Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

0

Τώρα μας ήρθε και μεταλλαγμένος!
Δεν καταθέτει τα όπλα ο κορωνοϊός. Επιμένει μεταλλασσόμενος. Η επιστήμη έχει για όπλο τα εμβόλια, ο φονικός ιός τις μεταλλάξεις και συγκεκριμένα 3 μεταλλάξεις. Της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νοτίου Αφρικής. Επιστήμονες όπως ο καθηγητής κ. Σύψας υποστηρίζει ότι το εμβόλιο δεν καταπολεμά την μετάλλαξη της Ν. Αφρικής καθώς το ποσοστό της ανοσίας που παρέχει είναι 50%. Νέος γύρος ερευνών ξεκινά… Την ίδια στιγμή η Αττική είναι στο «κόκκινο» και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε άτομο μολυσμένο με την μετάλλαξη της Ν. Αφρικής. Η ανησυχία εντείνεται καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν θα το αποφύγουμε Στην Ξάνθη προς το παρόν βαδίζουμε καλά αλλά τίποτε δεν μας διασφαλίζει ότι δεν θα «κοκκινίσουμε» πάλι. Και πλέον ξέρουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες μέρες!
Οι αρχικές προσδοκίες ότι θα ξεμπερδεύουμε με το εμβόλιο μάλλον δεν επιβεβαιώνονται. Έχουμε πολύ δρόμο και χρόνο ως φαίνεται ακόμη … Άλλωστε γι αυτό που έχει επιβεβαιώσει ο κορωνοϊός είναι ότι μας έχει ανατρέψει όλες τις βεβαιότητες!
Μ.Ξ.


76 χρόνια πριν
Είναι μερικά πράγματα που δεν περιγράφονται με λόγια. Ένα από αυτά, η τραγωδία που έζησε ο Εβραϊκός λαός από τους Γερμανούς Ναζί.
Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης των Εβραίων της Ευρώπης για την εξόντωσή τους.
Εκατομμύρια θύματα μιας ανείπωτης τραγωδίας ενός λαού για την βιολογική του εξαφάνιση.
Φέτος λοιπόν στις 27 Ιανουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης, 76 χρόνια μετά τον αφανισμό, τιμούμε τη μνήμη του εβραϊκού λαού που τόσο βάρβαρα και άδικα εξοντώθηκε.
Ανάμεσα στα θύματα και δικοί μας, ξανθιώτες, που βρήκαν τον θάνατο. Ελάχιστοι επέστρεψαν, δυστυχώς.
Τραγωδία μεγάλη, στίγμα στον Πολιτισμό μας.
Γ.Δ.


Κρύο – ζεστό
Η πανδημία του γνωστού ιού που μας ταλαιπωρεί μήνες τώρα, συνεχίζεται.
Και μαζί βέβαια συνεχίζεται τόσο η ανασφάλεια για την υγεία όλων, όσο και το άνοιξε-κλείσε της αγοράς.
Ψυχολογικά τα πράγματα έχουν χτυπήσει κόκκινο για αρκετούς επαγγελματίες που δεν προλαβαίνουν να χαρούν και να χαμογελάσουν και ξανακλείνουν τα καταστήματά τους και φτου από την αρχή.
Σκωτσέζικο ντους με ζεστό-κρύο πράγμα που σημαίνει πως ο κίνδυνος είναι εδώ και πως έχουμε δρόμο αρκετό να διανύσουμε.
Γ.Δ.


Πάλι στο «βοήθα Παναγιά»
Κι εκεί που αυξήθηκαν οι ελπίδες μας ότι μειώνουμε τα κρούσματα, η απερισκεψία κάποιων τα αύξησε πάλι.
Κι εκεί που γεμίσαμε ελπίδα ότι με τα εμβόλια θ’ αντιμετωπίσουμε τον ιό μετά τους εμβολιασμούς, εμφανίστηκαν κρούσματα μετάλλαξης του ιού.
Τρίτο χτύπημα κι αυτό της περασμένης εβδομάδας, όλο αυτό το «παζάρι»  με τη διάθεση των εμβολίων από τις φαρμακοβιομηχανίες.
Τρία χτυπήματα μαζί και ισχυρά μάλιστα, πόσο ν’ αντέξουμε αλήθεια;
Εκεί που λέγαμε «δόξα τον θεό»  μας έρχεται η σφαλιάρα και λέμε το «βοήθα Παναγιά».
Ζούμε μια δύσκολη περίοδο, προβληματική και με άγνωστη εξέλιξη.
-Να δούμε πού θα μας βγάλει όλη αυτή η κατάσταση.
Γ.Δ.


Στόχος το δικό της πρόγραμμα
Για να πετύχει μια δημοτική παράταξη που με τις ψήφους των συμπολιτών ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου, πρέπει να προωθεί συνεχώς το δικό της πρόγραμμα, κι όχι να μετατρέπεται σε διαχειριστή της καθημερινότητας.
Παράλληλα, θα πρέπει να δέχεται τις αξιόλογες προτάσεις της αντιπολίτευσης εφόσον εντάσσονται μέσα στο δικό της πνεύμα και στόχους.
Εξάλλου, μια παράταξη ψηφίστηκε ακριβώς για το δικό της πρόγραμμα και θα κριθεί εάν το υλοποίησε σε μεγάλο βαθμό ή όχι.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για τον τέως δήμαρχο
Φίλος έμπειρος στα τοπικά δημοτικά δρώμενα και ιδιαίτερα φιλοπαίγμων, μου έλεγε χθες για τον τέως δήμαρχο Χαρ. Δημαρχόπουλο πως με την στάση του στο δημοτικό συμβούλιο κέρδισε πόντους.
«Ο εκ Μάνδρας ορμώμενος Δημαρχόπουλος» μου είπε, «άφησε τους γνωστούς τρεις και ενιότε τέσσερις καμπαλέρος να βγάλουν τα κάστανα από τη θράκα. Κι αυτός από απόσταση απολάμβανε το θέαμα του κόστους που φορτώθηκαν οι άλλοι».
Έξυπνος ο Μπάμπης (κατά την έκφραση φίλου του τέως δημάρχου), λέμε κι εμείς. Το σκέφτηκεγια να μην του αποδοθούν ευθύνες πως βάζει εμπόδια νέων προτάσεων, υλοποίησης έργων από την πλευρά της πλειοψηφίας.
-Υποψιάζομαι πως ο τέως άλλαξε συμβουλάτορα…
Γ.Δ.


Από Μάρτιο ξεκινούν τα έργα
Οριστικός ανάδοχος του έργου κατασκευής του εσωτερικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις Ξάνθη και Δράμα είναι η τεχνική εταιρεία ΑΚΤΩΡ.
Αντίστοιχα για τις πόλεις Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή είναι η άλλη μεγάλη επίσης τεχνική εταιρεία AVAX.
Οι δύο αυτές μεγάλες τεχνικές εταιρείες θα φέρουν εις πέρας το έργο χωρίς καθυστερήσεις και θα παραδοθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τους χρόνους που έχουν οριστεί στην σύμβαση.
Μάλιστα, οι κατασκευαστικές εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν από τον Μάρτιο κι αυτό δημιουργεί αισιοδοξία πως σύντομα η περιοχή μας θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας.
Γ.Δ.


Δύο άνδρες
Στην ιστορία του φυσικού αερίου της Ξάνθης που πλέον είναι θέμα χρόνου να γίνει κτήμα των κατοίκων, υπάρχει η συμβολή δύο ανθρώπων.
Ο πρώτος είναι ο Φίλιππος Αμοιρίδης. Ο οποίος πίστευε απόλυτα στην θετική χρήση της ενέργειας αυτής για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό εξάλλου, μέσω της φιλικής σχέσης που διατηρούσαμε μας είχε πείσει να εγκαταστήσουμε στα γραφεία μας δίκτυο θέρμανσης που να λειτουργεί με καύση αερίου.
Εδώ και 16 χρόνια οι χώροι θερμαίνονται μ’ αυτόν τον τρόπο. Έλεγε πως σύντομα σ’ όλη την Ελλάδα το δίκτυο θα υπάρχει προσφέροντας φθηνή και ασφαλή ενέργεια.
Το δεύτερο πρόσωπο ήταν ο Γιώργος Παυλίδης. Ο οποίος επίσης έβλεπε μπροστά και ενδιαφέρθηκε έμπρακτα για να υλοποιηθεί το εσωτερικό δίκτυο από την στιγμή μάλιστα που το δίκτυο υψηλής τάσης είναι έτοιμο και λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Να λοιπόν που ένα σοβαρό και σημαντικό για την τοπική οικονομία θέμα μπήκε στο δρόμο της επίλυσης του, με πρωτοβουλία φυσικά της κυβέρνησης.
Γ.Δ.


Διαφωνούν όχι επί της ουσίας αλλά επί της διαδικασίας …Η ίδια ιστορία…
Αυτή η ιστορία της παιδικής χαράς και του πάρκινγκ στη Σταυρούπολη εξελίσσεται σε κόντρα ολκής της αντιπολίτευσης με την δημοτική αρχή και ουσιαστικά διαιωνίζει μια κατεστημένη κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει διαφωνία επί της ουσίας γιατί όλοι συμφωνούν με την πρόταση της δημοτικής αρχής αλλά διαφωνούν επί της διαδικασίας. Δηλαδή όχι δημοπρασία αλλά απευθείας αγορά. Και ο λόγος είναι ότι με την δημοπρασία θα ανεβεί το ποσό και θα ζημιωθεί ο δήμος. Το ζήτημα είναι ότι με το να μην ψηφίζουν θέματα ακυρώνονται ή καθυστερούν στη καλύτερη των περιπτώσεων έργα ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για μια περιοχή όπως την  Σταυρούπολη.
Ζημιώνεται δηλαδή η Σταυρούπολη αλλά και οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις πολιτικά αφού φαίνονται ότι το κάνουν απλά για να διαφωνούν και να φέρνουν εμπόδια στη δημοτική αρχή να παραγάγει έργο.
Επιτέλους ας αποφασίσουν τι θέλουν, δεν μπορεί να κατηγορούν την δημοτική αρχή για τις πολλές απευθείας αναθέσεις και την ίδια στιγμή να ζητούν  απευθείας αγορά των οικοπέδων κι όχι δημοπρασία.
Μ.Ξ.


Όλοι κρίνονται
Στη διάρκεια της θητείας τους οι δημοτικές παρατάξεις όπως και της Περιφέρειας, είναι δεδομένο πως κρίνονται όλες.
Τόσο οι παρατάξεις που ανέλαβαν με την ψήφο του λαού να «κυβερνήσουν»  τον τόπο, όσο και το ίδιο κρίνονται και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Εκτός της κριτικής είναι προφανές πως δεν βρίσκεται κανείς και κανείς δεν έχει δικαιολογίες.
Βεβαίως η πλειοψηφούσα παράταξη έχει την άμεση ευθύνη της υλοποίησης έργων, μελετών, παρεμβάσεων, σχεδιασμών κλπ.
Ανάλογες ευθύνες φέρει όμως και το σύνολο της αντιπολίτευσης διότι ο ρόλος και η αποστολή αυτής δίνει δικαιώματα και εξουσίες για κατάθεση προτάσεων, συμπλήρωσης ή και άσκησης κριτικής για αποτροπή κάποιας πρότασης που εκτιμά πως λανθασμένα έθεσε η πλειοψηφία.
Όλοι επομένως κρίνονται. Και στο τέλος, θα γίνει η σούμα και ο λογαριασμός.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…