Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Χωρίς σχολικά γεύματα 38 σχολεία των δήμων Ξάνθης και Αβδήρων

Χωρίς σχολικά γεύματα 38 σχολεία των δήμων Ξάνθης και Αβδήρων

0

Αιφνίδια διακοπή του προγράμματος από τη Δευτέρα 1/3. Πλήττει 185.000 μαθητές σε 1.227 σχολικές μονάδες.

 Στην καθυστέρηση έγκρισης της σύμβασης προμήθειας από το Ελεγκτικό Συνέδριο αποδίδει την διακοπή το υπουργείο Παιδείας. Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Αιφνιδίως αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή η διακοπή των σχολικών γευμάτων στις σχολικές μονάδες που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, κάποιο γραφειοκρατικό πρόβλημα που αφορά στην καθυστέρηση έγκρισης της σύμβασης προμήθειας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθιστά αδύνατο το διαμοιρασμό του φαγητού που καταλήγει σε χιλιάδες παιδιά δημοτικών σχολείων.

Η απόφαση αυτή πλήττει 38 σχολικές μονάδες των δήμων Ξάνθης και Αβδήρων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων.

Όπως μας ενημέρωσε η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Εύη Στυλιανίδου, πράγματι υπήρξε γνωστοποίηση προς τις αρμόδιες διευθύνσεις χωρίς να περιλαμβάνεται χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των γευμάτων. Φαίνεται ωστόσο, ότι υπάρχει μέριμνα για να μην προκύψει νέο πρόβλημα, αφού ήδη έχουν ξεκινήσει η διαδικασίες προετοιμασίας για τη νέα σχολική χρονιά και έχει αποσταλεί σχετική εγκύκλιος.

Να σημειώσουμε ότι τη φετινή χρονιά, λόγω αύξησης των ποσοτήτων των γευμάτων κατέστη δυνατό να ενταχθούν στο πρόγραμμα και δύο ακόμη μεγάλες σχολικές μονάδες, αυτές του 14ου και του 3ου δημοτικού σχολείου.

Οι σχολικές μονάδες της Ξάνθης που εντάχθηκαν στα σχολικά γεύματα

Στο δήμο Ξάνθης τα σχολεία που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2021 είναι: τα δημοτικά σχολεία Κιμμερίων και Μικρού Ευμοίρου, τα δημοτικά 1ο, 2ο, 3ο, 6ο, 7ο, 8ο, 9ο, 11ο, 14ο, 15ο, 17ο, 18ο, 20ο, το δημοτικό σχολείο Σταυρούπολης, το ειδικό δημοτικό σχολείο κωφών και βαρήκοων Ξάνθης, το 1ο και 2ο μειονοτικό σχολείο Κιμμερίων, το 2ο μειονοτικό σχολείο Ξάνθης και το μειονοτικό δημοτικό σχολείο Χρύσας.

Στο δήμο Αβδήρων εντάσσονται τα δημοτικά σχολεία: Αβδήρων, Γενισέας, Διομήδειας, Πετεινού, Πολυσίτου και τα μειονοτικά δημοτικά: Ακάρπου Αλκυόνης, Βαφέικων, Παλαιού Ζυγού, Λευκόπετρας, Παλαιού Κατραμίου, Σελέρου, Σημάντρων, Σουνίου, Φελώνης και Φιλίων.

Καθυστέρηση έγκρισης στο ΕΣ-Καταγγελία για έλλειψη ετοιμότητας από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Το θέμα της διακοπής των σχολικών γευμάτων ανέδειξε το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών που σε ανακοίνωσή του σημείωσε: «η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με απίστευτη αναλγησία και παντελή έλλειψη προετοιμασίας, αφήνει 185.000 μαθητές της χώρας χωρίς σχολικά γεύματα, καθώς δεν έχει ακόμη υπογραφεί η νέα σύμβαση για την εκτέλεση του έργου παροχής και διάθεσης των γευμάτων αυτών από τον αρμόδιο φορέα.

Οι 1.227 σχολικές μονάδες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης, ενημερώθηκαν εντελώς αιφνιδιαστικά στις 26/2 πως από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου σταματά η διανομή των γευμάτων στους μαθητές.

Η αιτιολόγηση της διακοπής, στη χορήγηση των σχολικών γευμάτων, είναι η καθυστέρηση στην έγκριση της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω του γεγονότος ότι το Υπουργείο Παιδείας δε φρόντισε να κινηθούν έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος. Αποτέλεσμα είναι να παραμένει άγνωστο πότε θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της διανομής».

Στη Βουλή το θέμα από το ΚΚΕ-Ζητά επέκταση του μέτρου στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού

Την άμεση διασφάλιση των σχολικών γευμάτων, καθώς επίσης και την επέκταση του μέτρου στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού, ζήτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης, με ερώτησή τους στη Βουλή και αφορμή τη διακοπή παροχής γευμάτων από τη Δευτέρα.

Όπως τονίζουν στο κείμενο της ερώτησής τους, «τα σχολικά γεύματα αποτελούν στήριγμα για αρκετές εργατικές – λαϊκές οικογένειες, για οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες μέσα στην καθημερινότητα για να καλύψουν άμεσες ανάγκες, και μάλιστα αυτή του φαγητού», και ζητούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστούν τα σχολικά γεύματα και να επεκταθεί στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού το μέτρο των σχολικών γευμάτων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…