σε όλη τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Μια πολύ γλυκιά και νοσταλγική παράσταση με συγκίνηση αλλά και χιούμορ.

Η παράσταση δεν θα μπορούσε να μην είναι αφιερωμένη στον Κώστα Λειβαδίτη, έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του Πολιτισμού της πόλης μας και ιδρυτή του Θεάτρου, Ανατολικά του Νέστου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Ακόμα πέραν της συγκεκριμένης παράστασης πρόκειται να αφιερωθούν και άλλες δράσεις στη μνήμη του.

Συνέπεια και επιμονή: οι κύριοι συντελεστές του έργου

Σύμφωνα τους σκηνοθέτες του έργου, Βασίλη Λειβαδίτη και Πολυξένη Καρακατσάνη, η επιτυχία αυτού του έργου βασίζεται στη συνέπεια και στην επιμονή των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα το έργο προοριζόταν να παρουσιαστεί στο κοινό την προηγούμενη χρονιά αλλά λόγω των συνθηκών αυτό αναβλήθηκε. Από εκεί και έπειτα λοιπόν ξεκίνησε ένας συνεχής και αδιάκοπος αγώνας διοργανωτών και συμμετεχόντων, έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, μέσα από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Διαπιστώνουμε λοιπόν πως και με την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η οργάνωση και η επικοινωνία όλων των συμμετεχόντων , έμοιαζε με τη λύση του «γόρδιου δεσμού». Παρόλα αυτά ακόμα και εξ αποστάσεως επιτεύχθηκε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο είναι έτοιμο να παρουσιαστεί το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Σπονδυλωτό έργο με μαρτυρίες ανθρώπων

Το έργο χαρακτηρίζεται ως σπονδυλωτό, καθώς μοιράζεται και χωρίζεται σε διαφορετικές σκηνές. Η διαδρομή του έργου αναφέρεται στην ιστορία της Ελλάδας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Ωστόσο το έργο εστιάζει στις πιο κομβικές περιόδους, δηλαδή στην κατοχή, στη χούντα, στον εμφύλιο, φτάνοντας μεταπολεμικά μέχρι και το σήμερα. Οι αληθινές αυτές ιστορίες είναι μέσα από τη ματιά των ανθρώπων που τις διηγήθηκαν. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι μία καταγεγραμμένη ιστορική διαδρομή, από κάποιον ιστορικό, αλλά είναι μαρτυρίες από τους ανθρώπους, όπου ο καθένας από αυτούς από τη δική του τη σκοπιά έζησε και είδε αυτά τα συμβάντα. Για αυτόν το λόγο είναι και ο λόγος πολύ ζωντανός και άμεσος. Παρά το γεγονός πως κάποια σκηνή, θα μπορούσε να θεωρηθεί δραματική, πάντα μέσα στο έργο υπάρχει η διάθεση για χαλάρωση και για χιούμορ.

Οι διοργανωτές και σκηνοθέτες καλούν τους ενδιαφερόμενους, να βιαστούν να προμηθευτούν τα εισιτήρια τους, διότι η προσέλευση θα είναι περιορισμένη και δεν υπάρχει περιθώριο για παρεκκλίσεις από τα ισχύοντα μέτρα. Ακόμα χρειάζεται να τονιστεί πως θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Τέλος αναφέρουμε πως το έργο συνδιοργανώνεται από το Θέατρο «Ανατολικά του Νέστου», και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

Η Πολυξένη Καρακατσάνη και ο Βασίλης Λειβαδίτης σκηνοθέτες της παράστασης

Πληροφορίες για την παράσταση

Παραστάσεις: 3 και 4 Ιουλίου στις 21:00

Σκηνοθεσία: Πολυξένη Καρακατσάνη & Βασίλης Λειβαδίτης

Μουσική: Νόννα Κυριαζοπούλου

Κοστούμια : Αναστασία Σαλαμπάση

Styling: Οράλ Καλεντζή

Παίζουν οι μαθητές του θεατρικού εργαστηρίου: Δώρα Αντωνιάδου, Γιώργος Αποστολίδης, Θεόδωρος Βαϊντερλής, Αργυρώ Γιαπουτζή, Δημήτρης Δεδεμάδης, Χριστόφορος Καραγιαννίδης, Δήμητρα Κοτσάκη, Νόννα Κυριαζοπούλου, Έλενα Μανωλούκου, Θεοδώρα Μουδράκη, Εμμανουέλα Μπαρτζοπούλου, Ελένη Παπακωνσταντίνου, Σοφία Ραξιώνη, Βασίλης Ταβουλτσίδης, Ελένη Τρανοπούλου, Άννα Τσέγκα, Ειρήνη Χατζηνικολάου.

Προπώληση εισιτηρίων στο βιβλιοπωλείο «Πυργελή» στην Ανδρέου Δημητρίου 57, τηλέφωνο 25410 72363

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…