Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

0

 Άγριες μέλισσες
«Σπάει ταμεία» κατά την παλιά έκφραση τότε της περιόδου του ελληνικού κινηματογράφου όταν μια ταινία είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.
Το ίδιο συμβαίνει σήμερα στον τηλεοπτικό χώρο με την σειρά «Άγριες Μέλισσες». Κυριολεκτικά έχει εκτινάξει την τηλεθέαση στα ύψη.
Το σίριαλ αυτό έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού από την αρχή λόγω και των πολύ καλών ηθοποιών που συμμετέχουν. Όμως εκείνο που έχει τρελάνει τα μηχανάκια μέτρησης είναι η πλοκή του, το σενάριό του.
Έτσι, μπορεί άνετα να πει κανείς πως έχει κερδίσει την πρώτη θέση με την αξία του.
Γ.Δ.


Πορεία ΚΚΕ
Η πορεία έγινε πρόσφατα από την τοπική οργάνωση του ΚΚΕ. Δεν θα μείνω στην αιτία της πορείας και το περιεχόμενό της. Θα επισημάνω όμως κάτι που ξάφνιασε τους ξανθιώτες ευχάριστα και το σχολίαζαν θετικά και επαινετικά θα έλεγα για το κόμμα αυτό.
Λοιπόν, η πορεία του ΚΚΕ δεν γινόταν στο κατάστρωμα του δρόμου στην 28ης Οκτωβρίου, αλλά στα δύο πεζοδρόμια.
Έτσι, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνονταν χωρίς καθυστέρηση και η πορεία της διαδήλωσης γινόταν επί των δύο πλευρών των πεζοδρομίων.
Να λοιπόν που οι πορείες μπορούν άνετα να γίνονται και η ζωή στην πόλη να συνεχίζεται κανονικά.
Γ.Δ.


Κινδυνολογία για τα σχολεία
Δάσκαλοι και καθηγητές υποστηρίζουν στα αιτήματά τους, ανάμεσα στα άλλα, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα.
Όμως, το αίτημα δεν έχει βάση. Κι αυτό διότι στον ένα μήνα λειτουργίας των σχολείων όλα δείχνουν πως δεν είναι αυτά χώροι διασποράς της νόσου COVID 19.
Επίσης, σιγά-σιγά οι μαθητές πειθαρχούν, φοράνε τις μάσκες κι όλα πάνε καλά χωρίς προβλήματα.
Άρα το αίτημα των μικρών τμημάτων δεν ευσταθεί. Παράλληλα βέβαια, σκέφτηκαν οι απεργούντες πού και πώς θα βρεθούν οι επιπλέον αίθουσες;
Θέλουν να γίνονται μαθήματα πρωί-απόγευμα;
Άρα προφάσεις ενός συνδικαλιστικού κινήματος που στραβά αρμενίζει.
Γ.Δ.


Τελικά η κακοκαιρία άφησε πληγές στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του κάμπου
Η κακοκαιρία της Τρίτης άφησε πίσω της πολλές πληγές ιδίως στους αγρότες και τους κτηνοτρόφου των παραλιακών μας δήμων. Ανεμοστρόβιλοι ξεσκέπασαν στάνες σε χωριά του Τοπείρου και του δήμου Αβδήρων έπεσαν δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ , ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς  σε μια στιγμή μια καλλιέργεια ακτινίδιων. Μια ζημιά 50.000 ευρώ! Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας, ότι η κακοκαιρία δεν προκάλεσε ζημιές στην Ξάνθη αλλά αυτή ήταν η ενημέρωση της πρώτης μέρα από το αρμόδιο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας.
Μ.Ξ.


Ανάσα ρευστότητας
Στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους θα αρχίσουν να βλέπουν από αυτή την εβδομάδα χιλιάδες επιχειρήσεις τα φθηνά κρατικά δάνεια που θα λάβουν μέσω του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Όμως για να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται θα πρέπει να επισκεφθούν για δεύτερη φορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα  myBusinessSupport (www.aade.gr/mybusinesssupport). Η πλατφόρμα τέθηκε ξανά προχθές σε λειτουργία προκειμένου οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής να υποβάλουν αίτηση χορήγησης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης.
Η προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής 3 λήγει τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, ενώ οι πρώτοι τυχεροί δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα εντός της εβδομάδας.
Γ.Δ.


Κίνηση με φυσικό αέριο
Πολλές οι συζητήσεις εδώ και καιρό για τη μορφή κίνησης των αυτοκινήτων.
Σήμερα υπάρχουν αυτά που κινούνται με βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικά με μπαταρίες λιθίου, υδρογόνου.
Το φυσικό αέριο αποτελεί μια εναλλακτική μορφή καυσίμου για τα αυτοκίνητα, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ποντάρουν στο συγκεκριμένο καύσιμο, και σε αρκετά εμπορικά μοντέλα. Και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι: Το όφελος για τον χρήστη και το περιβάλλον που προσφέρει ένα αυτοκίνητο CNG σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο) είναι τόσο σημαντικά που καθιστούν το φυσικό αέριο με διαφορά το πλέον οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο.
Γ.Δ.


Κίνηση με ηλεκτρικό
Η πρόοδος των ηλεκτρικών την επόμενη πενταετία σε επίπεδο αυτονομίας, απόδοσης και στους χρόνους φόρτισης θα είναι ραγδαία. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που ήδη μπήκαν στη ζωή πολλών ευρωπαϊκών χωρών και μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα με το πρόγραμμα επιδότησης έως 6.000 ευρώ, αναμένεται να κερδίσουν μεγάλο μερίδιο υποψήφιων αγοραστών μέσω τόσο της λιανικής αγοράς όσο και της αγοράς χρονομίσθωσης (leasing). Σήμερα, τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρονται με διπλάσιες αυτονομίες από αυτές που προσέφεραν πριν από τρία-τέσσερα χρόνια.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η πλειονότητα των ηλεκτρικών προσφέρεται με διαβαθμίσεις μπαταριών, που καθορίζουν και την αυτονομία τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο προσφέρεται σε δυο, τρεις ή και τέσσερις εκδόσεις από πλευράς αυτονομίας, από 200, 300 έως και 500 χιλιόμετρα!
Γ.Δ.


Αλλαγή σκυτάλης

Μετά από 70 χρόνια συνεχούς λειτουργίας το Σούπερ Μάρκετ «Φθηνή Αγορά»  στην πόλη μας, αλλάζει ιδιοκτήτη.
Μετά τον πατέρα Αντώνη Δουκίδη που το δημιούργησε και το εδραίωσε, συνέχισε για 47 χρόνια ο αγαπητός απ’ όλους Ηλίας Δουκίδης, μέχρι που έφτασε η ώρα της συνταξιοδότησης.
Έτσι, το Μάρκετ από αρχές Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει και πάλι την πορεία του με νέο τιμονιέρη.
Πρόκειται για γνωστή οικογένεια από τα Μάγγανα με καλό όνομα στην κοινωνία.
Το Μάρκετ θα διατηρήσει το όνομά του «Φθηνή Αγορά»  και βέβαια θα διατηρήσει και θα αυξήσει τη φιλική εξυπηρέτησή του, την ποιότητα και τις φθηνές τιμές του.
Απόδειξη λοιπόν πως στη ζωή υπάρχει πάντα η συνέχεια.
Γ.Δ.


Στην αντεπίθεση με πιστοποιητικά δημοκρατικών φρονημάτων..

Στην κρισιμότερη ιστορική καμπή της χώρας από τη Μεταπολίτευση ως τις μέρες μας, στο δημοψήφισμα του 2015, η χώρα έβγαλε το ένα πόδι έξω από την Ευρώπη αλλά ευτυχώς πρόλαβε και το μάζεψε αμέσως μετά. Σε εκείνο λοιπόν το εθνικό debate οι χρυσαυγίτες είχαν συνταχθεί με τον Καμμένο, τον Πολάκη και τους συντρόφους του. Ο Ρουβάς ήταν στην απέναντι πλευρά, και μάλιστα έκανε και σποτ υπέρ του ΝΑΙ. Σήμερα ο Πολάκης πήρε μία παλιά δήλωση του Ρουβά, που ασφαλώς δεν έχει πείρα στο ζύγι των λέξεων, την παρουσίασε στο πλαίσιο που τον βόλευε και τον παρουσίασε ως συνοδοιπόρο της Χρυσής Αυγής.
Κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δικαιούνται να εκδίδουν πιστοποιητικά δημοκρατικών φρονημάτων ή να σε μαρκάρουν σαν γελάδι στο Τέξας, με τη σβάστικα. Ο Καμμένος ας πούμε έχει μέσο τον Πολάκη και έβαλε το πιστοποιητικό στην τσέπη. Ο Ρουβάς έχει πρόβλημα…
Εννοείται ότι τη σφραγίδα του πιστοποιητικού και το πυρωμένο σίδερο με τη σβάστικα δικαιούνται να φέρουν μόνο αυτοί που θεωρούνται εξ ορισμού δημοκράτες. Δεν έχει σημασία αν αποθεώνουν ολοκληρωτικά καθεστώτα ή λατρεύουν δικτάτορες που μας συστήθηκαν ως επαναστάτες. Δεν παίζει ρόλο αν συχνά υιοθετούν μεθόδους που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας. Αυτοί έχουν και το know how και την αρμοδιότητα.
Ακόμα και όταν μετέρχονται μεθόδων που ζέχνουν φασισμό, η προσήλωσή τους στα δημοκρατικά ιδεώδη θεωρείται αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτη…
Κ.Γ.


Στην κόψη του ξυραφιού…
Πόλεμο νεύρων επιχειρούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το θράσος τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δεν δίστασαν να παρεμποδίσουν επί ένα 20λπετο και να κρατήσουν στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο υπουργός  Εξωτερικών Νίκος Δένδιας! Στην συνέχεια και σε απαίτηση της χώρας μας αι εξηγήσεις προέβαλαν διάφορες δικαιολογίες με εμφανή ειρωνικό τρόπο. Δεν κρατούν πια ούτε τα προσχήματα. Τραβούν το σκοινί, συνεχίζουν τις προκλήσεις αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας που τις έδωσαν διορία μια εβδομάδα να σταματήσει τις προκλήσεις και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Προφανώς κι αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Ερντογάν είναι να δημιουργήσει κάποιο τετελεσμένο γεγονός για να αλλάξει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων κατά πως τον συμφέρει, κι αυτή η τακτική θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως ότου τελειώσουν οι Αμερικανικές εκλογές αν βεβαίως δεν αντιδράσει η Ε.Ε. Το γεγονός είναι ότι πλέον είμαστε στην κόψη του ξυραφιού με την Τουρκία και όλα είναι πιθανά!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …