Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

0

Προσοχή στους απατεώνες
Αναμενόμενο. Ήταν ποτέ δυνατόν οι απατεώνες που ξεγελούν τους ηλικιωμένους για να τους κλέψουν τις οικονομίες τους, να μην αξιοποιήσουν την περίπτωση του κορωνοϊού;
Έτσι, οι θρασύτατοι αυτοί άνθρωποι, σκαρφίστηκαν νέο κόλπο. Τηλεφωνούν σε ηλικιωμένα άτομα, ως απεσταλμένοι Νοσοκομείου και δηλώνουν ότι θα τους επισκεφθούν για να δουν πως είναι, να τους μετρήσουν τη θερμοκρασία και άλλα σχετικά.
Πηγαίνουν λοιπόν στα σπίτια και με διάφορες προφάσεις και απασχόληση των ηλικιωμένων, τους ξαφρίζουν τα χρήματα.
Γι’αυτό προσοχή από το νέο κόλπο των απατεώνων που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.
Γ.Δ.


Ψυχραιμία εις διπλούν
Δύσκολες μέρες περνά η χώρα, αυτό είναι γεγονός. Από τη μια ο κορωνοϊός, από την άλλη ο Ερντογάν και οι ενέργειές του στα σύνορα. Και τα δύο σοβαρά θέματα με το πρώτο βεβαίως ιδιαίτερα σημαντικό διότι έχει να κάνει με την υγεία του λαού και την οικονομία.
Μέχρι στιγμής, κι οφείλουμε να το παραδεχτούμε αυτό,  η ψυχραιμία που έχει εφαρμοστεί έχει αποδώσει.
Ψυχραιμία εκ μέρους της κυβέρνησης και του συνόλου σχεδόν των Ελλήνων.
Γ.Δ.


Λίγα από τους Ευρωπαίους εταίρους
Γηρασμένη, φοβική και διχασμένη η Ευρώπη. Η διαπίστωση είναι γενική και καθόλου αυθαίρετη. Η χώρα μας για άλλη μία φορά απογοητεύθηκε από την συμπεριφορά των Ευρωπαϊκών εταίρων μας.
Μάλιστα, αντί έμπρακτης απόδειξης συμπαράστασης, εισέπραξε λόγια δήθεν κατανόησης και χτύπημα στην πλάτη.  Στην πράξη όμως ελάχιστα, κι αυτό έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για την δήθεν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων.
Λόγια και ευχολόγια και για το πρόβλημα άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε. Έτσι όμως αλληλεγγύη δεν θεμελιώνεται κι αυτό έχει πικράνει πάρα πολύ τους Έλληνες.
Γ.Δ.


Η Γερμανική στάση
«Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου από τη στάση της καγκελαρίας». Αυτή είναι η ουσία της είδησης. Δηλαδή, για άλλη μια φορά η Γερμανία αντί να καταδικάσει τη στάση της Τουρκίας επιμένει να υποστηρίζει την χρηματοδότησή της έναντι της λήψης σοβαρών μέτρων και υποστήριξης της Ελλάδας.
Η δυσαρέσκεια της Ελλάδας είναι πλέον δεδομένη εις βάρος της κυρίας Μέρκελ και δεν είναι μόνο αυτό το τελευταίο γεγονός. Έτσι, το ραντεβού Μητσοτάκη –Μέρκελ χθες διεξήχθη σε ψυχρό κλίμα.
Η καγκελάριος λίγο πριν αποχωρήσει, συνεχίζει την ίδια στάση και συμπεριφορά στο θέμα του Μεταναστευτικού που περισσότερο βλέπει προς την Τουρκία και λιγότερο προς την Ελλάδα.
Γ.Δ.


Σωστά λόγια
Πολύ σωστά τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Ορεστιάδας σ’ όλο αυτό που γίνεται στον Έβρο. Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης εκφράζει την πλήρη εμπιστοσύνη του προς τις εντεταλμένες, από την πολιτεία, δυνάμεις που φρουρούν τα σύνορα στον Έβρο. Ο κ. Μαυρίδης τονίζει: «το υψηλό ηθικό, την υπερηφάνεια αλλά και την ψυχραιμία» των κατοίκων της ακριτικής περιοχής και ξεκαθαρίζει πως: «δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητήσει τον ανθρωπισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης των συνδημοτών μου, τα οποία έχουν αποδείξει ανελλιπώς εδώ και πολλά χρόνια».
Επίσης, υποστηρίζει ότι είναι «αντίθετος στις περιπολίες πολιτών, πόσο μάλιστα στις (πιθανές) περιπολίες με όπλα».
Από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε το ίδιο που θεωρούμε πως είναι αυτονόητο. Ότι δεν είναι δουλειά του καθενός αλλά των ενόπλων δυνάμεων η φύλαξη των συνόρων μας. Μπορούμε να βοηθήσουμε με πολλούς τρόπους αλλά όχι να υποκαταστήσουμε τον ρόλο τους κινδυνεύοντας να εκθέσουμε την χώρα. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και δεν πρέπει να χαθούν.
Μ.Ξ.


Προσοχή και φροντίδα
Οφείλουμε να πούμε ορισμένα πράγματα απευθυνόμενοι προς ΟΛΟΥΣ τους συμπολίτες με αφορμή την υπόθεση του κορωνοϊού.
Λοιπόν, πρώτος στόχος η προσοχή και εφαρμογή των κανόνων και δεύτερος η φροντίδα λήψης προληπτικών μέτρων.
Οφείλουν ΟΛΟΙ να εφαρμόζουν όσα ανακοινώνονται από το υπουργείο και την αρμόδια επιτροπή. Χωρίς υπερβολές βέβαια, χωρίς ακρότητες.
Όμως μέτρα πρόληψης όλοι οφείλουν να παίρνουν τόσο για τη δική τους προστασία όσο και των υπολοίπων διότι ευθύνες έχουμε και προς τον υπόλοιπο κόσμο στον οποίο ζούμε.
Γ.Δ.


Όχι μαγκιές και εξυπνάδες
Μέχρι στιγμής η Θράκη, η Ξάνθη μας δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο κρούσμα του κορωνοϊού. Αυτό είναι θετικό αλλά όχι και αφορμή για εφησυχασμό.
Δεν πρέπει να αγνοούμε την απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου να περιοριστεί ο χρόνος αλλά και ο αριθμός των επισκεπτών σ’αυτό. Αυτό θα πρέπει να το σεβαστούν όλοι.
Φαντάζεται κανείς τι θα συμβεί εάν υπάρξει κρούσμα στο Νοσοκομείο;
Το ίδιο ισχύει και για τις διάφορες εκδηλώσεις. Μια μικρή αναβολή δεν είναι τίποτε μπροστά στην προφύλαξη.
Ακόμη, οφείλουμε όλοι να ακούμε με προσοχή τις δημόσιες παρεμβάσεις του Ιατρικού Συλλόγου ως καθ’ ύλην αρμοδίου φορέα.
Ψυχραιμία, εφαρμογή κανόνων υγιεινής, συνεργασία και αυξημένη προσοχή στο να διαφυλαχθεί η άμυνα στον ιό που δεν κάνει επιλογή σε νέους και ηλικιωμένους. Μάλιστα, για να γίνει επιτυχής η άμυνα, οφείλουν ΟΛΟΙ να είναι προσεκτικοί. Μαγκιές και εξυπνάδες δεν έχουν θέση στο θέμα αυτό, διότι αν συμβεί το κακό θα την πληρώσουν και αυτοί που δεν θα φταίνε.
Γ.Δ.


Θα ζήσουμε καιρό με τον κορωνοϊό
Λίγα λόγια ακόμη για τον κορωνοϊό που μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και θα συνεχίσει για καιρό ακόμη.
Αποτελεί πλέον πραγματικότητα ότι ο SARS-CoV-2 επιμένει με αμείωτο ρυθμό να διασχίζει ηπείρους και σύνορα, χωρίς όμως να αιφνιδιάζει, καθώς η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει για εκείνα που έρχονται. Μάλιστα, όπως τόνισε μιλώντας στο Mega η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας κυρία Τζένη Κρεμαστινού, «η έξαρση στη χώρα μας αναμένεται σε έναν μήνα, περίπου, από τώρα. Είναι δύσκολο», τόνισε, «να εκτιμηθεί το πότε ακριβώς αλλά πιστεύεται ότι θα γίνει περί το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας περιέγραψε πρόσφατα με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τη διαδρομή του Covid-19, όταν είπε ότι «είναι ένας ιός που περνάει κάτω από τη μύτη μας».
Γ.Δ.


Σκηνές από το άμεσο μέλλον…
Είναι εθνική μας συνήθεια να καταφέρνουμε κάθε ζήτημα, ακόμα και το πιο σοβαρό, να το ευτελίζουμε και να το μετατρέπουμε σε αντικείμενο αντιπαράθεσης ακόμα κι αν είναι αυτονόητη η αντιμετώπισή του. Δεν θα μπορούσε να μη συμβεί αυτό και με τον κορωνοϊό, μιας και αίφνης ανέκυψε το θέμα της Θείας Κοινωνίας, το εάν κολλάει ή όχι μέσω αυτής.
Θα τολμήσουμε να κάνουμε μία πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον και μακάρι να διαψευστούμε. Κινδυνεύουμε να δούμε τις επόμενες μέρες πλήθος πιστών να δηλώνουν μέσω των social media ότι έχουν  κοινωνήσει, ως ένδειξη πίστης. Δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και ακραίες εκδηλώσεις θρησκευτικού φανατισμού με αναρτήσεις βίντεο και εικόνων από τη στιγμή της κοινωνίας, ως «απόδειξη» της πίστης.
Το έναυσμα έδωσε η βουλευτής Έλενα Ράπτη, που δήλωσε με υπερηφάνεια στο λογαριασμό της ότι κοινώνησε, εξασφαλίζοντας έτσι αόκνως τα ψηφαλάκια του εκκλησιαστικού κοινού.
Κι αυτά ενδέχεται να συμβούν διότι η Εκκλησία αρνείται να προσαρμοστεί και να λάβει τα στοιχειώδη μέτρα και μέσα που παρέχει ο 21ος αιώνας (όπως π.χ. πλαστικά κουταλάκια).  Ξεχνώντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των έως τώρα κρουσμάτων είναι πιστοί που επισκέφθηκαν τους Άγιους Τόπους, που όμως η πίστη τους δεν τους προφύλαξε από τον ιό…
Ας αναλογιστεί λοιπόν η Εκκλησία τι θα συμβεί εάν έχουμε ανεξέλεγκτη έξαρση κρουσμάτων στο –ηλικιωμένο κατά βάση – ποίμνιό της και πόσο γρήγορα το ωσαννά θα γίνει ανάθεμα…
Κ.Κ.


Χωρίς κρούσμα κορωνοϊού η Ξάνθη και όλη η ΑΜΘ
Δεν πέρασε τα σύνορα της περιφέρειά μας ο κορωνοϊός μέχρι τώρα. Αυτό επιβεβαιώνουν γιατροί και αρχές. Μέχρι τώρα η επιδημία έχει περιοριστεί στην Νότιο Ελλάδα και τα περισσότερα κρούσματα είναι οι εκδρομείς στους Αγίους Τόπους και οι επαφές τους.  Παρότι το πρώτο κρούσμα ήταν στην Θεσσαλονίκη, δεν προέκυψε μεγάλη διασπορά του ιού κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως  θετικό αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν από την πρώτη στιγμή. Πράγμα που προφανώς δεν έκανε η Ιταλία και της ξέφυγε η κατάσταση.
Τώρα σ’ ότι αφορά το θέμα της Θείας Κοινωνίας. Η εκκλησία δεν θεωρεί ότι από την μετάληψη μεταδίδεται ο ιός και τα επιχειρήματα που παραθέτει είναι θεολογικού χαρακτήρα που άπτονται της πίστης στο Θεό. Είναι μάλιστα και κάποιοι και από τον πολιτικό χώρο που δήλωσαν ότι έχουν μεταλάβει και θα το ξανακάνουν χωρίς να φοβούνται ότι θα μολυνθούν. Πάντως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάχτυλος απάντησε σε σχετική ερώτηση του  «Ε» με διπλωματικό τρόπο σ’ ότι αφορά το θέμα: « Είμαι βέβαιος ότι η Εκκλησία θα λειτουργήσει όπως πρέπει να λειτουργήσει».
Επαφίεται λοιπόν στο καθένα να λειτουργήσει όπως νομίζει καλύτερα για τον ίδιο αλλά και το κοινωνικό σύνολο που συναναστρέφεται.
Γιατί σ’ όλο αυτό δεν είμαστε μόνοι μας και πρέπει οι ενέργειες μας να διέπονται από κοινωνική ευθύνη.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…