Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Θλιβερή πρωτιά θανάτων στην υγειονονική περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης

Θλιβερή πρωτιά θανάτων στην υγειονονική περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης

0

Από τους 1.815 ανθρώπους που κατέληξαν λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού, οι 1.068 ήταν κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης

 Συνεχίζουν να υποδέχονται αμείωτο αριθμό ασθενών τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, παρά τον μικρό περιορισμό των νέων κρουσμάτων

Συνεχίζεται η κρίσιμη μάχη κατά του κορωνοϊού μέσα στα νοσοκομεία της χώρας μας τα οποία υποδέχονται με αμείωτο ρυθμό ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, με εκείνα της Μακεδονίας και της Θράκης να βρίσκονται κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή. Μέχρι και το βράδυ της Τρίτης οι ασθενείς σε όλες τις κλινικές Covid-19 ανέρχονταν σε 4.441, ένας αριθμός που δυστυχώς όπως έχουν προειδοποιήσει οι ειδικοί θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης πορείας του κορωνοϊού τις προηγούμενες εβδομάδες.

Την Τρίτη έγιναν 450 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία, μειωμένες κατά 100 σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο ημέρες και με το ρεύμα των ασθενών να κατευθύνεται σταθερά προς τα νοσοκομεία των επιβαρυμένων περιοχών, δηλαδή Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν ωστόσο συγκρατημένη αισιοδοξία, εφόσον όμως τα κρούσματα διατηρηθούν στο σταθερό επίπεδο των προηγούμενων επτά ημερών, πέριξ των 2.000 κρουσμάτων, ένα επίπεδο εξαιρετικά οριακό και κρίσιμο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, από το σύνολο των ανθρώπων που μολύνονται περίπου το 10-15% θα χρειαστούν να νοσηλευτούν και εξ’ αυτών το 5% υπολογίζεται ότι θα διασωληνωθούν. Την Τρίτη ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 2.135 νέα περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό, καθώς και 562 διασωληνωμένοι. Ως το βράδυ της ίδιας μέρας οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 576.

Αναφέρθηκαν ακόμη 101 νεκροί που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της επιδημίας στα 1.815.

Στις υγειονομικές μονάδες της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία την Τρίτη 2.187 ασθενείς σε απλές κλινικές Covid-19 και άλλοι 294 σε ΜΕΘ. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 302, αποτελώντας το 54% του συνόλου των διασωληνωμένων με λοίμωξη λόγω κορωνοιού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Ενδεικτικά στη γενική εφημερία της περασμένης Δευτέρας του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” καταγράφηκαν 51 εισαγωγές και έγινε διαχείριση 24 υπόπτων περιστατικών και άλλες 22 εισαγωγές έγιναν στο “Γεννηματάς”. Πάντως, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό ότι παρατηρήθηκε μείωση εισαγωγών σε σύγκριςη με την προηγούμενη εφημερία. Παρόλα αυτά, η κάλυψη των διαθεσίμων απλών κλινών COVID αγγίζει πλέον το 85%, ενώ την ίδια ώρα οι γιατροί αναζητούν εναγωνίως χώρους για να αναπτύξουν κλίνες εντατικής.

Η βόρεια Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα με την επιδημία, καθώς εκτός από τους χιλιάδες ασθενείς που έδωσαν σκληρό αγώνα για τη ζωή τους στα νοσοκομεία, μετράει και το 59% των θανάτων. Από τους 1.815 ανθρώπους που κατέληξαν λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού, οι 1.068 ήταν κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης.

Την αρνητική, θλιβερή πρωτιά των θανάτων όλη την περίοδο της επιδημίας κατέχει η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό 31,5% των θανάτων και ακολουθούν η 3ή Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας με 24,5% και η Αττική με 21,3%.

Στην καρδιά της επιδημίας βρίσκεται η Θεσσαλία. Την Τρίτη, στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες καταγράφηκαν 268 κρούσματα, ειδικότερα 129 στη Λάρισα, 93 στη Μαγνησία, 25 στην Καρδίτσα και 21 στα Τρίκαλα. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας ασκείται μεγάλη πίεση τις τελευταίες δέκα ημέρες από τους ασθενείς με κορωνοϊό που χρειάζονται νοσηλεία, με τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, το πανεπιστημιακό και το γενικό να νοσηλεύουν τουλάχιστον 223 ασθενείς – οι 40 εξ αυτών είναι σε ΜΕΘ ενώ έχουν γίνει διακομιδές και στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στα νοσοκομεία του Βόλου (8 κλίνες), των Τρικάλων (12 κλίνες) και της Καρδίτσας (6 κλίνες). Σε μια προσπάθεια αποσυμπίεσης του ΕΣΥ η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας προχώρησε σε συμφωνία με τέσσερα ιδιωτικά θεραπευτήρια (δύο στη Λάρισα και δύο στο Μαγνησία) για τη νοσηλεία ασθενών.

Η Αττική συνεχίζει να βρίσκεται σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση με αρχόμενη μείωση κρουσμάτων – ενδεικτικά την Τρίτη καταγράφηκαν 401 κρούσματα. Στην Αττική, από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 4.083 περιστατικά, ενώ από τις 16 έως τις 22 Νοεμβρίου τα νέα κρούσματα ήταν 3.397. Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές 676 ασθενείς και άλλοι 172 σε ΜΕΘ. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν την ίδια μέρα σε 160, αποτελώντας το 28% του συνόλου των διασωληνωμένων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τελεσίγραφο έως τις 9/12 για κατά παρέκκλιση δόμηση

Αγώνας δρόμου για τους ιδιοκτήτες εκτάσεων εκτός σχεδίου πόλης κάτω των 4 στρεμμάτων   Για…