Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2020

0

Θετικό το ισοζύγιο
Ποιος να το περίμενε πως το ισοζύγιο νέων εγγραφών έναντι διαγραφών στο Επιμελητήριο Ξάνθης πως θα ήταν θετικό για το 2020 έναντι του 2019. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από την ανάλυση των συγκεντρωτικών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΒΕΞ.
Παράλληλα, κι αυτό είναι το ιδιαίτερο, υπήρχαν στα σκαριά επενδύσεις που επρόκειτο να γίνουν και οι οποίες λόγω του κορωνοϊού τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν.
Ας αισιοδοξούμε λοιπόν για το μέλλον. Τα μηνύματα είναι θετικά στον τομέα της οικονομίας, τουλάχιστον μ’ αυτά που προκύπτουν από τα στοιχεία του Επιμελητηρίου και του προέδρου Στέλιου Μωραΐτη.
Γ.Δ.


Χρονιά ανάκαμψης
Παρότι η νέα χρονιά 2021 μπήκε με την επιβολή μέτρων επιτήρησης και ελέγχων για τη μη εξάπλωση του ιού covid-19, εντούτοις στους οικονομικούς κύκλους επικρατεί ένα άλλο κλίμα.
Οι επιχειρηματικοί κύκλοι είναι αισιόδοξοι πως το 2021 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα από την σίγουρη αυτή ανάπτυξη θα ωφεληθούν πολλοί τομείς της οικονομίας, ενώ υπάρχει η προσδοκία σημαντικών επενδύσεων.
Το επιχειρείν ως γνωστόν στηρίζεται σημαντικά στο «κλίμα» δηλαδή στην θετική γενική εικόνα τόσο για επενδύσεις όσο και στην διάθεση των πολιτών για αγορές κλπ.
Έτσι, η ολοκλήρωση των εμβολιασμών θα πυροδοτήσει μια νέα εποχή θετικής εκτόνωσης που θα έχει ευεργετική επίδραση στο σύνολο της οικονομίας.
Γ.Δ.


Ευκαιρία για επιχείρηση
Να και μια ακόμη ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης που έχει τομέα την ανακύκλωση αποβλήτων.
Την προκήρυξη της δράσης του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) «Περιβαλλοντικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων», με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η Δράση έχει στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων και νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων και θα προβαίνουν σε εργασίες επεξεργασίας, ανάκτησης και αξιοποίησης αποβλήτων. Επιλέξιμες είναι οι δραστηριότητες διαχείρισης αποβλήτων, στις οποίες μπορεί να αποδειχτεί ότι εκτελούνται εργασίες αξιοποίησης υγρών και στερεών αποβλήτων, προκειμένου τα απόβλητα ύστερα από επεξεργασία να μπορούν να επανεισαχθούν στον κύκλο παραγωγής και να επαναχρησιμοποιηθούν ως  πρώτες ύλες, υλικά ή ουσίες με σκοπό να εξυπηρετήσουν και πάλι είτε την αρχική τους χρήση είτε άλλες χρήσεις.
Γ.Δ.


Υγειονομικοί αρνητές του εμβολίου
Πόσο λογικό σας φαίνεται να αρνείται ένας γιατρός ή ένας νοσηλευτής να εμβολιαστεί; Δεν είναι εντελώς παράλογο και παράταιρο; Δεν αρνείται στην πραγματικότητα την ίδια την ιατρική ο αρνητής αυτός του εμβολίου; Και γίνεται συνεπώς και αρνητής ολόκληρης της συσσωρευμένης επιστημονικής γνώσης που το παράγει και το χρησιμοποιεί. Και βέβαια η άρνηση αυτή δεν βλάπτει μόνο τον ίδιο αλλά εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και για τους ασθενείς. Είναι αυτονόητο πως ένας τέτοιος υγειονομικός δεν έχει θέση σε κανένα νοσοκομείο και ιατρείο, όσο είναι αυτονόητο να απαγορεύεται η είσοδος στα χειρουργεία ενός γιατρού που αρνείται να πλύνει σχολαστικά τα χέρια του ή να απολυμάνει τα ιατρικά εργαλεία πριν από την εγχείρηση, διότι δεν πιστεύει στην ύπαρξη των μικροβίων…
Η λύση είναι μία: υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους υγειονομικούς, αλλιώς όσα προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις. Όπως με τις κείμενες διατάξεις θα πάει ο πυροσβέστης που αρνείται να πιάσει την μάνικα ή ο στρατιωτικός που αρνείται να πιάσει όπλο, δίχως να εγείρονται συνταγματικά ή νομικά ζητήματα. Παίζουμε τώρα με τις ζωές μας;
Δ.Ε.


Απλοποίηση για τους δημόσιους διαγωνισμούς
Άντε να το δούμε κι αυτό, να μειώνεται η γραφειοκρατία.
Νομοσχέδιο με το οποίο επιδιώκεται.. η απλοποίηση των διαδικασιών για τους δημόσιους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις προμήθειας με την αγορά έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις αυξάνονται τα όρια της απευθείας ανάθεσης, από τις 20.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 30.000 ευρώ για προμήθεια αγαθών, υπηρεσιών και μελετών και στις 60.000 ευρώ για δημόσια έργα. Παράλληλα όμως γίνεται υποχρεωτική η δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜ- ΔΗΣ) και μάλιστα πέντε ημέρες πριν από την ανάθεση της σύμβασης. Επίσης προβλέπεται η κατάργηση της διαδικασίας του συνοπτικού διαγωνισμού (έγχαρτος ανοικτός διαγωνισμός). Οι σχετικές διαδικασίες θα πραγματοποιούνται με τη χρήση εργαλείων e-procurement (ΕΣΗΔΗΣ) όπως σε συμβάσεις με εκτιμώμενη αξία ανώτερη των 30.000 ευρώ. Αναθέσεις συμβάσεων αξίας 2.500 ευρώ (δημόσιες συμβάσεις ήσσονος σημασίας) προχωρούν χωρίς διαδικασίες αλλά απευθείας με εξόφληση σχετικού φορολογικού παραστατικού.
Γ.Δ.


Παλινωδίες στο λιανεμπόριο
Μάλλον την έχασε την μπάλα με το λιανεμπόριο ο υπουργός Ανάπτυξης. Απ’ την μια click away, μετά click in shop μετά lockdown και τώρα με ραντεβού. Παλινωδίες χωρίς τελειωμό με μοναδικό αποτέλεσμα την καταστροφή του κλάδου. Και ναι προέχει η δημόσια υγεία αλλά γιατί δεν γίνεται και στα εμπορικά καταστήματα αυτό που ισχύει για τα μάρκετ ή για άλλα καταστήματα τροφίμων, δηλαδή 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ; Είναι αυτό που ζητούν οι έμποροι για να έχουν μια υποτυπώδη λειτουργία σε ασφαλές πλαίσιο. Κι όμως δεν τους ακούει ο κ. Γεωργιάδης και αναρωτιόμαστε όλοι γιατί. Εδώ άνοιξαν τα δημοτικά, εξετάζεται ν’ ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια με 25 μαθητές στην τάξη… Τα μικρά εμπορικά με 30τ.μ. που μπαίνουν το πολύ 3 πελάτες θα κάνουν την διασπορά του κορωνοϊού;
Μ.Ξ.


Έτος απογραφών το 2021
Το 2021 που μόλις ξεκίνησε θα είναι έτος Απογραφών και ανάμεσα και η απογραφή του πληθυσμού της χώρας. Ενός πληθυσμού που το 1821 (διακόσια χρόνια πριν)  έφθανε τις 938.765 άτομα.
Μετά από λίγα χρόνια μείωσης μέχρι το 1828 και 1838, άρχισε την αύξησή του για να φτάσει το 2011 στα 10.816.286 άτομα μόνιμο πληθυσμό.
Η απογραφή πληθυσμού γίνεται κάθε δέκα χρόνια και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε το σύνολο του πληθυσμού από το 2011 μέχρι το 2021 εάν αυξήθηκε ή μειώθηκε και πόσο.
Σημειώνουμε πως μαζί με την απογραφή πληθυσμού θα γίνει απογραφή και κατοικιών, πάντα βέβαια από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Γ.Δ.


Folli-Follie
Προκύπτουν ζητήματα πιθανής διαφθοράς στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω όσων έγιναν δημόσια γνωστά για την υπόθεση Φολί-Φολί (Folli-Follie).
Έτσι, η υπόθεση της συνειδητής και παρατεταμένης παραποίησης οικονομικών στοιχείων της εισηγμένης Folli-Follie, πέραν των ευθυνών των άμεσα εμπλεκομένων, διαθέτει και κρυφές πτυχές πολιτικής κάλυψης.
Για τον λόγο αυτόν ήδη η υπόθεση προχωρά και τα στοιχεία έρχονται στη βουλή για δύο βουλευτές πρώην υπουργούς.
Σχετικά με τις όποιες πιθανές ευθύνες του πρώην βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα, η υπόθεσή του θα εξεταστεί από την τακτική δικαιοσύνη.
Το τι ακριβώς συνέβη σύντομα θα διαλευκανθεί και η κοινή γνώμη θα πληροφορηθεί τις εξελίξεις.
Γ.Δ.


Περί Πολιτισμού
Με ικανοποίηση ακούσαμε τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη να αναφέρεται για το προσωπικό του ενδιαφέρον για τον Πολιτισμό. Δήλωσε ότι ο χώρος του Πολιτισμού τον ενδιαφέρει άμεσα γι’αυτό και θα υπάρξουν παρεμβάσεις διάφορες.
Ακόμη ο κ. δήμαρχος επεσήμανε πως δεν πρέπει, για παράδειγμα, να ξεχάσουμε ή υποβαθμίσουμε τον πολιτισμό, αυτόν τον ειδικό πλούτο της πατρίδας μας. Ένας πλούτος που απαιτεί συνεχή φροντίδα, αλλά μας δίνει περιθώρια, ταυτοχρόνως, για μεγάλη και σοβαρή αξιοποίηση προς όφελος όλων μας.
Τέλος διευκρίνισε πως δεν μπορεί παρά να είναι προτεραιότητα, άρα, η στήριξή του και η εφαρμογή σύγχρονων αντιλήψεων με μεταρρυθμιστικό πνεύμα στη διαχείρισή του.
Έκλεισε δε συμπληρώνοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν έμπρακτες παρεμβάσεις.
Γ.Δ.


Με μάσκες μέχρι τον Ιούλιο
Με αργούς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός. Ειδικοί εκτιμούν ότι μ’ αυτό το ρυθμό δεν θα μπορέσουμε μέχρι το καλοκαίρι να επιτύχουμε να εμβολιαστούν 7 στους 10 και να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης. Συνεπώς πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εμβολιασμού . Αλλά ζητούμενο παραμένει αν μπορεί να το αντέξει το σύστημα αυτό. Για παράδειγμα τα 6 Κέντρα Εμβολιασμού (στην αρχή ήταν 7 όπως είχαμε γράψει) και το νοσοκομείο μπορούν να εμβολιάσουν το πολύ 350 άτομα την μέρα στην Ξάνθη.  Αν υπολογίσουμε ότι γίνεται εμβολιασμός 7 μέρες την εβδομάδα τότε σε μία εβδομάδα εμβολιάζονται 2.450 άτομα και σε ένα μήνα 9.800. Στην Ξάνθη που πρέπει να εμβολιαστούν έως 70.000 από τους 100.000 που έχει ο νομό μας, αυτό θα επιτευχθεί τον Ιούλιο.
Αυτό είναι ενδεικτικό και για όλη τη χώρα. Συνεπώς μέχρι τότε μέτρα, μάσκες. αποστάσεις και Θεός φυλάξοι μην έχουμε και τρίτο κύμα.
Ερώτημα παραμένει γιατί δεν εμπλέκονται στην διαδικασία και οι ιδιώτες γιατροί ώστε να γίνουν όλα πιο γρήγορα; Να εμβολιάζουν στα ιατρεία τους για παράδειγμα. Γιατί δεν βοηθούν το εθνικό σύστημα υγείας;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…