Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

0

Και πάλι προσλήψεις
Κρατηθείτε κι ακούστε το νέο. «Τρέχουν» οι διαδικασίες για τουλάχιστον 22.350 θέσεις εργασίας στο δημόσιο και τους ΟΤΑ.
Την απόφαση έλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Θα μου πείτε, δεν είναι και 300 χιλιάδες όπως τότε με τον Καραμανλή, τον Αλογοσκούφη και τον Παυλόπουλο. Όμως δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει πως όλο αυτό το στράτευμα των νέων υπαλλήλων ήταν μία από τις αιτίες της πτώχευσης της χώρας. Κι αντί να επικρατεί μία άλλη νοοτροπία σήμερα, ξεκίνησε ήδη άλλη μία διαδικασία 22.000 νέων προσλήψεων.
Το γνωστό παραμύθι των αναγκών σε προσωπικό μπήκε μπροστά και πάλι, όταν η μηχανοργάνωση και η ηλεκτρονική διαδικασία υπερτονίζεται πως θα μειώσει το προσωπικό.
Όλη αυτή η ιστορία νέων προσλήψεων, αχρείαστων φυσικά, εμένα μου φέρνει στο νου εκλογές.
Ναι, βουλευτικές εκλογές, εκεί γύρω στο Νοέμβριο.
Γ.Δ.


Και η ημερομηνία
Μένω στις εκλογές για λίγο ακόμη. Τις οποίες βέβαια αρνείται ο Μητσοτάκης που δηλώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Στην πολιτική όμως άλλα λες και άλλα κάνεις συνήθως.
Εξάλλου μια δικαιολογία θα βρεθεί για να δικαιολογήσει την μη τήρηση των λόγων και την αλλαγή πλεύσης.
Κι έτσι, μετά τον Τσίπρα, κωλοτούμπα στην ημερομηνία των εκλογών θα κάνει και ο Μητσοτάκης, να το θυμάστε αυτό.
Τώρα για να σας επιβεβαιώσω τον ισχυρισμό μου, σημειώστε μια ημερομηνία που θεωρείται ως σίγουρη και δεν είναι άλλη από τις 3 Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή του έτους 2021.
Γ.Δ.


Νέα περίοδος σχέσεων Ελλάδος-ΗΠΑ
Δεν χρειάζονται  ιδιαίτερες γνώσεις διεθνούς πολιτικής για να καταλάβει κάποιος ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ πως είναι εξαιρετικές.
Αναβαθμισμένες σε υψηλό επίπεδο από κάθε άποψη.
Μάλιστα φανερή επιβεβαίωση αποτελούν οι συχνές από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις με πρόσφατη αυτή στο Πετροχώρι.
Πρόκειται επομένως για μια νέα περίοδο ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη και ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας.
Μάλιστα επιλογή των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν στρατιωτικά και στρατηγικά το λιμάνι Αλεξανδρούπολης επιβεβαιώνει κατά τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο πως οι σχέσεις των δύο χωρών συνεχίζουν να είναι ισχυρές αλλά και δυναμώνουν ακόμη περισσότερο.
Γ.Δ.


Γεωστρατηγικές επιλογές
Με την ευκαιρία ν’αναφέρω κάτι που μου είπε φίλος πριν λίγες ημέρες για το στρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και των συχνών επισκέψεων του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.
Μου είπε ο φίλος: Την διαδρομή Αθήνα – Αλεξανδρούπολη την έχουν κάνει οι αμερικάνοι Ομόνοια- Παγκράτι!
Και βέβαια δεν έχει άδικο.
Ο Πάιατ δεν έχει επισκεφθεί καμία άλλη περιοχή περισσότερες φορές απ’ότι την Θράκη. Άρα, τα στρατηγικά συμφέροντα των αμερικανών μετατοπίστηκαν από τη μια πλευρά και από την άλλη, δημιουργούν νέες διαδρομές στα Βαλκάνια για να υπερκεράσουν τα Στενά, δημιουργώντας εγκαίρως τις απαραίτητες υποδομές.
Γ.Δ.


Οι Αμερικανοί στην Θράκη
Τον τελευταίο καιρό η Θράκη μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Αμερικανών. Πρώτα στην Αλεξανδρούπολη με την επένδυση υγροποιημένου αερίου, τώρα στην Ξάνθη με τη νατοϊκή στρατιωτική άσκηση στο Πετροχώρι. Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την γεωστρατηγική σημασία της περιοχής μας για τα συμφέροντά τους και αυτό την αναβαθμίζει στον γεωπολιτικό χάρτη και αποτελεί ένα εχέγγυο για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, την ίδια ώρα που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία χαρακτηρίζονται από αστάθεια.
Είναι μια θετική εξέλιξη η οποία αποκτά νέα δυναμική με την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Μ.Ξ.


Απορία συμπολίτη
Συμπολίτης τηλεφώνησε για να μάθει λεπτομέρειες για την φωτιά που ξεκίνησε από την Κορινθία και κατέκαψε τα Γεράνεια όρη.
Συνολικά κάηκε δασική έκταση 50.000 στρεμμάτων.
Λοιπόν, μερικά στοιχεία ακόμη για την ουσία της υπόθεσης που ο συμπολίτης θέλησε να πληροφορηθεί.  Η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε από την αμφισβητούμενη επιπολαιότητα ανθρώπου, που νύχτα, γύρω στις 10 η ώρα, ενώ φυσούσε, έβαλε φωτιά για να κάψει κλαδιά ελιάς σε χωράφι δίπλα σε δασική περιοχή.
Όπως γίνεται φανερό, η επιλογή του τόπου δεν ήταν τυχαία. Στόχος ήταν να κάψουν το δάσος. Και το κατάφεραν βέβαια με τη χρήση υπερήλικα εμπρηστή.
Γ.Δ.


Καλά το σχεδίασαν, αλλά…
Από την πολύχρονη εμπειρία των πυρκαγιών που συμβαίνουν στη χώρα μας, καταλαβαίνω, όπως και οι δασικοί βέβαια, ποιες φωτιές είναι τυχαίες και ποιες σκόπιμος εμπρησμός.
Αυτή στα Γεράνεια ήταν μελετημένη και προετοιμασμένη καιρό. Απλά περίμεναν για να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους ένα πράγμα. Τον αέρα. Μόλις δε άρχισε να φυσάει αρκετά, μπήκε το σχέδιο σε εφαρμογή.
Το δε σχέδιο ήταν κάψτε το δάσος για να γίνει οικόπεδα. Βέβαια δεν περίμεναν να καούν 50.000 στρέμματα. Εκεί έπεσαν έξω και το κακό έγινε πλέον τεράστιο, κι αυτό τους ανατρέπει τα σχέδια, γιατί μια τόσο μεγάλη έκταση υποχρεωτικά θα αναδασωθεί.
Γ.Δ.


Πρέπει να «τρέξουν» κι άλλο οι εμβολιασμοί
Ξεπεράσαμε αισίως τα 5 εκ. εμβολιασμούς σαν χώρα και βαδίζουμε ολοταχώς προς την «Ελευθερία». Αν και οι επιστήμονες ζητούν διπλασιασμό των ημερήσιων εμβολιασμών που είναι 100.000 για να φτάσουμε τέλος Αυγούστου στο επιθυμητό αποτέλεσμα της ανοσίας της αγέλης ωστόσο και αυτός ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν 389.000 που έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα για ένα χρόνο τουλάχιστον. Σε κάθε περίπτωση όλα κρίνονται στην συμμετοχή του κόσμου.  Και στην Ξάνθη το επίπεδο είναι καλό αν εξαιρέσουμε κάποιους δήμους όπως ο δήμος Μύκης που χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Στο Κέντρο Υγείας Εχίνου ωστόσο ο εμβολιασμός προχωρά καλά με 200 εμβόλια την ημέρα αλλά η συμμετοχή του κόσμου από τον Εχίνο και τα χωριά του δήμου Μύκης δεν είναι ικανοποιητική.
Μ.Ξ.


Τι συζητούν οι δημότες
Μεταφέρω εδώ, δημόσια πλέον δηλώσεις και συζητήσεις που γίνονται με αφορμή την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά κατοίκων Ρομά της Κομοτηνής και το επεισόδιο εις βάρος δύο φυλάκων του εκεί Νοσοκομείου.
Αυτή η βία σε βάρος εργαζομένων, η απείθεια, το θράσος και η έλλειψη σεβασμού στους κείμενους νόμους από μερίδα κυρίως νέων κατοίκων, είναι ένα φαινόμενο που καθημερινά εκδηλώνεται.
Έχει επικρατήσει στις πόλεις μια παρουσία και λειτουργία των ανθρώπων αυτών που έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής και υπομονής.
Ήδη ξεπέρασαν τα όρια της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και πλέον λειτουργούν επιθετικά, οργισμένα, ανυπάκουα και με θρασύτητα να γίνει αυτό που αυτοί επιθυμούν παρότι παράνομο.
Αναφέρουμε τα παραπάνω προς ενημέρωση των αρχών. Όλων. Κυρίως δε αυτών που τους δικαιολογούν, τους χαϊδεύουν και τους ανέχονται.
Τους μεταφέρουμε δε τη δήλωση ομάδας συμπολιτών πως «όταν δεν καταλαβαίνει κάποιος από λόγια, τότε θα καταλάβει με άλλο τρόπο».
-Αυτό θέλουν, αστυνομία, δικαστές και δημοτικοί άρχοντες;
Να μην ξεχνούν πως το σχοινί τεντώθηκε αρκετά.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για το 12%
Επειδή έχουν προχωρήσει κάποιοι συμψηφισμοί επιχειρήσεων στο νομό Ροδόπης για την ταλαίπωρη ιστορία του 12%, να πούμε κάποια στοιχεία για το θέμα που ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις του τόπου μας.
Κατ’ αρχάς, συμψηφισμοί θα γίνουν μεταξύ πολιτείας και επιχειρήσεων που οφείλουν στο δημόσιο.
Θα προηγηθεί η διαδικασία αυτή για τις επιχειρήσεις που προσέφυγαν δικαστικά για την πενταετία 2010-2015. Όσοι δεν προσέφυγαν θα δουν συμψηφισμούς μόνο για τον ενάμιση χρόνο 2014 β΄ εξάμηνο έως 2015 ολόκληρο) που δεν έχει παραγραφεί.
Οι συμψηφισμοί γίνονται με χρέη που υπάρχουν κάθε μορφής προς το δημόσιο.
Δύο διευκρινήσεις που είναι απαραίτητες.
Πρώτον, δεν καταβάλλονται χρήματα. Γίνονται μόνον συμψηφισμοί.
Δεύτερον, όσες επιχειρήσεις δεν χρωστούν προς το δημόσιο θα περιμένουν να γίνουν συμψηφισμοί σε μελλοντικές οφειλές τους.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…