Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Από τα αζήτητα…στα περιζήτητα τα ΕΠΑ.Λ για τους Ξανθιώτες

Από τα αζήτητα…στα περιζήτητα τα ΕΠΑ.Λ για τους Ξανθιώτες

0

Προβλήματα χωρητικότητας αντιμετωπίζουν επαγγελματικά λύκεια της πόλης, λόγω της σταδιακής στροφής των μαθητών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση

Την κατάσταση, τις ειδικότητες και τα επιμέρους θέματα κάθε σχολείου παρουσιάζουν στο «Ε» οι Διευθυντές των τεσσάρων ΕΠΑ.Λ του νομού

Προοδευτικά αυξανόμενο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον φοίτησης στα Επαγγελματικά Λύκεια του νομού Ξάνθης. Με την πάροδο των χρόνων όλο και περισσότεροι νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι προτιμούν την στροφή στην επαγγελματική εκπαίδευση, αναζητώντας την εκπαίδευση που τους ταιριάζει καλύτερα και ευρύτερες εργασιακές προοπτικές. Στο νομό Ξάνθη υπάρχουν τέσσερα ΕΠΑΛ εκ των οποίων πρόσφατα το ένα (το 1ο) χαρακτηρίστηκε ως Πρότυπο. Οι Διευθυντές τους μίλησαν στο «Ε» και παρουσίασαν την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην επαγγελματική εκπαίδευση με βάση τις συνθήκες που αντιμετωπίζονται σε κάθε σχολείο.

«Πολλά παιδιά θα μείνουν εκτός…» λόγω ζήτησης στο 1ο ΕΠΑΛ

Ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ Ξάνθης, Αθανάσιος Τερζόγλου σημείωσε ότι «στην πρώτη τάξη το ποσοστό των εγγραφών έχει σημειώσει αύξηση 20%».

Ο κ. Τερζόγλου επεσήμανε τον κίνδυνο να μείνουν πολλά παιδιά εκτός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και σημείωσε: «Στο 2ο ΕΠΑ.Λ ο αριθμός των αιτήσεων εγγραφής πληθαίνει χρόνο με τον χρόνο, με άμεσο αποτέλεσμα την αδυναμία απορρόφησης του μαθητικού πληθυσμού. Συνεπώς, μετά από κλήρωση ένας αριθμός του 2ου ΕΠΑ.Λ κινείται προς το σχολείο μας, αλλά κι εμείς δεν γνωρίζουμε ακόμη το ποσοστό που θα μπορέσουμε να εγγράψουμε», τόνισε.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για τη λειτουργία έξι συνολικά θεματικών ενοτήτων στο 1ο ΕΠΑΛ, ενώ δήλωσε πως στα μακροπρόθεσμα σχέδια του σχολείου εντάσσεται και η δημιουργία νέων τομέων. «Αν παρουσιάσει αυξητική τάση η λειτουργία του Προτύπου, αυτό θα φανεί μελλοντικά», ανέφερε.

Έπειτα έκανε μνεία στους τομείς που λειτουργούν ως σήμερα :

1.Γεωπονίας, Τροφίμων, Περιβάλλοντος

2.Ηλεκτρονικής

3.Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών

4.Πληροφορικής

5.Υγείας-Πρόνοιας

Τέλος, ο κ.Τερζόγλου ενημέρωσε πως οι περισσότεροι μαθητές στρέφονται στον τομέα Υγείας-Πρόνοιας.

Πρωτοφανής συνωστισμός για μια θέση στο 2ο ΕΠΑ.Λ

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑ.Λ Ξάνθης, Βασίλειος Τζελέπης συμπλήρωσε: «Το σχολείο μας διαθέτει 25 μεγάλες αίθουσες και 17 συνολικά εργαστήρια, ωστόσο παρουσιάζεται αυξημένη προσέλευση μαθητών με απότοκο πολλά από τα παιδιά να αναγκάζονται να στραφούν σε άλλα επαγγελματικά λύκεια της πόλης και κυρίως στο 1ο ΕΠΑ.Λ». Ο ίδιος πρόσθεσε: «φέτος οι ενδιαφερόμενοι έφτασαν τους 555 μαθητές, εκ των οποίων 62 πρέπει να φύγουν, λόγω έλλειψης χωρητικότητας». Όπως εξήγησε ο κ. Τζελέπης: «ήδη έχουμε αναθέσει μία ειδικότητα στο 1ο ΕΠΑ.Λ, πρόκειται για τον τομέα της Φυσικοθεραπείας, ενώ από τον τομέα της υγείας σε εμάς έχει παραμείνει μόνο ο κλάδος της Αισθητικής και της Κομμωτικής»

Οι τέσσερις Τομείς που λειτουργούν ως σήμερα:

1.Δομικών Έργων-Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού

2.Ηλεκτρολογίας-Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού

3.Μηχανολογίας

4.Υγεία-Πρόνοιας-Ευεξίας

«Το ποσοστό βαθμολογίας στις Πανελλήνιες εξετάσεις κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Μεγάλη ζήτηση παρατηρήθηκε στον τομέα των Μηχανολόγων. Αξιοσημείωτο είναι πως πρόσφατα δημιουργήσαμε ένα νέο τμήμα, το Τμήμα Φυσικού Αερίου», ανέφερε καταληκτικά.

Αύξηση ζήτησης, αλλά και συνέχιση της διαρροής εν μέσω της χρονιάς στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ

Την δική του οπτική έδωσε ο Διευθυντής του 1ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ, Γεώργιος Μασούρας: «Τα τελευταία χρόνια η διάρκεια φοίτησης μετατράπηκε σε τετραετής από τριετής που ήταν παλιότερα, κάτι που κινεί το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων υποψηφίων. Οι μαθητές πριν τέσσερα χρόνια έφταναν τους 160 έως 170,ενώ οι εγγεγραμμένοι τα τελευταία δύο χρόνια φτάνουν τους 270 έως 280. Ωστόσο, ο κ. Μασούρας ανέδειξε μία ακόμη πτυχή της εκπαίδευσης στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, σημειώνοντας ότι: «το 25% με 30% των υποψηφίων χάνεται στη διάρκεια της χρονιάς, αφού παρατηρείται διαρροή λόγω αυξημένων προσωπικών-επαγγελματικών υποχρεώσεων» και συμπλήρωσε: «σήμερα, προάγονται 190 μαθητές από τους 100 που προάγονταν παλιά. Ακολουθεί ομολογουμένως αυξητική τάση ο αριθμός των μαθητών που προάγονται».

Σε τελικό στάδιο έγινε αναφορά του Διευθυντή σε κάποια στατιστικά δεδομένα, και συγκεκριμένα σημειώθηκε ότι το 25%με 30% του μαθητικού πληθυσμού που φοιτούν στο 1ο Εσπερινό δηλώνει πως δεν έχει πάρει ποτέ απολυτήριο, το 70% διαθέτει απολυτήριο λυκείου, ενώ το 20% του 70% έχει τελειώσει πανεπιστήμιο και επιθυμεί να λάβει άλλο ένα πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Τομείς στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ:

1.Ηλεκτρολογίας

2.Μηχανολογίας

3.Υγείας-Ευεξίας

4.Πληροφορικής

Η Μηχανολογία «κερδίζει» τους μαθητές του ΕΠΑΛ Γλαύκης

Ο Διευθυντής του ΕΠΑ.Λ Γλαύκης, Ιωάννης Μπουσνάκης παρουσίασε την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο. «Το ΕΠΑ.Λ Γλαύκης για το σχολικό έτος 2020-2021 διέθετε συνολικά 66 μαθητές,19 στην Α,28 στην Β και 19 στην Γ.

Αναλυτικότερα, στην β΄ τάξη υποστήριζε τους εξής τομείς:

1.Tομέας Μηχανολογία,15 μαθητές

2.Τομέας Πληροφορικής,2 μαθητές

3.Τομέας Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας,11 μαθητές

στην Γ’ τάξη υπήρχαν οι ακόλουθες ειδικότητες:

1.Τεχνικός οχημάτων,7 μαθητές

2.Τεχνικός πληροφορικής,8 μαθητές

3.Κομμωτική,4 μαθητές

Συνεπώς, γίνεται φανερό από τα παραπάνω πως αυξημένο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πεδίο της Μηχανολογίας, κάτι που παρατηρείται και στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Καταληκτικά, ο κ.Μπουσνάκης μας γνωστοποίησε πως από τους δεκαεννιά μαθητές της Γ’ τάξης, οι δέκα πήραν μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2021.

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…