Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οικογενειακό και στην πόλη και το Πάσχα του 2021

Οικογενειακό και στην πόλη και το Πάσχα του 2021

0

Οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές και οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, θα τελούνται νωρίτερα

Την Παρασκευή μετά την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, «Καμία ελπίδα» για μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα

Διαφορετικό θα είναι και το φετινό Πάσχα καθώς, όπως φαίνεται, η Ανάσταση θα γίνει νωρίς και το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία σε μπαλκόνια και αυλές εντός στενού οικογενειακού κύκλου εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κατάσταση στα νοσοκομεία δημιουργεί πολύ μεγάλες πιέσεις και δεν αφήνει περιθώριο ούτε για Πάσχα στο χωριό αλλά ούτε για άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων προς το παρόν.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή, μετά και τη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ωστόσο το θέμα του ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό θεωρείται λήξαν.

Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου

Στο πλαίσιο αυτό, διαφοροποιήσεις αναμένεται να γίνουν και στη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας (ΔΙΣ) συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και αποφάσισε το άνοιγμα των ιερών ναών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας υπό ένα αυστηρό πλαίσιο προστασίας, σε συμμόρφωση και με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα έναντι του κορωνοϊού. Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό..

Σε δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, η Εκκλησία αλλάζει την ώρα (κατά 30 λεπτά) για την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ειδικότερα, η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30, με ανοικτές τις εκκλησίες και με αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα ανά ιερό ναό.

Η Ιερά Σύνοδος, σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. εντός κλειστού χώρου.

Επιπλέον, ζητά να επιτραπεί η «αξιοποίηση» των προαυλίων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός.

Στην πρόσφατη μερική άρση των περιορισμών, είχε ανακοινωθεί ότι επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου Δήμου, με αναλογία 1 πιστού ανά 25 τετραγωνικά και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…