Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χριστούγεννα υπό αστυνομικό έλεγχο,  χωρίς κάλαντα και ρεβεγιόν

Χριστούγεννα υπό αστυνομικό έλεγχο,  χωρίς κάλαντα και ρεβεγιόν

0

Εντατικοποιούνται οι αστυνομικοί έλεγχοι στην είσοδο-έξοδο του νομού  

Έλεγχοι στις εκκλησίες –  Πώς θα λειτουργήσουν –  Έλεγχοι σε σπίτια μετά από καταγγελίες  – Τα 5 SOS για το γιορτινό τραπέζι

Στους δρόμους θα κάνουν Χριστούγεννα οι αστυνομικοί της Ξάνθης καθώς στους ώμους τους πέφτει ο έλεγχος για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού και προκειμένου να αποφύγουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας μετά τις γιορτές.

Έτσι το σχέδιο της προβλέπει ΕΛΑΣ ελέγχους, συστηματικούς και εξονυχιστικούς σ’ όλους τους δρόμους και τα …περάσματα αλλά και στα σπίτια μετά από καταγγελίες.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην είσοδο-έξοδο του νομού

Τις ευχές για «Καλές Γιορτές» προς όλους τους πολίτες της Ξάνθης εκφράζει στο «Ε» ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης κ. Πασχάλης Γιώρης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και πως αν δείξουμε υπευθυνότητα και τηρήσουμε τα μέτρα θα ανταμειφτούμε ως κοινωνία, αποτρέποντας τον κίνδυνο να έχουμε νέα θύματα της πανδημίας: «Είναι πολύ βασικό ο πολίτης να δείξει υπευθυνότητα. Αυτές οι γιορτές είναι κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας. Εμείς οι αστυνομικοί θα κάνουμε το καθήκον μας. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΛΑΣ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι κατά την είσοδο αλλά και κατά την έξοδο από τον νομό καθώς επίσης και προς τους δήμους του νομού. Υπενθυμίζουμε ότι η μετακίνηση προς αυτούς επιτρέπεται μόνο για παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους και κάποιες εξαιρέσεις και με τα μέτρα που ισχύουν για τον αριθμό των ατόμων σε ΙΧ. Επίσης θα γίνονται έλεγχοι τήρησης του ωραρίου κυκλοφορίας που είναι μέχρι τις 10 το βράδυ. Δεν θα επιτραπεί καμία κινητικότητα σε πλατεία ή αλλά σημεία συγκέντρωσης.

Έλεγχοι στις εκκλησίες –  Πώς θα λειτουργήσουν

Επίσης ο κ. Γιώρης ανέφερε πως θα γίνονται έλεγχοι και στις εκκλησίες κατά τη διάρκεια των γιορτών.  Σχετικά τώρα με τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και τις 6 Ιανουαρίου.

Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα.

Παράλληλα σημειώνεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

Έλεγχοι σε σπίτια μετά από καταγγελίες 

«Είναι πολύ βασικό ο πολίτης να δείξει υπευθυνότητα. Αυτές οι γιορτές είναι κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας. Εμείς οι αστυνομικοί θα κάνουμε το καθήκον μας»
Π. Γιώρης
Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης

«Για το αν θα υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία της αστυνομίας σε κάποιο σπίτι εξαρτάται από τις καταγγελίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώρης.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διοργάνωση πάρτι σε σπίτια,  σημείωσε ότι η ΕΛΑΣ είναι υποχρεωμένη να παρέμβει λόγω και της αναφοράς στην ΚΥΑ και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, με όλους τους νόμιμους τύπους που είναι η παρουσία εισαγγελέα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πέρα από τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται, υπάρχουν και ποινικές ευθύνες και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Υπενθυμίζεται ότι στην Ξάνθη είχαμε πρόσφατα ένα περιστατικό παρέμβασης σε σπίτι μετά από καταγγελία για διατάραξη κοινής ησυχίας, με επεισοδιακή κατάληξη και επιβολή προστίμων στον ιδιοκτήτη και σε 2 από τους 8 τους παρευρισκόμενους που κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών.

Τι επιτρέπεται στο ρεβεγιόν και πώς μετακινούμαστε

Πολύ αυστηρούς ελέγχους χωρίς κάλαντα και μέχρι 9 άτομα στο ρεβεγιόν περιλαμβάνει το “μενού” των φετινών γιορτών.

Τι θα ισχύει

Οι οικογένειες θα μπορέσουν να βρεθούν την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα, όπως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ανήμερα, μέχρι 9 άτομα σε κάθε σπίτι

Οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί ειδικά μετά τις 22.00 το βράδυ.

Δεν επιτρέπονται τα κάλαντα

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί χωρίς κάποια εξαίρεση

Παντού αστυνομική παρουσία

Υπενθυμίζεται ότι ο κωδικός μετακίνησης στο 13033 είναι το 6 ενώ και οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή στο σπίτι τους.

Τα 5 SOS για το γιορτινό τραπέζι

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας φέτος. Ωστόσο, αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια καλό θα ήταν να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρηθεί η λεγόμενη “κοινωνική φούσκα” κατά τη διάρκεια των εορτών.

Σημαντικό είναι να μην συμμετέχουν σε συναντήσεις άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ αν έχουμε συμπτώματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουμε στις συναντήσεις. Θα πρέπει να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν, να διατηρήσουμε τον μικρό αριθμό ατόμων στις όποιες συναντήσεις, να τηρήσουμε τους κανόνες υγιεινής και να γίνεται πολύ καλός αερισμός του χώρου.

Οι 4 εξαιρέσεις για την μετακίνηση εκτός νομού

Οι 4 κατηγορίες για τις οποίες θα επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, κατ’ εξαίρεση, είναι οι εξής:

– επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, (με το Ε1). Δηλαδή όσοι μπορεί να εργάζονται εκτός νομού της κατοικίας τους και θέλουν να επιστρέψουν τις γιορτές στο σπίτι τους.

– επανένωση οικογενειών, (με το Ε1). Αυτή η περίπτωση αφορά διαζευγμένα ζευγάρια που ο ένας γονέας θα πρέπει να μετακινηθεί εκτός νομού.

– λόγοι υγείας, με βεβαίωση από γιατρό

– επαγγελματικοί λόγοι με βεβαίωση από τον εργοδότη ότι είναι αναγκαία η εργασία του εκτός νομού είτε επαγγελματίες με έργα εκτός νομού που αποδεικνύεται με έγγραφα ανάθεσης έργου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…