Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 1η Ιουνίου ανοίγουν τα πολιτικά δικαστήρια

1η Ιουνίου ανοίγουν τα πολιτικά δικαστήρια

0

Μετά τις 21 Ιουνίου τα ποινικά –  Σε καραντίνα 3,5 μήνες

 

 

Πρόβλημα βιοπορισμού αντιμετωπίζουν πολλοί δικηγόροι  

 

Ανοίγουν τα πολιτικά δικαστήρια από την 1η Ιουνίου σύμφωνα με ΚΥΑ που εκδόθηκε την Πέμπτη. Πρόκειται για τα δικαστήρια που δικάζουν αστικές υποθέσεις. Να σημειώσουμε ότι τα διοικητικά δικαστήρια λειτουργούν ήδη από τις 15 Μαΐου αλλά όχι τα ποινικά για τα οποία προβλέπεται η επαναλειτουργία τους μετά τις 21 Ιουνίου. Αντίθετα εξαιρούνται του μέτρου αυτού, τα αυτόφωρα, η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορούμενους των οποίων συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται με αποτέλεσμα την αποφυλάκιση των προφυλακισμένων, η κλήρωση των ενόρκων, η δημοσίευση δικαστικών αποφάσεων, κ.λπ., ενώ παράλληλα επαναλαμβάνονται στην ΚΥΑ τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Πρόβλημα βιοπορισμού αντιμετωπίζουν πολλοί δικηγόροι  

Όπως αναφέρει η δικηγόρος κα Δέσποινα Χατζηφωτιάδου μέλος του του Δ.Σ. του Δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, ο δικηγορικός κλάδος έχει πληγεί αμείλικτα από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων από τις 12 Μαρτίου και ακόμη δεν έχει επανέλθει σε όλο το φάσμα με αποτέλεσμα οι μαχόμενοι δικηγόροι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιοπορισμού γιατί δεν έχουν αντικείμενο εργασίας: «Ο κλάδος μας έχει πληγεί περισσότερο από τον καθένα από την πανδημία και συνεχίζει να πλήττεται. Έχουν αναβληθεί όλες οι δίκες και οι υποθέσεις που έχουμε θα εκδικαστούν μετά από 1 χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε αντικείμενο εργασίας. Είμαστε 3,5 μήνες σε αναστολή και έχουμε αποζημιωθεί με 600 ευρώ μόνο. Δεν έγινε στο κλάδο μας καμιά άλλη διευκόλυνση παρά μόνο της έκπτωσης του 25% στις εισφορές ΕΦΚΑ. Συνάδελφοί μας αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα βιοπορισμού αφού δεν μπορούσαμε ούτε πιστοποιητικό να λάβουμε για να διεκπεραιώσουμε καμιά αποδοχή κληρονομιάς. Επιπλέον έχουμε και το ζήτημα ότι τα δικαστήρια κλείνουν στις 15 Ιουλίου και θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο. Ίσως φέτος να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος Ιουλίου και να ανοίξουν την 1η  Σεπτεμβρίου αντί στις 15 που άνοιγαν».

Αγόρευση με μάσκα

Επιπρόσθετα και επί του πρακτέου κατά την άσκηση του επαγγέλματος οι συνθήκες είναι  ιδιαίτερα δύσκολες καθώς όποιος εισέρχεται μέσα στο δικαστήριο υποχρεούνται να φορά μάσκα και γάντια καιθ’όλη τη διαδικασία της εκδίκασης των υποθέσεων.

Όλα τα του κορωνοϊού δύσκολα λοιπόν και για τους δικηγόρους και δικαστές…

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…