Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ “Φρένο” και στις βιβλιοπαρουσιάσεις βάζει ο κορωνοϊός

“Φρένο” και στις βιβλιοπαρουσιάσεις βάζει ο κορωνοϊός

0

«Στροφή» στο διαδίκτυο και στους εναλλακτικούς τρόπους παρουσίασης

Το βιβλιοπωλείο «Δύο» ετοιμάζεται διστακτικά για τον χειμώνα

Ο Σεπτέμβριος πέραν της έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους στόχους και τις δράσεις μας τους επόμενους μήνες. Όπως εμείς έτσι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς. Αυτός ο Σεπτέμβριος, όμως, διαφοροποιείται αρκετά από τους προηγούμενους, εξαιτίας φυσικά της πανδημίας του κορωνοϊού. Το πλήγμα που δέχθηκαν οι επιχειρήσεις ήταν βαρύ, και δυστυχώς, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, οι συνθήκες δεν ευνοούν για ταχεία ανάκαμψη.

Ένας από τους κλάδους που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα ήταν και αυτός του βιβλίου, περιλαμβάνοντας τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους. Ο Σεπτέμβριος αποτελούσε μήνα ορόσημο για την έναρξη βιβλιοπαρουσιάσεων, με συγγραφείς να ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα, προκειμένου να προωθήσουν το έργο τους. Βιβλιοπωλεία και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, άνοιγαν τις πόρτες τους, μέχρι τον προηγούμενο χειμώνα, και υποδέχονταν ανθρώπους που η αγάπη τους για το βιβλίο και την ανάγνωση αποτελεί κοινό παρονομαστή. Φέτος, όμως, όπως όλα δείχνουν, ο χειμώνας αναμένεται λίγο πιο σκοτεινός για όσους είχαν συνηθίσει να βρίσκονται υπό το φως εκατοντάδων βιβλίων και τη φωνή του αγαπημένου τους συγγραφέα να διαβάζει αποσπάσματα από το καινούριο του βιβλίο.

Τι προβλέπεται για τις βιβλιοπαρουσιάσεις

Κατά την περίοδο αυτή, δημοφιλείς συγγραφείς δεν αναμένεται να λάβουν το πρόγραμμα της περιοδείας τους, αλλά και νέοι συγγραφείς θα χάσουν μια σημαντική ώθηση στο νέο τους ξεκίνημα. Όλοι καλούμαστε να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα, θέλοντας και μη. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, διοργανώνονται περιορισμένες παρουσιάσεις βιβλίων, τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, σε βιβλιοπωλεία που έχουν ανεξάρτητους χώρους εκδηλώσεων ή σε υπαίθριους χώρους. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις επιλέγονται «εναλλακτικοί» τρόποι για την παρουσίαση βιβλίων, όπως η βιντεοσκοπημένη προβολή ενός συγγραφέα να διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του, ή ζωντανές συζητήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ συγγραφέων ή συγγραφέων και αναγνωστών. Επίσης, μεγάλα βιβλιοπωλεία σε συνεργασία με καταξιωμένους συγγραφείς διοργανώνουν παρουσιάσεις διαδικτυακά, σημειώνοντας σε κάποιες περιπτώσεις, μεγάλη επιτυχία. Να σημειώσουμε βέβαια πως από αυτή την πρακτική ευνοούνται ιδιαίτερα οι καταξιωμένοι συγγραφείς και όχι οι νεότεροι.

Το βιβλιοπωλείο «Δύο»

Επικοινωνήσαμε με το δικό μας βιβλιοπωλείο «Δύο», στην Ξάνθη, προκειμένου να δούμε την εικόνα που έχουν, μιας και στον ζεστό τους χώρο έχουν φιλοξενηθεί συγγραφείς και φίλοι του βιβλίου. Όπως μας ενημέρωσαν, μέχρι στιγμής, βρίσκονται σε αναμονή, καθώς τόσο οι εκδοτικοί οίκοι όσο και οι συγγραφείς δεν μπορούν να ρισκάρουν την οργάνωση μιας βιβλιοπαρουσίασης σε κλειστό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είναι σε ισχύ. Σε συνδυασμό με το κοινό, το οποίο παραμένει επιφυλακτικό, τα χέρια τους είναι «δεμένα». Όπως μας επισήμαναν, η αγορά δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, παρουσιάζοντας σημεία ανάκαμψης, όμως ο χειμώνας φέρνει υποχρεώσεις, οι οποίες παραμερίζουν με τη σειρά τους την επιθυμία για ανάγνωση και τη συντροφιά ενός βιβλίου. Αυτός ο Σεπτέμβριος βρίσκει το «Δύο», μαζί με όλους εμάς, να προετοιμαζόμαστε για τον χειμώνα που έρχεται, ελπίζοντας για το καλύτερο, συντροφιά με ένα βιβλίο.

Εύη Σουρλά

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …