Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

0

Ζωή 150 χρόνων το ρολόι μας
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το ρολόι της πλατείας μας. Έχουμε ήδη γράψει δύο φορές και κατά το παρελθόν μάλιστα διοργανώσαμε ως Εφημερίδα μεγάλη έκθεση φωτογραφίας με τα κτίρια-ρολόγια που υπάρχουν σε διάφορες πόλεις της χώρας, κάνοντας αναφορά στο ιστορικό μέρος κάθε ρολογιού.
Το μόνο που σήμερα θα επισημάνω είναι πως το κτίριο, ο πύργος του ρολογιού, έχει ζωή 150 χρόνων.
Κατασκευάστηκε το 1870 και η ιστορία και άλλα στοιχεία του ρολογιού όπως και για τον κτήτορά του τα αναφέρει ο Γιώργος Μπατζακίδης σε βιβλίο του που θα παρουσιαστεί όταν ξεπεραστεί αυτή η άσχημη περίοδος της πανδημίας.
Γ.Δ.


Έργα ή λόγια;
Ευκολάκι η απάντηση για όλους. Τα έργα θ’αναφωνήσουν ομόφωνα και ομόψυχα όχι μόνον οι Ξανθιώτες αλλά και οι απανταχού Έλληνες.
Να λοιπόν που συμφωνήσαμε – επιτέλους- όλοι. Άρα αφού είναι αποδεκτό πως τα Έργα είναι σημαντικότερα των Λόγων, γιατί τα μεν έργα αργούν, καθυστερούν ή δεν υλοποιούνται ποτέ;
Σε αντίθεση με τα λόγια που με ευκολία και ευφράδεια λέγονται και καλύπτουν τις επιθυμίες, τις ανάγκες, τις φιλοδοξίες όλων;
Γιατί λοιπόν. Διότι τα λόγια «έπεα πτερόεντα» ενώ τα έργα για να γίνουν απαιτούν δουλειά, μελέτες, χρήματα.
Κι έτσι, καταφεύγουν οι πολιτικάντηδες στα μεγάλα λόγια χωρίς περιεχόμενο και τα έργα περιμένουν και περιμένουν να βρεθεί ο τολμηρός και αποφασιστικός που θα τρέξει, θ’ αγωνιστεί για να υλοποιηθούν τελικά με κόπους και βάσανα.
Γ.Δ.


Θαύμασαν κι οι Γερμανοί την επιχείρηση «Ελευθερία»!
Το θαυμασμό των γερμανών προκάλεσε η επιχείρηση εμβολιασμών στην Ελλάδα, την οποία εξαίρουν, συγκρίνοντάς την με την δική τους. Η γνωστή γερμανική εφημερίδα  Handelsblatt γράφει σχετικά σε ρεπορτάζ της: Χάος επικρατεί στη Γερμανία στο κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό. Διακομιστές καταρρέουν, οι τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας είναι υπερφορτωμένες. Σε ορισμένες άλλες χώρες η διαδικασία εμβολιασμού λειτουργεί εδώ και καιρό καλύτερα και πιο οργανωμένα. Όποιος αναζητεί χώρες πρότυπα τις βρίσκει στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Δανία και το Ισραήλ!
Η γερμανική εφημερίδα γράφει για το Ελληνικό Σχέδιο Εμβολιασμών “Ελευθερία” πως λειτουργεί ρολόι” παρατηρώντας πως: “Οι περισσότεροι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, μιας και ειδοποιούνται με SMS ή mail. Τα στοιχεία επικοινωνίας προέρχονται από το σύστημα άυλης συνταγογράφησης. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά. Τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας, σαν αυτή που στη Γερμανία οδηγεί σε απόγνωση πολλούς πολίτες, δεν υπάρχει στην Ελλάδα…”.
Να λοιπόν που καταφέραμε και βάλαμε σε οργάνωση τα γυαλιά ακόμα και στους Γερμανούς! Κι αυτό είναι άλλο ένα θαύμα του Κυριάκου Πιερρακάκη, του ανθρώπου που έχει ανατρέψει χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης μεταμορφώνοντας το ελληνικό κράτος…
Π.Κ.


“Ο ουρανός στάζει φως…”
Μέσα στη μακρόχρονη πια υγειονομική ρευστότητα όλοι μας λίγο-πολύ έχουμε ακούσει, έχουμε βιώσει, έχουμε εμπεδώσει εν τέλει την εργασιακή επισφάλεια, την απομόνωση, την υπαρξιακή αγωνία.
Και είναι ένα ζητούμενο η δύναμη, το κουράγιο, οι αντοχές ν αφουγκραστούμε τούτη την κραυγαλέα  οδύνη με σεβασμό και ανθρωπιστική προσέγγιση.
Να ναι εδώ το θέμα  πολιτικό;
Μια παγκόσμια έρευνα στο κλίμα και στο χρόνο της πανδημίας έδειξε πως η στάθμη του αλτρουισμού στην Ελλάδα κατέχει μια κυρίαρχη θέση.
Ασφαλώς και το θέμα δεν είναι πολιτικό.
Απλά φαίνεται πως η “πάστα” αυτού του λαού είναι αλλιώτικα φτιαγμένη. Κι  “ο κόσμος είναι όμορφος, ο ουρανός στάζει φως”, για ν θυμηθούμε έναν στίχο από τον Νικηφόρο Βρεττάκο …
Χ.Μ.


Οι αφελείς των διαδικτυακών αγγελιών
Υπάρχει πράγματι μια κατηγορία ανθρώπων καλοκάγαθων που νομίζουν πως όλοι οι άνθρωποι είναι έντιμοι όπως αυτοί. Προφανώς ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί σε τι κόσμο ζουν.
Λοιπόν, μια κατηγορία αυτών των αφελών είναι κι αυτοί που μέσω των ηλεκτρονικών αγγελιών πιστεύουν πως θ’αποκτήσουν αυτό που ζητούν σε φθηνή τιμή.
Πόσο έξω όμως πέφτουν!
Η τιμή μπορεί όντως να φαίνεται φθηνή, όμως είναι το τυράκι στην φάκα.
Κι αρχίζουν τη συζήτηση με τον πωλητή, ο οποίος πονηρός όντας τους ψαρεύει και σιγά-σιγά τους αποσπά προσωπικά στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού.  Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο δήθεν πωλητής κάνει ανάληψη των μετρητών από το λογαριασμό της Τράπεζας που αυτοί οι ίδιοι τον παραχώρησαν στον απατεώνα.
Το έχουμε πει. Προσοχή, στήνουν παγίδες. Τα θύματα όμως όπως λέει ο λαός μας «με την κόσα να τους θερίζεις δεν τελειώνουν…».
Γ.Δ.


Γιατί την Μενδώνη;
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η κυρία Λίνα Μενδώνη δεν είναι πολιτικός, δεν ήταν υποψήφια ποτέ για κάποιο πολιτικό πόστο.
Επελέγη από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη ως άμεση βοηθός και σύμβουλός της και ανέλαβε ως Γενική Γραμματέας του υπουργείου.
Κανείς και για κανένα λόγο και αιτία, σε όλη αυτήν την μακρά περίοδο της Μεταπολίτευσης δεν ασχολήθηκε αρνητικά για το έργο και την προσφορά της.
Απεναντίας, μόνο θετικές ήταν οι κριτικές απ’όλους και αναγνώριση της προσφοράς της γι’αυτό εξάλλου και διατηρήθηκε στην ίδια θέση απ’ όλους τους επόμενους υπουργούς. Γεννάται ως εκ τούτου του ερώτημα. Γιατί τόσο μένος σήμερα; Γιατί το αίτημα για παραίτησή της;
Πρώτο και βασικό διότι δεν προέρχεται από τα σπλάχνα της Ν.Δ., δεύτερο γιατί αποτελεί μεταγραφή από το ΠΑΣΟΚ και τρίτο γιατί έπρεπε κάποιος να γίνει το εξιλαστήριο θύμα, ο αποδιοπομπαίος τράγος για την περίπτωση του Λιγνάδη. Φόρτωσαν λοιπόν στην Μενδώνη τις αμαρτίες του Λιγνάδη σα να έφταιγε αυτή (και ο Μητσοτάκης)  γιατί δεν έψαξαν να μάθουν (που δεν είχαν βέβαια τέτοιο δικαίωμα), για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Λιγνάδη.
Απροστάτευτη από παντού, ακόμη και από το ΚΙΝΑΛ, η Μενδώνη, εύκολο θύμα για λιθοβολισμό.
Γ.Δ.


Τι γνωρίζουν για την Μενδώνη;
Αξίζει να ακουστούν λίγα λόγια για την κυρία Λίνα Μενδώνη, υπουργό Πολιτισμού σήμερα, από έναν άνθρωπο που είχε την ιδιαίτερη τιμή να την συναντήσει και συζητήσει μαζί της.
Την περίοδο εκείνη η κυρία Μενδώνη ήταν Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού με υπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ένα αχτύπητο δίδυμο.
Η διαπίστωση λοιπόν από τη συνάντηση αυτή που διήρκεσε 15 με 20 λεπτά ήταν μοναδική.
Η κυρία Μενδώνη, πέρα από την έμφυτη ευγένειά της, την διάθεσή της ν’ακούει και να σημειώνει, αποδείχτηκε πως κατείχε απόλυτα όλες τις πτυχές του υπουργείου όσο κανείς άλλος.
Εξάλλου, αυτές οι αρετές της συν την εργατικότητά της, ήταν η αιτία πως κέρδιζε την εμπιστοσύνη ΟΛΩΝ των υπουργών οι οποίοι και την διατηρούσαν στην θέση της δεκάδες χρόνια τώρα.
Η συνεργασία της ξεκίνησε με την Μελίνα Μερκούρη και σήμερα αξιολογώντας τις γνώσεις, την εργατικότητά της και το ήθος της, της εμπιστεύθηκε το υπουργείο ο Μητσοτάκης.
Αυτή είναι η Λίνα Μενδώνη. Στοχοποιήθηκε γιατί έπρεπε κάποιος να υποστεί όλο αυτό το θέμα με τον σκηνοθέτη Λιγνάδη για την επιλογή του οποίου ουδεμία ευθύνη φέρει ατομικά η Λ.Μενδώνη.
Γ.Δ.


Ο δικός μας Παναγιώτης που έφυγε νωρίς…
Χθες χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο. Το Παναγιώτη Συρόπουλο. Τον καλό φίλο και συνάδελφο Παναγιώτη. Ήταν σαν χθες που δουλεύαμε μαζί στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ». Πάντα με το χαμόγελο, πάντα με χιούμορ να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα, πάντα με τον καλό λόγο στο στόμα! Είναι μεγάλη η θλίψη μας… Έφυγε έτσι αναπάντεχα, έφυγε τόσο νωρίς… σε μια φάση της ζωής του πολύ δημιουργικής. Ο Παναγιώτης διέπρεψε στο αθλητικό ρεπορτάζ και βραβεύτηκε πολλές φορές για τη δουλειά του. Εμείς που τον γνωρίσαμε από κοντά ήμασταν αποδέκτες της καλοσύνης του, την συναδελφικότητας, του ήθους του, της αγάπης του για τους ανθρώπους και την οικογένειά του που την λάτρευε.
Ζεστός άνθρωπος, ευχάριστος σε κέρδιζε με την απλότητά του, τη θετική του ενέργεια, το χιούμορ του. Μόνο που σήμερα Παναγιώτη μας βύθισες στην θλίψη με τον ξαφνικό χαμό σου… Εσύ που πάντα μετέδιδες χαρά…
Αντίο καλέ μου φίλε…
Μ.Ξ.


Κάνει …πείσματα η αντιπολίτευση στον δήμο Ξάνθης
Με την απουσία της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη. Το βέβαιο είναι ότι η στάση αυτή αποτελεί ένα είδος… σαμποτάζ προς την συμπολίτευση που σχετίζεται με την πρόταση Μελισσόπουλου στο δημοτικό συμβούλιο της 15ης Φεβρουαρίου να αφαιρεθούν αρμοδιότητες της Οικονομικής που με νόμο μεταφέρθηκαν όπως η εξειδίκευση των πιστώσεων για τις επιχορηγήσεις σε συλλόγους. Μια πρόταση που υπερψηφίστηκε από το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά όμως εκ των προτέρων γνώριζαν ότι η συμπολίτευση θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη εναντίον της απόφασης.  Έτσι λοιπόν η αντιπολίτευση κάνει πείσματα και δεν συμμετέχει στην οικονομική επιτροπή. Μόνο που αυτό θα της έρθει μπούμερανγκ γιατί πρώτα από όλα είναι αντιδημοκρατικό και δεύτερο αφήνει την συμπολίτευση να κάνει ότι θέλει χωρίς να έχει αντίλογο. Επί της ουσίας δεν κερδίζει τίποτε αλλά αποτελεί ζητούμενο αν αυτό που την ενδιαφέρει τελικά είναι η ουσία και όχι οι εντυπώσεις…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…