Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εξετάσεις από το σπίτι και το Σεπτέμβριο για τους φοιτητές του ΔΠΘ

Εξετάσεις από το σπίτι και το Σεπτέμβριο για τους φοιτητές του ΔΠΘ

0

Η συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων αποφάσισε να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως η εξεταστική

 Μέτρα λειτουργίας και πρόληψης για τα ΑΕΙ ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας-Τις οικονομικές επιπτώσεις της απουσίας των φοιτητών μετρούν οι πόλεις της Θράκης

Οι φοιτητές επιστρέφουν κανονικά στα πανεπιστήμιά τους και στις πόλεις όπου φοιτούν με την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά τη χθεσινή ενημέρωσή της για την έναρξη της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Η επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2020, όπως και στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, είναι στην ευχέρεια των ΑΕΙ να αποφασίσουν τον τρόπο διενέργειάς της, είτε δια ζώσης με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της Επιτροπής, είτε εξ αποστάσεως.

Τρόπος λειτουργίας των ΑΕΙ

Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ενίσχυση από το ΥΠΑΙΘ του εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 5 εκατ. €. Υπολογίζονται περίπου 2000 θέσεις.

Για μεγάλες διαλέξεις άνω των 50 ατόμων, προβλέπεται εξ αποστάσεως διδασκαλία με δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών πλατφορμών από τις εταιρείες Microsoft και Google, τις οποίες

Τα μέτρα πρόληψης στα Πανεπιστήμια

Τα μέτρα πρόληψης που θα λαμβάνονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα αφορούν:

-Στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους στις περιπτώσεις διδασκαλίας/μελέτης με φυσική παρουσία. Για τις κλινικές ασκήσεις, θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

-Οι φοιτητικές Εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους.

-Στα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.

Εξ αποστάσεως η εξεταστική στο Δημοκρίτειο

Η συντριπτική πλειονότητα των εξετάσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αναμένεται να διεξαχθούν από την 1η Σεπτεμβρίου εξ αποστάσεως, όπως έγινε και για την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου. Όπως μας ενημέρωσε η αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο κάποια κλινικά και εργαστηριακά μαθήματα της Ιατρικής και της Μοριακής Βιολογίας.

Ως προς το χρόνο επιστροφής των φοιτητών η ίδια επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί προσωπική απόφαση των φοιτητών, που σε κάθε περίπτωση θα κληθούν κανονικά να προσέρχονται στα μαθήματα με την έναρξη του εξαμήνου,

Η κ. Μιχαλοπούλου εξήγησε ότι το πρόσημο του “crash test” της εξ αποστάσεως εξεταστικής του Ιουλίου είναι θετικό, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις απαιτήσεις της τεχνολογίας.

Συνάντηση Ευ. Στυλιανίδη με τις πρυτανικές αρχές

Συνάντηση του βουλευτή Ροδόπης Ευ. Στυλιανίδη με τις πρυτανικές αρχές πραγματοποιήθηκε χθες

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε να εκδηλώνεται η ανησυχία για την απουσία των φοιτητών από τη Θράκη, κυρίως στην Κομοτηνή, όπου κλιμάκιο αποτελούμενο από το δήμαρχο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και φορείς προτίθεται να επισκεφθεί τις πρυτανικές αρχές για να αναφερθεί στις οικονομικές συνέπειες της έλλειψης των φοιτητών από τις πόλεις όπου εδρεύουν τα τμήματα του πανεπιστημίου.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση εργασίας είχε χθες ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Καθηγητή κ. Αλέκο Πολυχρονίδη και τους Αντιπρυτάνεις κ. Μαρία Μιχαλοπούλου και κ. Φώτη Μάρη.

Ο βουλευτής ζήτησε τη στήριξη του ΔΠΘ για τη διοργάνωση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κομοτηνή το Νοέμβριο, εφόσον φυσικά αυτή δεν ακυρωθεί λόγω κορωνοϊού. Ο ίδιος ζήτησε ακόμη από τις Πρυτανικές Αρχές τη συμβολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στις εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη με ολοκληρωμένη εισήγηση, όχι μόνο για την μεγέθυνση και εξέλιξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου αλλά και για την επιστημονική τεκμηρίωση όλων των αναπτυξιακών πολιτικών του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας. Παράλληλα, υποστήριξε εκ νέου τη δημιουργία Τμήματος Εργοθεραπείας στο ΤΕΦΑΑ και τέλος, έθεσε επίμονα το μείζον ζήτημα που αφορά την ουσιαστική επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου και την επιστροφή των φοιτητών στην Κομοτηνή το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…