Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων στα ράφια

Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων στα ράφια

0

Αυξήσεις σε εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες

Κλιμακώνονται οι ανατιμήσεις στην αγορά, οι οποίες ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάιο. Ένα νέο κύμα ακρίβειας με αυξήσεις έως 5% στα ράφια βρίσκεται προ των πυλών και απειλεί τους καταναλωτές και την οικονομία.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, στην πλειονότητά τους οι αυξήσεις αυτές είναι «εισαγόμενες», καθώς αφορούν είτε προϊόντα τα οποία εισάγονται απευθείας στην ελληνική αγορά είτε προϊόντα που η παραγωγή τους απαιτεί εισαγωγή πρώτων υλών, οι τιμές των οποίων έχουν τραβήξει την ανηφόρα τους τελευταίους μήνες. Όπως εξηγούν, η ελληνική αγορά δείχνει να αντιστέκεται περιορίζοντας το ανατιμητικό κύμα – τουλάχιστον οι μεγάλες αλυσίδες – με εκπτώσεις και προσφορές σε συγκεκριμένα είδη προϊόντων.

Ωστόσο οι ίδιοι παράγοντες προαναγγέλλουν ότι σύντομα στα ράφια θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις σαν αυτές του περασμένου Μαΐου, οι οποίες θα φτάνουν έως και 5% σε ορισμένα είδη, με την αρχή να γίνεται σε μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου που δεν μπορούν να απορροφήσουν καμία αύξηση από τους προμηθευτές τους.

Οι ενδείξεις δεν είναι αισιόδοξες σε διεθνές επίπεδο, καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε προβλέψεις του για τις τιμές των τροφίμων αναφέρει ότι φέτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 25% σε σχέση με το 2020, με τη σταθεροποίησή τους να έρχεται προς το τέλος της χρονιάς.

Οι λόγοι που οδηγούν σε αύξηση τις τιμές των τροφίμων διεθνώς, οι οποίες – σε τιμές παραγωγού – είχαν αυξηθεί τον Μάιο κατά 47,2%, έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση των τιμών στις μεταφορές εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο 12μηνο, στη διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων που προκάλεσε η πανδημία το προηγούμενο διάστημα και η οποία δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, αλλά και στην αυξανόμενη ζήτηση από χώρες όπως η Κίνα.

Στο διάστημα Μαΐου – Ιουνίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε αυξήσεις τιμών στα νωπά φρούτα (20,4%), στα νωπά ψάρια (2,2%), στο χοιρινό κρέας (1,7%), στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,6%), στα τυριά (1,1%) ενώ μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των νωπών λαχανικών (6,7%), στα πουλερικά (2,8%), στις πατάτες (2,4%), στο ψωμί και στα δημητριακά (0,6%) αλλά και στα είδη ατομικής φροντίδας (0,4%).

Για τους ανθρώπους του εμπορίου οι μειώσεις αυτές που καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι αποτέλεσμα της έντονης πολιτικής προσφορών που ακολουθούν τα σουπερμάρκετ, αλλά σε συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών.

Τον μήνα Ιούνιο πάντως συνολική αύξηση κατά 0,4% κατέγραψε η ομάδα των προϊόντων «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, νωπά φρούτα, χυμούς φρούτων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση ενός μήνα για το Εξοικονομώ 2021 ζητά το ΤΕΕ Θράκης

Σε επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι οι συνθήκες της πανδημίας δεν ε…