Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

0

 Προέχει η Υγεία
Η υπόθεση της αναβολής των Γιορτών Παλιάς Πόλης, είναι μεν μια δυσάρεστη απόφαση, όμως κρίθηκε αναγκαία με γνώμονα την προστασία των πολιτών. Πολιτών τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών.
Εξάλλου χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημάρχου Ξάνθης Μ.Τσέπελη ο οποίος είπε μόλις έγινε γνωστή η απόφαση «Υγιείς ΟΛΟΙ μαζί θα δώσουμε ραντεβού στις Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης τον Σεπτέμβριο του 2021».
Και βέβαια γίνεται κατανοητό πως βαρύτητα δόθηκε στην προστασία της Υγείας των Ξανθιωτών και επισκεπτών.
-Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2021 λοιπόν.
Γ.Δ.


Γιορτές Παλιάς Πόλης
Είναι η δεύτερη ματαίωση μιας σημαντικής εκδήλωσης στην Ξάνθη αυτή των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Η πρώτη ήταν οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές (το καρναβάλι μας) και τώρα της Παλιάς Πόλης, πάντα για τον ίδιο λόγο, αυτόν της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σίγουρα το πλήγμα για την Ξάνθη είναι μεγάλο από την ακύρωση αυτών των δύο εκδηλώσεων.
Οι οποίες ως γνωστόν, πέρα από το Πολιτιστικό τους μέρος, προσφέρουν σημαντικά και στην οικονομία αρκετών επιχειρήσεων του νομού.
Με λύπη βέβαια, με στεναχώρια γιατί χάνονται και εισοδήματα, οι δύο Γιορτές θα ελπίσουμε να τις δούμε να υλοποιούνται το 2021.
Τότε θα τις ζήσουμε όλοι με περισσότερη διάθεση.
Γ.Δ.


Επιστροφή
Να’ μαστε πάλι μαζί, κοντά σας αγαπητοί αναγνώστες. Μετά από ένα διάλειμμα μερικών ημερών λόγω αδειών, ξαναβρισκόμαστε.
Αρκεί βέβαια να συναντιόμαστε υγιείς και με θετική διάθεση πως θα ξεπεράσουμε τη δυσκολία που παρουσιάστηκε παγκοσμίως με τη γνωστή πανδημία του κορωνοϊού.
Μέτρα προφύλαξης λοιπόν και αισιοδοξία πως κι αυτήν τη δοκιμασία θα την ξεπεράσουμε.
Γ.Δ.


Γύρος ο ελληνικός
Να κι ένα νέο που μας ξάφνιασε ευχάριστα. Ο γύρος, το γνωστό παρασκεύασμα με κρέας που όλοι γνωρίζουν και λίγο-πολύ έχουν γευθεί, έχει πολλές ελπίδες να αποκτήσει παγκόσμιο διαβατήριο ελληνικό. Να καθιερωθεί δηλαδή ως ένα ελληνικό παρασκεύασμα με το όνομα «γύρος» και να πωλείται ως γευστικό προϊόν στις ταβέρνες και αλλού.
Είναι σημαντικό αυτό, θα ρωτήσει κάποιος. Είναι, υπό την άποψη ότι ως προϊόν θα παρασκευάζεται μόνον στην Ελλάδα και θα φέρει παντού το ελληνικό όνομα «γύρος».
Γ.Δ.


Αυτοί φταίνε
Δεν αντέχω και δεν μπορώ να μην σχολιάσω όσα συνέβησαν πρόσφατα στην Εύβοια από τις βροχές και τις πλημμύρες που ακολούθησαν και τις ζωές που «χάθηκαν».
Σίγουρα η θλίψη μεγάλη για τις ζωές που έφυγαν, όμως δεν μπορώ να μην αναζητήσω και τους υπεύθυνους. Που συνήθως, ελάχιστα πληρώνουν το όποιο τίμημα.
Λοιπόν. Ευθύνες έχουν χρόνια τώρα όσοι κάνουν τα «στραβά μάτια» σε όσους παρανομούν χτίζοντας αυθαίρετα, καταπατώντας δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις, που μπαζώνουν ρέματα, που κλείνουν χειμάρρους, που κάνουν ό,τι θέλουν εξαγοράζοντας δημοσίους υπαλλήλους πολεοδομίας, δασαρχείων και ότι άλλο χέρι βρίσκεται απλωμένο κάτω από το τραπέζι.
Φταίνε λοιπόν πολλοί για πολλά και βέβαια οι κυβερνήσεις το γνωρίζουν. Κάνουν όμως την «πάπια» που λέει ο λαός μας και σπανίως μιλούν αποδίδοντας ευθύνες στους αυθαιρετούντες καταπατητές.
Γ.Δ.


Απαράδεκτη εικόνα
Η εικόνα είναι μοναδική. Και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Καραολή, στο πεζοδρόμιο όπου παλαιότερα ήταν η Ποτοποιία Μανίτσα και αργότερα η ταβέρνα Βαβέλ.
Εκεί λοιπόν, εδώ και λίγες ημέρες, οι Ξανθιώτες γίνονται μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης γι’αυτούς εικόνας.
Πρόκειται για την «στέγη» ενός ανθρώπου που ζει εκεί στο πεζοδρόμιο, που κοιμάται εκεί, που ζητιανεύει, που ρίχνει γροθιά στο στομάχι όλων των περαστικών.
Αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να φύγει από κει, να βρει μόνιμη στέγη, να σταματήσει αυτή η άσχημη αλλά και απάνθρωπη εικόνα.
Η φωτογραφία αψευδής μάρτυρας. Μένει να εκδηλωθεί το απαραίτητο ενδιαφέρον.
Γ.Δ.


Διασυρμός –Πανωλεθρία
Οι φίλοι του ποδοσφαίρου που παρακολούθησαν τον αγώνα Μπάγερν-Μπαρτσελόνα την προηγούμενη εβδομάδα απόλαυσαν έναν πολύ ενδιαφέροντα αγώνα από πλευράς όμως μόνον Μπάγερν.
Διότι όσοι περίμεναν να δουν την παρέα του Μέσι να κυριαρχεί στο γήπεδο, απογοητεύθηκαν. Όμως, τους περίμενε και μια μοναδική και ανεπανάληπτη έκπληξη. Η ομάδα της Γερμανίας διέσυρε τους Καταλανούς, τους ισοπέδωσε με 8-2 και τους έστειλε αδιάβαστους να κάνουν αυτοκριτική για αυτό που τους βρήκε.
Τελικά, η Μπαρτσελόνα  ως ποδοσφαιρική ιστορία έκλεισε. Το τίκι-τίκι πέθανε, το ποδόσφαιρο είναι και άλλα πολλά που έχουν οι της Μπάγερν και δεν έχουν οι άλλοι, ακόμα και η Μπάρτσα.
Η αυλαία για τη Μπαρτσελόνα έπεσε, στη σκηνή βρίσκεται η Μπάγερν που πρωταγωνιστεί παίζοντας ένα «άλλο» ποδόσφαιρο, έχοντας μια διαφορετική νοοτροπία που δεν χαρίζει κάστανα σε κανέναν.
Γ.Δ.


Άσχημη περίοδος
Μπορεί άμεσα η οικονομία του νομού μας να μην εξαρτάται από τον τουρισμό, όμως έστω και σ’αυτήν τη μικρή σχέση που διατηρεί, ζει και βιώνει την αρνητική εικόνα.
Μια εικόνα που είναι πανελλαδική στον τουρισμό. Έτσι, ξενοδοχεία κυρίως και καταστήματα εστίασης ζουν δύσκολες ημέρες.
Ο αρνητικός αντίκτυπος μάλιστα έχει απλωθεί και σε μας εδώ δημιουργώντας προβλήματα στους επιχειρηματίες του χώρου.
Δύσκολες μέρες, άσχημη περίοδος, τα προβλήματα αυξάνουν και ο κορωνοϊός αντί για μείωση, αυξάνεται. Ίσως η χειρότερη οικονομική περίοδος από τη μεταπολίτευση και δω.
Γ.Δ.


Το μήνυμα του 112 και η παρέα της Χαλκιδικής
Έναν …κλονισμό τον πάθαμε όλοι  – είναι αλήθεια – από το μήνυμα που ήρθε στα κινητά από το 112. Μας θύμισε το σοκ όταν μας πρωτοήρθε για πρώτη φορά τις μέρες του lockdown για να μας ενημερώσει για το πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό και να μας καταστήσει σαφές ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. 6 μήνες μετά τον Μάρτιο είμαστε στην ίδια και χειρότερη κατάσταση αφού τα κρούσματα σε καθημερινή βάση έχουν ξεπεράσει τα 200 (ποτέ άλλοτε από την αρχή της πανδημίας δεν είχαμε τόσα) και άρχισαν να γεμίζουν και πάλι οι ΜΕΘ. Η Πολιτική Προστασία μέσω του μηνύματος αναφέρει πως ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού είναι αυξημένος και καλεί όσους επιστρέφουν από διακοπές να μην έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες. Στο νομό μας που δοκιμάστηκε όσο κανείς από τον κορωνοϊό περνάμε μια περίοδο ύφεσης αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Πρόσφατο παράδειγμα με τα 7 κρούσματα που αφορούσαν νέους που επέστρεψαν από διακοπές στην Χαλκιδική. Σύμφωνα με πληροφορίες μας όλοι τους νοσούν ενώ ο 70χρονος πατέρας ενός από την παρέα που κόλλησε τον ιό μεταφέρθηκε στην Αλεξανδρούπολη όπου νοσηλεύεται.
Ας παραδειγματίσει όλους όσους επιστρέφουν από διακοπές. Και όπως όλα δείχνουν και οι νέοι δεν είναι άτρωτοι…
Μ.Ξ.


Κατάφορη αδικία στον νομό μας – Ανύπαρκτη η περιφερειακή αρχή
Μπορεί να φτάσαμε να μηδενίσουμε τα νέα κρούσματα στο νομό μας όμως τα μέτρα παραμένουν! Και το ερώτημα είναι γιατί; Γιατί όταν εμείς είχαμε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα μέτρα αφορούσαν μόνο τον νομό μας και είχαμε στοχοποιηθεί σε σημείο που να μην μας δέχονται για εξέταση οι γιατροί της Καβάλας ή οι ξενοδόχοι της Θάσου για  ένα τριήμερο και τώρα που εμείς μεν μηδενίσαμε αλλά έχει κρούσματα η Καβάλα και ο Έβρος τα μέτρα που επιβλήθηκαν αφορούν όλη την ΑΜΘ και μας και την Ροδόπη που επίσης δεν έχει κρούσματα. Αυτό είναι δίκαιο; Και τότε που ο νομό μας είχε ανάγκη την στήριξη και την αλληλεγγύη από τους άλλους νομούς της περιφέρειας δεν την είχε! Αντίθετα μάλιστα…
Και ας μην νομίζουν μερικοί ότι η θερινή ραστώνη εξασθενεί την μνήμη. Πέρασε 1 μήνας και 5 μέρες από τότε που οι φορείς της Ξάνθης είχαν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος του υποσχέθηκε ένα πακέτο μέτρων ειδικά για τον νομό μας που «χτυπήθηκε» από την πανδημία. Έκτοτε ουδέν …Καμιά ενημέρωση,  καμία αντίδραση.
Ερώτημα: Πού είναι η περιφερειακή αρχή; Δεν είδαμε καμιά απολύτως παρέμβαση.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…