Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 10 Απριλίου 2021

0

Εβδομάδα γεμάτη εγκλήματα
Εβδομάδα υψηλής εγκληματικότητας αυτή που πέρασε. Έγιναν 4 δολοφονίες και 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους! Ξεκίνησε με τη στυγνή δολοφονία δύο αδελφών μπρος τα μάτια της μάνας τους στην Μακρυνίτσα Πηλίου , συνεχίστηκε με το έγκλημα στο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην Κυπαρισσία, την εγκληματική ενέργεια στον  Ερυθρό Σταυρό όπου 60χρονος αποσύνδεσε από τον αναπνευστήρα 77χρονο με αποτέλεσμα να καταλήξει και με την δολοφονία δημοσιογράφου στον Άλιμο Αττικής.
Είναι πραγματικά μια μαύρη εβδομάδα γεμάτη θανατικό και χωρίς να υπολογίσουμε τους ανθρώπους που καθημερινά χάνουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.
Μ.Ξ.


Άραγε θα επανασυσταθεί;
Δεν το ζητάμε εμείς γιατί έτσι μας κατέβηκε στο κεφάλι. Όχι φυσικά.
Επιμένουμε όπως και οι δημότες που όλοι θεωρούν πως η Δημοτική Αστυνομία θα πρέπει να επανασυσταθεί.
Το γιατί το καθυστερεί η δημοτική αρχή είναι ένα ερωτηματικό που την απάντηση εκείνη γνωρίζει.
Όμως, το ξανατονίζουμε το όργανο αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα σε όλους τους δήμους, ένα «εργαλείο» απαραίτητο που δύναται να προσφέρει πολλά εάν σωστά αξιοποιηθεί.
Μέχρι τότε όμως, αναμονή.
Γ.Δ.


Θετική πρωτοβουλία του δήμου
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την Ανακοίνωση του δήμου Ξάνθης (δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα), με την οποία καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων ν’αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Δηλαδή, τους καλεί να πράξουν τα αυτονόητα. Να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους και άλλους ακάλυπτους χώρους. Μάλιστα τονίζει καθάρισμα, όχι φωτιά, ενώ επισημαίνει πως εάν δεν ανταποκριθούν οι ίδιοι στην υποχρέωσή τους, θα την υλοποιήσει ο δήμος χρεώνοντας έξοδα και πρόστιμο ύψους 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο.
Επιτέλους να αναληφθούν οι ευθύνες που  αντιστοιχούν σε συμπολίτες που αδιαφορούν επιδεικτικά έναντι των υποχρεώσεών τους.
Γ.Δ.


Ποδοσφαιρικό
Απαντούμε σε ερώτηση αναγνώστη σχετικά με το τι θα ακολουθήσει μετά το τέλος των αγώνων που πλησιάζει ήδη στην κατηγορία που αγωνίζεται η Ξάνθη.
Λοιπόν, μετά την κανονική διάρκεια θα διεξαχθούν τα λεγόμενα πλέι οφ και πλέι άουτ.
Τα πλέι οφ αφορούν τις ομάδες από τις θέσεις από 1 έως 6 και ο πρώτος προβιβάζεται απευθείας στην κατηγορία και ο δεύτερος δίνει μπαράζ με τον 13ο της Super League 1.
Ως προς τα πλέι άουτ αφορούν τις θέσεις από 7-12 και υποβιβάζονται δύο.
Γ.Δ.


Η σούπα
Τι γεύση έχει αυτή η σούπα; Το ερώτημα επίκαιρο και ιδού γιατί.
Στο δημοτικό γίγνεσθαι του δήμου Ξάνθης εδώ και καιρό ετοιμάζεται μια σούπα.
Πότε η μία παράταξη προσθέτει αλάτι, πότε η άλλη πιπέρι, πότε είναι αλμυρή, πότε άνοστη.
Πάντως μαγειρεύεται και το μαγείρεμά της το ετοιμάζουν τρεις ή τέσσερις μάγειρες. Οι οποίοι βέβαια έχουν διαφορετικές γευστικές απαιτήσεις γι’αυτό ανακατεύουν, ανακατεύουν την σούπα, προσθέτουν κάποιο υλικό αλλά η σούπα δεν είναι γευστική.
Απορούν δε γιατί η σούπα τους «δεν δένει», γιατί είναι άνοστη και δεν τρώγεται και προβληματίζονται τι υλικά να βάλουν για να νοστιμεύσει.
Μάλλον άδικα προσπαθούν να γίνει γευστική η σούπα τους κι αυτό διότι ο κάθε μάγειρας θέλει να εφαρμόσει τη δική του συνταγή. Έτσι όμως μαγειρική δεν γίνεται και η σούπα θα μένει νερόβραστη.
Γ.Δ.


Νοοτροπία που δεν αλλάζει
Συμπολίτης πήγε στο ΙΚΑ για αιματολογικές εξετάσεις.
Κατέθεσε χαρτιά, πήρε χαρτιά, ανέβηκε επάνω, κατέβηκε, κι ενώ περίμενε να του πούνε την ημέρα της αιμοληψίας, του είπαν πως το μηχάνημα είναι χαλασμένο.
Και το πιο ωραίο ακολουθεί.
Κανείς, για την ακρίβεια καμία από τις υπαλλήλους δεν τον ενημέρωσε όπως είχε υποχρέωση, ότι είχε δικαίωμα να πάει στο νοσοκομείο και να υλοποιήσει την απλή αυτήν εξέταση.
Το αυτονόητο δικαίωμα έμεινε κρυφό, σα να ήταν μυστικό.
Ευτυχώς που ο άνθρωπός μας πληροφορήθηκε μετά από τρεις ημέρες πως μπορούσε να πάει στο νοσοκομείο όπως και έπραξε.
-Καθαρά δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Κρίμα.
Γ.Δ.


Κι όμως συνέβη κι αυτό
Δήμος γειτονικού νομού, ζήτησε με ψήφισμα τη μονιμοποίηση των εποχικών εργαζομένων.
Μάλιστα, ξεκαθαρίζει πως δεν ζητά απλώς την παράταση αλλά την μονιμοποίηση.
Και διευκρινίζω πως πρόκειται γα το γνωστό πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ.
Μάλιστα συμφώνησαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις (μη κατηγορηθεί καμία για αντεργατισμό…), γιατί πρέπει να ενισχυθεί το μόνιμο προσωπικό.
Ειλικρινά απορώ: Πώς προχώρησαν και ομόφωνα μάλιστα σε μια τέτοια χοντράδα οι παρατάξεις;
Με ποια δικαιολογία υποστηρίζουν τη μονιμοποίηση, όταν μάλιστα υπάρχει συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας με τους οκταμηνίτες;
Άντε οι δημοτικοί παράγοντες έκαναν λαϊκισμό. Ο νομικός δεν τους είπε ότι αυτό το ψήφισμα προς το υπουργείο Εσωτερικών θα πεταχτεί στον κάλαθο αφού βέβαια τους εκθέσει όλους;
-Ευχόμαστε να μην δούμε κάτι παρόμοιο στην Ξάνθη.
Γ.Δ.


Αμοιβαίο να είναι το όφελος
Σταμάτησε η ελληνοποίηση αρνιών, αυξήθηκε η τιμή στον παραγωγό. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τις ελληνοποιήσεις γάλακτος. Οι αυστηροί έλεγχοι φρέναραν την εισαγωγή και οι παραγωγοί πήραν κάποια λεπτά επιπλέον στο προϊόν τους και χαμογέλασαν κάπως.
Η όλη η ιστορία για να στηριχθεί δεν θέλει και ιδιαίτερο μυαλό. Ας σκεφθούν και οι μεν αλλά και οι δε.  Εάν οι Έλληνες παραγωγοί ελεύθερης βοσκής σταματήσουν να υπάρχουν, πού θα βρίσκουν ντόπια πρόβατα και κατσίκια; Από τι γάλα θα φτιάχνουν τα τυριά, τα βούτυρα, τα γιαούρτια;
Ιδίως το τυρί φέτα;
Εντάξει, κατανοούμε ότι οι βιομηχανίες θα πρέπει να κερδίζουν, όμως το ίδιο θα πρέπει ν’ απολαμβάνουν και οι προμηθευτές τους κτηνοτρόφοι.
Γ.Δ.


Επιτέλους, όχι, στο «όχι σε όλα»
Μάλλον τα μηνύματα από την Σταυρούπολη που έφθασαν στους τρεις δημοτικούς καμπαλέρος ήταν ιδιαίτερα αρνητικά ως προς τα δύο έργα, γι’αυτό είπαν ένα δυνατό «ναι»  προχθές.
Και σωστά έπραξαν και τη σημειώνουμε τη νέα αρχή.
Διότι το «όχι σε όλα» δεν είναι υπεύθυνη στάση εάν έτσι πιστεύουν.
Οι δημότες επιθυμούν και ζητούν την αντιπολίτευση στον δήμο Ξάνθης. Αντιπολίτευση όμως, όχι μέτωπο άρνησης.
Μια άρνηση που επί δύο κοντά χρόνια δεν βοήθησε στο παραμικρό παρά μόνον σε εντάσεις, αποχωρήσεις, φωνές και υπονόμευση του θεσμού και των ίδιων.
Αλήθεια, κάνοντας την αυτοκριτική τους νομίζουν ότι κέρδισαν πόντους στην κοινή γνώμη μ’αυτήν τους τη στάση;
-Πάντως ποτέ δεν είναι αργά ν’αλλάξουν ρότα.
Γ.Δ.


Συνεχίζεται ο εμβολιασμός με AstraZeneca
Συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών. Αφού εξέτασε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.
Συνοψίζοντας τα μέχρι τώρα διεθνή δεδομένα, η συχνότητα των εκδηλώσεων θρόμβωσης με θρομβοπενία εκτιμάται σε 1 προς 150.000 δόσεις του εμβολίου ΑΖ και η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων σε 1,5 προς 1.000.000 δόσεις.
Στην Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερες από 288.230 περιπτώσεις μολύνσεων από SARS-CoV-2 και 8.680 θάνατοι. Στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.352.770 πολίτες με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου και περισσότεροι από 705.000 με δύο δόσεις εμβολίου. Μέχρι τις 8/4/2021, έχουν χορηγηθεί 1.530.168 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 148.178 δόσεις εμβολίου της Moderna και 378.997 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca. Μέχρι στιγμής, έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ μια περίπτωση θρόμβωσης μεγάλων αγγείων και θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό με AZ, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ενδεχόμενα σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό και η οποία έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων από τον ΕΜΑ.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …