Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές λυκείων: Μέτρα και διευκρινίσεις

Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές λυκείων: Μέτρα και διευκρινίσεις

0

Οι μαθητές θα εισέρχονται στο σχολείο με τη βεβαίωση αρνητικού self test κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια δεν θα ανοίξουν πριν το Πάσχα

Ξεκίνησε από χθες η προμήθεια των τεστ αυτοδιάγνωσης από τα φαρμακεία. Σε ατομικές συσκευασίες τα δίνουν οι φαρμακοποιοί. Από Δευτέρα η διανομή του δεύτερου self test

 

Για την επιστροφή στα θρανία από Δευτέρα 12 Απριλίου ετοιμάζονται οι μαθητές των λυκείων, μετά από μήνες παρακολούθησης μαθημάτων με τηλεκπαίδευση. Στις οθόνες του webex θα παραμείνουν οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, αφού δεν υπάρχει σχεδιασμός για επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πριν το Πάσχα.

Παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο με «κάρτα εισόδου»
Όπως έκανε γνωστό η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μετά από τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων (με πλειοψηφία 19 υπέρ έναντι 8 κατά), μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη να εισέρχονται στο χώρο του σχολείου με βεβαίωση («κάρτα εισόδου») από την πλατφόρμα καταχώρισης και ενημέρωσης του αρνητικού αποτελέσματος του τεστ αυτοδιάγνωσης. Το τεστ πρέπει να έχει γίνει το προηγούμενο βράδυ ή το ίδιο πρωί.
Οι μαθητές θα πρέπει να επιδεικνύουν της «κάρτα εισόδου» στον καθηγητή της 1ης διδακτικής ώρας. Εάν δεν έχει εκτυπωτή, επιδεικνύει χειρόγραφη βεβαίωση την οποία συμπληρώνει ο γονέας. Αντίστοιχη βεβαίωση πρέπει να έχουν και οι εκπαιδευτικοί, ενώ αναμένεται το μέτρο να επεκταθεί και σε οδηγούς σχολικών, καθαρίστριες, διοικητικό προσωπικό. Για τα κυλικεία προβλέπεται προσαρμοσμένη λειτουργία, στη βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ.
Εάν κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός, ισχύει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και κλείνει το τμήμα, όχι το σχολείο.
Εάν κάποιος μαθητής ανήκει σε ευπαθή ομάδα ή έχει στο σπίτι του άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, δικαιολογείται η απουσία από το σχολείο και μπορεί να συμμετέχει σε διαδικτυακά τμήματα (τηλεκπαίδευση).
Όπως εξήγησε στο «Ε» ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Χρήστος Ιωαννίδης τα σχολεία της Ξάνθης έχουν την ετοιμότητα να ανταποκριθούν στην επιστροφή των μαθητών. Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα υπάρχει μέσω της πλατφόρμας myschool αναλυτική ενημέρωση για μαθητές και γονείς, ενώ και τα σχολεία αναμένουν σήμερα την εγκύκλιο του υπουργείο για τις επιμέρους διευκρινίσεις. Ανέφερε επίσης, ότι ο εκπαιδευτικός της 1η ώρας θα αναλαμβάνει τον έλεγχο των «καρτών εισόδου», ωστόσο για τη μεν περίπτωση εμφάνισης μαθητή στο σχολείο χωρίς τη βεβαίωση, έδωσε βαρύτητα στην ανάγκη ορθής ενημέρωσης ώστε οι μαθητές να μην παραλείψουν την προσκόμισή της, αφού σε περίπτωση θετικού τεστ, ούτως ή άλλως, δεν θα πρέπει να έρθουν στο σχολείο, για τη δε περίπτωση του ελέγχου των αντίστοιχων βεβαιώσεων των εκπαιδευτικών εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τους καθηγητές ότι θα τηρήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, χωρίς να είναι αναγκαίο να επιφορτιστούν με ακόμη μία αρμοδιότητα οι διευθυντές. Ακόμη, πρόσθεσε ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί ευπαθών ομάδων θα συνεχίσουν τα σχολικά μαθήματα μέσω των διαδικτυακών διαπεριφερειακών τμημάτων, ενώ οι μαθητές που είναι θετικοί ή βρίσκονται σε περιορισμό θα παρακολουθούν την εξέλιξη των μαθημάτων μέσω του e-class, χωρίς όμως να εφαρμοστεί η παράλληλη τηλεκπαίδευση εντός των τμημάτων, που δεν τέθηκε ούτως ή άλλως ποτέ σε λειτουργία στα σχολεία της Ξάνθης.
Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε, «για εμάς το σημαντικό είναι να υποστηρίξουμε με ασφάλεια την αγωνία των μαθητών να βρεθούν με τους συμμαθητές τους. Δυστυχώς, λόγω των συνθηκών έχουν χάσει κοινωνικοποίηση, που είναι κρίσιμη για τη ζωή και την ψυχολογία τους».

Από τη Δευτέρα η διανομή του δεύτερου τεστ της εβδομάδας myschool
Από χθες το πρωί άνοιξε η πλατφόρμα για την προμήθεια των self test από τα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης τα έχουν χωρίσει σε ατομικές συσκευασίες (αφού τα έλαβαν σε 25άδες) και ξεκίνησαν τη διανομή στους γονείς των μαθητών και τους εκπαιδευτικούς. Τα ΑΜΚΑ των δικαιούχων είναι κλειδωμένα και τα τεστ λαμβάνουν μόνο μαθητές 16-18 χρονών και οι εκπαιδευτικοί των λυκείων. Θυμίζουμε ότι οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθεύονται τα τεστ μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, αφού διανυκτερεύοντα και διημερεύοντα φαρμακεία δεν μπορούν να προβαίνουν σε ανεφοδιασμό. Όπως μας διευκρίνισε η πρόεδρος των φαρμακοποιών Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα τα τεστ διατίθενται ισόποσα στα φαρμακεία, και θα ανεφοδιάζεται μόνο όποιος έχει έλλειψη.
Από τη Δευτέρα, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προμηθεύονται το δεύτερο self test, για να το κάνουν την Πέμπτη το πρωί. Αναμένεται πάντως, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τα τεστ που θα δοθούν να παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία σε ατομικές συσκευασίες, όπως ενημέρωσε ο αν. υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Για την ώρα δεν έχει διαμορφωθεί κάποια ειδική διαδικασία για τη διαχείριση των self test ως αποβλήτων, αφού τα χρησιμοποιήσουν, οπότε οι φαρμακοποιοί συνιστούν να τα εναποθέτουν στη συσκευασία και να τα απορρίπτουν έτσι στον κάδο.

 

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…