Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μέτρα στήριξης 5,9 δισ. για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών

Μέτρα στήριξης 5,9 δισ. για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών

0

Σπάει στα δύο η επιστρεπτέα προκαταβολή 6

Το σπάσιμο στα δύο για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 και ένταξης εκ των υστέρων των πρακτορείων ΟΠΑΠ στον 5ο κύκλο ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας στην εξειδίκευση των μέτρων που υλοποιούνται μετά τα τελευταία περιοριστικά μέτρα που θα φτάσουν τα 5,9 δισ. για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής σπάει σε δύο επιμέρους κύκλους. Ο πρώτος θα ανοίξει την Δευτέρα θα έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, θα καλύπτει την απώλεια τζίρου του Ιανουαρίου και θα πληρωθεί στις αρχές Μαρτίου. Τα όρια ενισχύσεων για τις πληττόμενες διαμορφώνονται από τα 500 έως και 50.000 ευρώ ενώ για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές θα είναι υψηλότερα. Συγκεκριμένα για τους κλάδους που παραμένουν κλειστοί (λιανεμπόριο, εστίαση, γυμναστήρια, αθλητισμός πολιτισμός, μεταφορές) τα κατώτερα όρια ενισχύσεων θα ξεκινούν από τα 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 10 εργαζόμενους και θα κλιμακώνονται στα 4.000 ευρώ για όσες απασχολούν από 11 έως 20 εργαζόμενους και στα 8.000 ευρώ για όσες απασχολούν περισσότερους από 21 εργαζόμενους. Για τους ελευθέρους επαγγελματίες το ελάχιστο όριο ενίσχυσης θα διαμορφωθεί από 500 έως και 1.000 ευρώ με βάση την μείωση του τζίρου τους.

Παράλληλα ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως καταβάλλεται, μέσα στην εβδομάδα, το υπόλοιπο ποσό του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αφού σήμερα κλείνει και η σχετική πλατφόρμα, εκκρεμεί η πληρωμή περίπου 200 εκατ. ευρώ σε 15.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι νέες επιχειρήσεις, μετά την προσθήκη που πρόσφατα έκανε το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμπεριληφθούν και αυτές.

Έως σήμερα, τις τελευταίες μόλις ημέρες, καταβλήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 344.885 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Μέσα στην εβδομάδα, και για λίγες μόνο ημέρες, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή όσα από αυτά έως σήμερα απορρίφθηκαν και παρουσιάζουν πτώση τζίρου. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ

Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών η ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω του επιτυχημένου μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προβλέπεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, και συνολικά τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης και ειδικότερα για τα μειωμένα ενοίκια ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι και για τον Μάρτιο οι επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής ενοικίου ενώ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα λάβουν επιστροφή το 80% του συμφωνημένου μισθώματος το οποίο θα είναι αφορολόγητο. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά θα ισχύει και τον Μάρτιο η μείωση ενοικίου κατά 40%.

Απολογιστικά σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι:

-Συμψηφίστηκαν, σε 227.887 περιπτώσεις, φορολογικές οφειλές ύψους 42,8 εκατ. ευρώ

-Καταβλήθηκε, σε 176.404 ΑΦΜ, αποζημίωση ύψους 19,3 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο.

 

Επίκειται:

-Μέσα στο Φεβρουάριο, ολοκληρώνεται η διαδικασία για εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών, είτε λόγω διόρθωσης δηλώσεων δικαιούχων είτε λόγω απόρριψης άλλων αιτήσεων.

-Ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης για το μήνα Νοέμβριο, τις προσεχείς ημέρες, με δεδομένο ότι περίπου 25.000 αιτήσεις δεν έχουν υποβάλει έγκυρο αριθμό IBAN λογαριασμού.

– Η αποζημίωση για το μήνα Δεκέμβριο, μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

-Η έναρξη της διαδικασίας δήλωσης από ιδιοκτήτες – μέχρι την επόμενη εβδομάδα – για τον μήνα Ιανουάριο, ώστε αρχές Μαρτίου να πληρωθεί και αυτός ο μήνας.

 

Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση τόνισε ότι παρατείνεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στις μεταφορές, στους κινηματογράφους και στις θεατρικές παραστάσεις, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται όλες οι μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους, δηλαδή κάθε είδους μεταφορά προσώπων, όπως χερσαίες ή εναέριες, οι οποίες πραγματοποιούνται με εισιτήριο για τον επιβάτη. Επίσης περιλαμβάνονται οι μεταφορές προσώπων που γίνονται με τουριστικά λεωφορεία και με ταξί. Επιπλέον, παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Το επιπρόσθετο κόστος διαμορφώνεται στα 125 εκατ. ευρώ.

Καταλήγοντας ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι συνολικό κόστος των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ή σήμερα ανακοινώνονται, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για εργαζόμενους και ανέργους, των αναστολών υποχρεώσεων και άλλων παρεμβάσεων, διαμορφώνεται πλέον στα 5,9 δισ. ευρώ ενώ στο υγειονομικό πεδίο, το συνολικό κόστος της πανδημίας, σε μηνιαία βάση, υπολογίζεται στα 2,4 δισ. ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…