Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Έκτακτη αποζημίωση για τις «πληγές» τους ζητούν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ξάνθης

Έκτακτη αποζημίωση για τις «πληγές» τους ζητούν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ξάνθης

0

Ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργεια ακτινιδίων στην Κυψέλη – 50.000 ευρώ έγιναν ανεμοστρόβιλος σε μια στιγμή!

 

Έχασε σε μια στιγμή 15.000 ευρώ και το αυτοκίνητό του – Είχε… άγιο αφού μόλις βγήκε απ’ αυτό

 

 

Μετρούν τις πληγές τους  από την κακοκαιρία οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του κάμπου του νομού μας. Μπορεί στην πόλη μας η βροχή να μην προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα αλλά σε χωριά του δήμου Τοπείρου κυρίως οι δυνατοί άνεμοι και οι κατά τόπους ανεμοστρόβιλοι ισοπέδωσαν κυριολεκτικά καλλιέργειες και ξεσκέπασαν στάνες προκαλώντας καταστροφές τόσο στις υποδομές όσο και στο ζωικό κεφάλαιο που επί ώρες παρέμεινε στην βροχή.

Ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργεια ακτινιδίων στην Κυψέλη – 50.000 ευρώ έγιναν ανεμοστρόβιλος σε μια στιγμή!

Σε απόγνωση είναι αγρότης της Κυψέλης που είχε μια καλλιέργεια ακτινιδίων 10 στρεμμάτων. Όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης η καταστροφή είναι ολοσχερής καθώς σε μια στιγμή ισοπεδώθηκαν οι εγκαταστάσεις που κοστίζουν 20.000 ευρώ και καταστράφηκαν 30 – 40 τόνοι ακτινιδίων. Ο αγρότης αποτιμά την ζημιά που έπαθε σε 40.000 ευρώ! «Ευτυχώς την επόμενη κιόλας μέρα την Τετάρτη ήρθε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την καταγραφή της καταστροφής. Η αποζημίωση θα δοθεί από τα ΠΣΕΑ αλλά θα αργήσει γιατί υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.

Να σημειώσουμε ότι από τον δυνατό αέρα (κατά υπολογισμούς 10 μποφόρ) έπεσαν κολώνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην Κυψέλη, στο Δέκαρχο καθώς και στο Δασοχώρι.

 Έχασε σε μια στιγμή 15.000 ευρώ και το αυτοκίνητό του – Είχε… άγιο αφού μόλις βγήκε απ’ αυτό

Χωρίς στέγη είναι και οι δυο στάνες του προέδρου των Κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Δημήτρη Ψεμματά. Μάλιστα ο κ. Ψεμματάς νιώθει και τυχερός μέσα στη ατυχία του γιατί κυριολεκτικά είχε… άγιο καθώς μόλις βγήκε από το αυτοκίνητό του έπεσε και το καταπλάκωσε η λαμαρινένια στέγη της στάνης του!

«Τι να πω. Τρίτη και 13 και η καταστροφή που έπαθα είναι ολοσχερής. Δυο εγκαταστάσεις που είχα σε 560 τ.μ. ο δυνατός αέρας τις ξεσκέπασε. Ειδικά η μία καταστράφηκε όλη και χρειάζεται από την αρχή να ξαναστηθεί. Τα ζώα έμειναν πολύ ώρα στη βροχή και επειδή είχα μικρά νεογέννητα πολλά έχουν αρρωστήσει και πεθαίνουν. Ήρθαν από τον ΕΛΓΑ για την καταγραφή αλλά μας είπαν ότι θα αποζημιωθούμε από τα ΠΣΕΑ μόνο όμως για 30% της ζημιάς και μετά από 3 χρόνια! Εγώ έπαθα καταστροφή 15.000 ευρώ και θα αποζημιωθώ με 4.000 ευρώ. Τον ένα στάβλο δεν μπορώ να τον ξαναστήσω. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά καταπλακώθηκε και το αυτοκίνητό μου λίγο μετά αφού βγήκα. Θα μπορούσα να τραυματιστώ. Είχε πολύ δυνατό αέρα», αναφέρει ο κ. Ψεμματάς.

Πήρε τις στάνες και τις σήκωσε… σε Άβατο , Εξοχή, Άβδηρα, Μυρωδάτο – Αίτημα στον Βορίδη για αποζημίωση όπως τους κτηνοτρόφους των Τρικάλων

Εκτός από τις στάνες του κ. Ψεμματά ο δυνατός αέρα προκάλεσε καταστροφή σε 5 μονάδες στο Άβατο, σε 2 στο Μυρωδάτο , 1 στην Φελώνη. Μικρότερες καταστροφές σε στάβλο στην Μέλισσα. Ο κ. Ψεμματάς επεσήμανε πως ενημέρωσε τον βουλευτή κ. Τσιλιγγίρη ο οποίος και έχει κάνει αυτοψία της κατάστασης και σε συνεργασία μαζί του καθώς και με όλους τους συλλόγους της ΠΑΜΘ θα καταθέσουν αίτημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Μάκη Βορίδη για να αποζημιωθούν όπως οι κτηνοτρόφοι των Τρικάλων καθώς είναι πληγέντες και αυτοί όπως κι εκείνοι.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…