Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

0

 Ευκαιρία και για ποδηλατόδρομο
Ο διάλογος με τους αναγνώστες όσο και το δικαίωμα αυτοί να εκφράζουν τις απόψεις τους ή να προτείνουν λύσεις σε τοπικά θέματα μέσω της Εφημερίδας, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική λειτουργία και αποστολή του Τύπου.
Έτσι, με ιδιαίτερη ικανοποίηση δημοσιοποιούμε ιδέες, προτάσεις, σκέψεις συμπολιτών.
Όπως η παρακάτω φίλου συνδρομητή, ο οποίος με αφορμή την μελέτη για την κατασκευή της Δυτικής εισόδου της πόλης, μας μετέφερε μια ιδέα για να τεθεί υπ’ όψιν του δήμου.
Πρότεινε λοιπόν παράλληλα με την κατασκευή της δυτικής εισόδου, να κατασκευαστεί από το ξενοδοχείο Νέστος μέχρι το Εύμοιρο, στο εκεί άλσος, ποδηλατόδρομος.
Είναι μια ιδέα. Ας εξεταστεί από την Τεχνική Υπηρεσία με το σκεπτικό ότι το ποδήλατο πλέον έχει μπει αρκετά στη ζωή μας και οι δήμοι οφείλουν να στηρίζουν με ενέργειές τους και να διευκολύνουν τους φίλους του ποδηλάτου.
Γ.Δ.


Γιατί δεν ήρθε στην Ξάνθη;
Είναι μία απορία. Γιατί δεν επισκέφθηκε έστω για λίγο την Ξάνθη η κυρία Γεννηματά; Όταν επισκέφθηκε Καβάλα και Κομοτηνή;
Στο ερώτημα ούτε η ίδια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σκέφτηκε να δώσει κάποια απάντηση. Όταν μάλιστα ο νομός Ξάνθης την τίμησε δίδοντάς της μια έδρα. Μένουμε με την απορία τόσο εμείς όσο και αρκετοί άλλοι.
Μήπως υπήρξε φόβος λόγω των κρουσμάτων του κορωνοϊού; Πολύ πιθανόν.
Όμως λόγοι αστικής ευγένειας επέβαλαν να δοθεί κάποια εξήγηση. Έστω διπλωματική.
Και κάτι τελευταίο: Ποιους λόγους εξυπηρετούσε ακριβώς η επίσκεψη αυτή;
Γ.Δ.


Τα καζίνα έχουν ζημιές
Ο μύθος έχει καταρρεύσει. Ότι δηλαδή οι επιχειρήσεις των καζίνων πως είναι «χρυσοφόρες». Η πραγματικότητα λοιπόν είναι πως τα καζίνα, εδώ και χρόνια έχουν ζημιές. Αρκετές ζημιές.
Η αιτία είναι γνωστή. Δεν υπάρχει διαθέσιμο χρήμα για χάσιμο. Κι έτσι, οι επιχειρήσεις ή βάζουν λουκέτο ή δουλεύουν 2-3 ημέρες την εβδομάδα ίσα για να μην κλείσουν κι αυτά.
Η περίοδος των παχιών αγελάδων έχει περάσει και μάλλον ιδιαίτερα δύσκολα θα ξανάρθει.
Γ.Δ.


Πλαστικά Θράκης
Κατά μία αξιόπιστη πληροφορία, η διεθνώς γνωστή επιχείρηση «Πλαστικά Θράκης» που εδρεύει στην περιοχή μας (Μαγικό) συγκεντρώνει στον ίδιο χώρο τις μονάδες του εξωτερικού.
Έτσι, οι παραγωγικές μονάδες στις ΗΠΑ και Σκωτία θα μεταφερθούν εδώ για καλύτερη διαχείριση, συντονισμό και έλεγχο.
Παράλληλα βέβαια με την κίνηση αυτή θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας καθιστώντας την εταιρεία από τις μεγαλύτερες της Θράκης.
Στις δυσκολίες των καιρών που περνά το επιχειρείν, ιδού ένα καλό τοπικό νέο.
Γ.Δ.


Το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα
Κι όμως, η οικονομία δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει ν’ αντιμετωπίσει η χώρα στο άμεσο μέλλον, αλλά το δημογραφικό. Όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι ο δυτικός κόσμος στο σύνολό του συρρικνώνεται. Μέχρι το 2050 θα είμαστε λιγότεροι και γηραιότεροι, ενώ το 2100 εμείς οι Έλληνες θα μετράμε κάπου 4,73 εκατομμύρια ψυχές. Είναι σοκαριστικό!
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη εθνική, οικονομική και ανθρωπιστική τραγωδία, που θα τη βιώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Είναι ένα εθνικό θέμα, ίσως μάλιστα το σοβαρότερο. Και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με την αρμόζουσα σοβαρότητα και άμεσα.
Τα μέτρα για την ενίσχυση των νέων ζευγαριών είναι το αυτονόητο, και πρέπει να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι. Από εκεί και πέρα όλοι θυμόμαστε πως στο παρελθόν η Ελλάδα προχώρησε σε μεγάλες ενσωματώσεις πληθυσμών. Την τελευταία φορά που επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο ήταν με τους Πόντιους της Σοβ. Ένωσης. Είναι εφικτό ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ελλάδα των Ελλήνων του εξωτερικού; Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκινήσει με τους Έλληνες που εγκατέλειψαν την χώρα με αφορμή την οικονομική κρίση. Πρέπει να βρει τρόπο να γυρίσουν όλοι. Δεν μας περισσεύει ούτε ένας!
Πάντως ο Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει Θεούς και Δαίμονες: συριζαίους με σύνδρομο στέρησης, σουλτάνο με οθωμανική ψύχωση, κατάρρευση τουρισμού και οικονομίας λόγω πανδημίας, ιαχές πολέμου από μπαχαλάκηδες, κρετίνους να χορεύουν σε πανηγύρια και beach bar, έχει και το δημογραφικό που θέλει άμεση αντιμετώπιση… ούτε ψύλλος στον κόρφο του!
Κ.Λ.


Κύριες και Επικουρικές μαζί
Στο τέλος Ιουλίου οι συνταξιούχοι θα λάβουν τις κανονικές συντάξεις του Αυγούστου μαζί με τις επικουρικές.
Έτσι, κύριες και επικουρικές θα πληρώνονται μαζί. Κι αυτό για πρώτη φορά και για πάντα από δω και πέρα.
Το πώς έγινε αυτό; Οφείλεται στην οργανωτική και διοικητική του e-efka και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Την σχετική απόφαση της ταυτόχρονης καταβολής κύριας και επικουρικής την είχε λάβει το υπουργείο Εργασίας πριν έναν μήνα και υλοποιήθηκε στο χρονικό αυτό όριο. Με το νέο καθεστώς επιτυγχάνονται 1.250.000 λιγότερες τραπεζικές συναλλαγές κάθε μήνα.
Η χώρα και η κυβέρνηση μπαίνει δυναμικά πλέον στην ηλεκτρονική εποχή. Έστω κι αργά, επιτέλους ριζικές αλλαγές που απλοποιούν τα πράγματα.
Γ.Δ.


Θετικό το κλίμα
Δεν μπορούμε να μην δεχτούμε το θετικό κλίμα που μας έχουν μεταφέρει οι εκπρόσωποί μας από συναντήσεις με κυβερνητικούς φορείς.
Από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που γνωρίζει τα της Θράκης, μέχρι τον τελευταίο της ιεραρχίας, δείχνουν διάθεση να επιλύονται οι εκκρεμότητες της περιοχής χωρίς πολλές καθυστερήσεις.
Το κλίμα οπωσδήποτε είναι θετικό. Αυτή όμως η θετική διάθεση θα πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα από τους τοπικού μας φορείς.
Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί τέτοια ευκαιρία. Πάντα βέβαια με λογικές και επεξεργασμένες προτάσεις.
Γ.Δ.


Τερτίπια
Στην Ελλάδα ζούμε και σίγουρα δεν μας παραξενεύει η αντίδραση κάποιων. Οι οποίοι διαδίδουν πως το 12% της επιδότησης εργασίας είναι.. μισό.
Και υποστηρίζουν πως η απόφαση που έχει ληφθεί (και ψηφιστεί) αφορά τα ποσά των 2010-15. Γι’ αυτά θα υπάρξουν οι αποζημιώσεις ή συμψηφισμοί.
Μεταξύ μας, όλοι εμείς που διεκδικήσαμε την αποζημίωσή μας, γι’ αυτές τις χρονιές κάναμε τις Νομικές προσφυγές μας.
Πιθανόν κάποιοι, λίγοι, να υπέβαλαν δικαιολογητικά και για επόμενα χρόνια χωρίς ελπίδα όμως διότι ο πονηρός Σταθάκης κατήργησε τον σχετικό νόμο ως μη συμβατό με τον ενωσιακό νόμο.
Τώρα λοιπόν οι πολιτικοί φίλοι του Σταθάκη, ζητούν να συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση του 12% από το 2016 μέχρι το 2020 και πέρα από αυτό…
-Τερτίπια χωρίς ντροπή.
Γ.Δ.


Χαλαρώσαμε είναι αλήθεια… αλλά ας μην το παρακάνουμε
Το είχαμε ανάγκη βέβαια και με το δίκιο μας να χαλαρώσουμε λίγο. Έτσι δεν βλέπεις να κυκλοφορεί και πολλή μάσκα στην πόλη… μιας δεν υπάρχουν πια πρόστιμα πέρα αυτών που επιβάλλονται να φορούν όπως για παράδειγμα στην εστίαση ή στους εργαζομένους στα μάρκετ κ.λ.π.  Μην ξεχνάμε ότι στην Ξάνθη δεν σταμάτησαν ποτέ τα αυστηρά μέτρα ενώ όλη η υπόλοιπη Ελλάδα είχε βγάλει την μάσκα. Τώρα όμως τα κρούσματα πληθαίνουν και οι ειδικοί εκτιμούν πως έρχεται το δεύτερο κύμα. Άρα πρέπει να ξαναγυρίσουμε στις παλιές συνήθειες αφού η μάσκα μας έχει γίνει απαραίτητο αξεσουάρ.
Κι όποιος λέει ότι δυσκολεύεται και δεν μπορεί ίσως θα έπρεπε να σκεφτεί πόσο πιο δύσκολο θα είναι αν χρειαστεί να φορέσει… αναπνευστήρα!
Και για να …γελάσουμε ο Αρκάς μας προτείνει…
Μ.Ξ.


50 τεστ αντισωμάτων μόνο στον δήμο Μύκης – Έλλειμμα στην ενημέρωση
Έφυγε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από το Κέντρο Υγείας Εχίνου έχοντας κάνει απ’ όλο τον δήμο μόνο 50 – 60 τεστ αντισωμάτων. Προφανώς και δεν έχουν καταλάβει οι κάτοικοι πως αυτό το τεστ δεν θα τους δείξει αν είναι θετικοί και δεν θα τεθούν σε καραντίνα αλλά θα δείξει αν έχουν αντισώματα πράγμα που σημαίνει ότι έχουν περάσει τον ιό και έχουν θεραπευτεί αν ήταν ασυμπτωματικοί και αν εμφάνισαν συμπτώματα ή νοσηλεύτηκαν, αν έχουν  αναπτύξει αντισώματα.
Μάλλον δεν ενημερώθηκαν για το τι ακριβώς είναι αυτό το τεστ και αυτό έπρεπε να το έχει κάνει ο δήμος Μύκης με τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους και όποιοι άλλοι έχουν αναλάβει το κομμάτι της ενημέρωσης. Εκ του αποτελεσμάτων συμπεραίνουμε ότι υπήρξε έλλειμμα ενημέρωσης.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…