Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

0

Σύμμαχος ο καιρός
Όλες οι προβλέψεις της ΕΜΥ είναι θετικές ως προς τον καιρό για την περίοδο των γιορτών της Ανάστασης.
Οι νεοέλληνες  θα έχουν σύμμαχο τον καιρό τουλάχιστον για να βγουν έξω στην ύπαιθρο να χαρούν τις ομορφιές της Άνοιξης.
Αρκετούς μήνες κράτησε ο εγκλεισμός, τα μέσα και με ωράριο.
Ήρθε ο καιρός της ανταμοιβής, της απόλαυσης, της χαράς της ζωής.
Μας το οφείλει η ζωή, το αξίζουμε.
-Καλή ανοιξιάτικη απόλαυση…
Γ.Δ.


Δημόσιος έπαινος
«Βάλαν τα γυαλιά» οι μεσαίοι ηλικιακά στους μεγαλύτερους. Κατά χιλιάδες έχουν κυριολεκτικά «τρέξει»  και κάναν ηλεκτρονική εγγραφή για να εμβολιαστούν.
Το γεγονός έχει χαρακτηριστεί ως μία απόδειξη της λογικής αντίδρασης και της απόφασης, να προστατεύσουν την υγεία τους, τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
Δώσαν μάθημα οι 30 ετών και άνω στους υπόλοιπους των 60, 70 και 80 χρόνων.
Μάθημα σ’αυτούς που θα έπρεπε να ανταποκριθούν αμέσως στον εμβολιασμό κι όχι να τον αρνούνται εφευρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες.
Τους αξίζει ο δημόσιος έπαινος.
Γ.Δ.


Επιστρέφει η αισιοδοξία
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ)  υπενθυμίζει ότι όσοι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca για την πρόληψη της COVID-19 δεν θα πρέπει να παραλείπουν τη δεύτερη με χρονική απόσταση 4-12 εβδομάδες.
Σε κάθε περίπτωση, η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» ανεβάζει.. στροφές για έναν ακόμη λόγο: τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να περάσουν τα σύνορα της χώρας 7,4 εκ. δόσεις από τα τέσσερα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).
Παράλληλα τις προσδοκίες ανεβάζει, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η αναμενόμενη είσοδος δύο ακόμη υποσχόμενων εμβολίων και συγκεκριμένα της CuveVac και της Novanax.
Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας CureVac ανήκει στην κατηγορία των mRNA εμβολίων (Pfizer, Moderna).
Γ.Δ.


Είναι μόνη
Θέμα των ημερών είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι ο εμβολιασμός, τα εμβόλια, τα νέα κρούσματα, οι θάνατοι και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Υπάρχει τρόπος να το αλλάξουμε αυτό; Μόνο αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Και μόνο αν πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να σπεύσουν, απαλλαγμένοι από τις φοβίες για το ένα ή το άλλο εμβόλιο. Δυστυχώς, η κυβέρνηση στην προσπάθεια επιτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος είναι, επίσης, δραματικά μόνη της. Η αντιπολίτευση συνεχίζει να επενδύει στην κοινωνική αποδιάρθρωση, μέσω μιας καταστροφής. Αδιανόητο, αλλά πραγματικότητα.
Γ.Δ.


Περισσότερο πράσινο
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των ξανθιωτών. Να αυξηθεί το πράσινο στην πόλη με κάθε τρόπο.
Προτείνουν οι συμπολίτες να φυτευτούν δέντρα όπου ο χώρος επιτρέπει. Ακόμη και στα φαρδιά πεζοδρόμια, τα οικόπεδα να πρασινίσουν τις γειτονιές, τα πάρκα το ίδιο.
Να επιλεγούν φυτά που αντέχουν και δεν χρειάζονται νερό και φροντίδα μεγάλη. Θα πρέπει να γίνει σύνθημα το πράσινο στην Ξάνθη, πράξη και έγνοια του τμήματος πρασίνου. Το οποίο θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα σχέδιο για ετήσιο προγραμματισμό φυτεύματος νέων δέντρων και θάμνων. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οφείλει να κινητοποιηθεί και βάλει στόχο το πρασίνισμα της Ξάνθης.
Στόχος εφικτός, αρκεί να οργανωθεί σωστά και υλοποιηθεί μεθοδικά.
Προφανώς συμπεριλαμβανομένων και των οικισμών.
Γ.Δ.


Ανησυχούν τα κρούσματα στο Δημαρχείο
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι δύο αντιδήμαρχοι και ένας πρόεδρος Νομικού Προσώπου του δήμου είναι θετικοί στον κορωνοϊό όπως και δύο υπάλληλοι του δημαρχείου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 37 κρούσματα της Τρίτης που μας ανησύχησαν όλους, τα 31 σχετίζονται με στενές επαφές όσων προαναφέρθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν έγινε σωστά και ίσως θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα στο Δημαρχείο για να σταματήσει η διασπορά. Το ευοίωνο είναι ότι μόνο ένα κρούσμα ήταν από τον Εχίνο κι αυτό σημαίνει ότι οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι πολύ προσεκτικοί και τηρούν τα μέτρα.
Τις τελευταίες μέρες πιέζεται το νοσοκομείο μας με αρκετούς συμπολίτες μας να νοσηλεύονται ενώ η ΜΕΘ των επτά κλινών έχει έξι νοσηλευόμενους.
Δυο λέξεις μόνο: Προσοχή και Υπομονή για Καλό Πάσχα και επιτέλους «Ανάσταση»!
Μ.Ξ.


Όπερ έδει δείξαι
Είναι μοναδική και παράλογη αυτή η δυσπιστία και η άρνηση των ηλικιωμένων να εμβολιαστούν.
Αρνούμενοι μεν, θνήσκοντες δε μετά από μεγάλη ταλαιπωρία.
Έχει δε αποδειχτεί πως οι πρώτοι που παρέμειναν καχύποπτοι είναι οι ηλικιωμένοι.
Ο παππούς και η γιαγιά άνω των 70 οι πρώτοι τους οποίους στόχευε ο εμβολιασμός, ως ομάδα υψηλού κινδύνου. Το γεγονός ότι ο ένας στους τέσσερις δεν προσήλθε ήδη δείχνει την αιτία της παράτασης της αβεβαιότητας. Αν και, καθημερινά, ποσοστό 16,80% όσων μολύνονται αφορά ανθρώπους πάνω από τα 65, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι υπερπολλαπλάσιοι.
Αποδείχθηκε δυστυχώς με στοιχεία και αποδεικνύεται ακόμη σε μεγάλο βαθμό πως η λεγόμενη «τρίτη ηλικία» πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει το τίμημα της άρνησης του εμβολιασμού.
-Τι κρίμα αλήθεια…
Γ.Δ.


Στο περίμενε οι επιχειρήσεις
Είναι κανόνας. Τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια.
Αναλογικά το ίδιο συμβαίνει με την Περιφέρεια και τα Επιμελητήρια του ίδιου χώρου.
Τσακώνονται ποιος θα έχει την ευθύνη διοίκησης της ΔΕΣΜΟΣ. Δηλαδή, ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στο θέμα της λειτουργίας και των αποφάσεων.
Αυτή η βασική αιτία και τίποτε άλλο. Αυτός όμως ο τσακωμός που έχει φθάσει μέχρι το Μαξίμου, έχει θορυβήσει υπουργούς κι έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα εις βάρος του Μέτιου που παρά την πίεση που δέχτηκε από τους υπουργούς και κυρίως τον Άδωνη Γεωργιάδη, δεν φαίνεται να κάνει πίσω.
Συμπέρασμα: Τη νύφη την πληρώνουν οι επιχειρήσεις που περιμένουν την μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
Γ.Δ.


Ρεπορτάζ αλήθειας και θλίψης
Το χθεσινό ρεπορτάζ της Εφημερίδας μας με τίτλο «χωριά φαντάσματα απειλούν το νομό μας», προξένησε μεγάλη αίσθηση.
Διότι παρουσιάζονται χωριά και οικισμοί που έχουν πλέον ερημώσει. Χωρίς κατοίκους, χωρίς ζωή, ερείπια και εγκατάλειψη.
Συνολικά 78 οικισμοί σε κάμπο και βουνό κινδυνεύουν. Ένας κίνδυνος όχι μόνο υπαρκτός αλλά οδυνηρός και χωρίς επιστροφή.
Είναι η μοίρα των ορεινών, κυρίως χωριών. Όπου οι νέοι δεν μπορούν να μείνουν, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις.
Κι έτσι, χρόνο το χρόνο έρχεται η εγκατάλειψη, η ερημιά, η καταστροφή.
Το ρεπορτάζ είναι γεγονός πως πολλούς θα στεναχωρήσει, άλλους θα φέρει θλίψη γιατί θα θυμηθούν το παρελθόν, άλλοι θα δακρύσουν για την ζωή τους εκεί που χάνεται αν δεν χάθηκε ήδη.
Η θλίψη όμως γίνεται μεγαλύτερη όταν γνωρίζεις πως το τέλος δεν αλλάζει, πως ό,τι υπήρχε σε λίγο δεν θα υπάρχει.
Μόνον κάποιες παλιές φωτογραφίες των γεμάτων ζωή χρόνων. Φωτογραφίες αγαπημένων ανθρώπων που έφυγαν και μαζί τους έκλεισε και ο κύκλος ζωής των χωριών, των οικισμών.
Γ.Δ.


Προβλήματα από την επιλογή της μέρας
Ανοίγουν την Δευτέρα 3 Μαΐου και δεύτερη μέρα του Πάσχα τα καταστήματα της εστίασης και τα καφέ μπαρ. Και παρότι την περίμεναν πως και πως την μέρα επανεκκίνησης αυτοί οι ΚΑΔ που είναι κλειστοί από τον Νοέμβριο,  αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι και η πιο καλή επιλογή της συγκεκριμένης μέρας. Μια μέρα μετά την Κυριακή του Πάσχα ειδικά οι ταβέρνες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα τροφοδοσίας καθώς το χονδρεμπόριο κλείνει την Μ. Πέμπτη. Δηλαδή οι ψαροταβέρνες θα πρέπει να προμηθευτούν ψάρια από την Μ. Πέμπτη για να τα διαθέσουν για  …φρέσκα την Δευτέρα του Πάσχα. Επίσης δημιουργούνται προβλήματα στους λογιστές που θα πρέπει να δουλέψουν το Πάσχα για να δηλώσουν την άρση των αναστολών των υπαλλήλων. Παράλληλα κάποιοι υπάλληλοι και εργοδότες θα κληθούν να προετοιμάσουν τα μαγαζιά τους Κυριακή του Πάσχα. Δηλαδή περίμεναν τόσο δεν θα γινόταν τίποτε αν περίμεναν άλλες δύο μέρες και άνοιγαν π.χ. την Τετάρτη.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…