Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

0

Παραδοξολογίες;
Η συζήτηση στη γνωστή παρέα συνοδεία ζεστού τσαγιού λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Πολλά και διάφορα τα θέματα. Ανάμεσα σ’ αυτά και ο καιρός, το κρύο, ο παγωμένος αέρας, τα χιόνια.
Με αφορμή λοιπόν την συζήτηση περί καιρού, ο ολιγόλογος αλλά πάντα εύστοχος της παρέας είπε: «Έχουμε Χειμώνα (κατά το ημερολόγιο). Για ποιο λόγο το ΧΕΙΜΩΝΑ, η βροχή, το χιόνι και το κρύο είναι ΚΑΚΟκαιρία κι όχι ΚΑΛΟκαιρία;  Άρα το καλοκαίρι ο ήλιος και η ζέστη είναι επίσης ΚΑΚΟκαιρία. Καλοκαιρία λοιπόν είναι ο καιρός του γούστου μας και μόνον».
-Τούτων λεχθέντων η συζήτηση ολοκληρώθηκε. Ήταν και η ώρα της αναχώρησης.
Γ.Δ.


Επιστολή
Αφορμή πήραμε από ένα ηλεκτρονικό κείμενο-επιστολή που μας στάλθηκε και με το θάρρος της γνώμης αναφέρει τα εξής: « Τι είναι αυτά τα χάλια;  Πρόκειται περί αίσχους. Σκουπιδότοποι στις κεντρικές λεωφόρους. Τι κάνει ο δήμαρχος;»
Η καταγγελία, ανέκαθεν εθνικό μας χόμπι, τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις εμμονής. Βοηθάνε και οι κάμερες στα τηλέφωνά μας που καταγράφουν ό,τι πληγώνει το μάτι μας. Ένα σπασμένο παγκάκι, ένα διαλυμένο κάδο απορριμμάτων, ένα σαθρό πεζοδρόμιο, ένα ξεραμένο δέντρο, ελλιπή φωτισμό στους δρόμους, σπασμένους λαμπτήρες, βανδαλισμένα αγάλματα.
Κι αυτές οι μουτζούρες, γκράφιτι τάχα, να βρωμίζουν τοίχους, προσόψεις και, κυρίως, την καθημερινότητά μας.»
Λέμε- και καλώς λέμε! – αλλά τι κάνουμε;  Εκτός από το να γκρινιάζουμε και να ποστάρουμε τα τραύματα της πόλης;
Ναι ξέρω. Πολλές φορές θέλουμε να βοηθήσουμε στην αναμόρφωση έστω και της γειτονιάς μας αλλά δεν ξέρουμε πώς.
Γ.Δ.


Εμείς;
Αίτημα: Ο δήμος να φτιάχνει, ο δήμος να συντηρεί, ο δήμος αυτό, ο δήμος το άλλο.
Σύμφωνοι. Έχει ευθύνες ο δήμος.
Ρωτάω όμως: Εμείς οι δημότες δεν έχουμε ευθύνες; Εμείς μόνον δικαιώματα έχουμε;
Παράπονα εμείς να είναι πανταχού παρών ο δήμος.
Ναι, να είναι εκεί για να διορθώνει τις ζημιές στα πάρκα, στα παγκάκια, στα παιγνίδια. Ζημιές βέβαια που πραγματοποιούν τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας κι εμείς ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις.
Ας το ομολογήσουμε κι ας φροντίσουμε να το περιορίσουμε, για να το εξαλείψουμε ούτε λόγος, εάν δεν υπάρχει πρόστιμο. Διαφορετικά, την περιουσία του δήμου δεν την υπολογίζουμε, παρότι ουσιαστικά είναι και δική μας.
Γ.Δ.


Κοινωνική Οικονομία
Γνωρίζω πως η αποστολή της στήλης πως είναι άλλη, όμως δεν θα πρέπει ν’ αγνοήσουμε και τον παιδευτικό χαρακτήρα της Εφημερίδας.
Δυο λόγια, ως σπορά, διότι θα επανέλθω αναλυτικότερα. Η αναφορά για την λεγόμενη «Κοινωνική Οικονομία» δηλαδή για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις οι οποίες εκτός της επιχειρηματικής πλευράς προασπίζονται και την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου.
Αλλού, ανθούν αυτές οι πρωτοβουλίες. Στον δικό μας τόπο δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα καλά. Έχουμε εκπροσώπους, αλλά είναι ελάχιστοι και χωρίς ουσιαστική βοήθεια.
Θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία σύντομα.
Γ.Δ.


Παγκόσμια πρωτοπορία
Και με την ευκαιρία να πούμε για ένα γεγονός που κατά πληροφορίες αποτελεί η χώρα μας μοναδική περίπτωση.
Λοιπόν, είναι η Ελλάδα η μοναδική χώρα στην οποία μπορείς να κάνεις ζημιά σε κρατική περιουσία χωρίς να πληρώσεις ούτε ένα ευρώ.
Είμαστε η χώρα που τρέχει προς βοήθεια ανθρώπων που δεν έχουν προβλέψει τα αυτονόητα. Θα τρέξουν Πυροσβεστική, ΕΚΑΜ κλπ για να σε βοηθήσουν γιατί δεν είχες αλυσίδες στο Ι.Χ. ενώ πήγες εκδρομή στο χιονισμένο βουνό.
Ακόμη, καταστρέφεις πινακίδες, στύλους, μπάρες και δεν πληρώνεις τίποτε για τη ζημιά και το κόστος της κινητοποίησης τόσων ανθρώπων και μέσων.
Γι’ αυτό και ελάχιστοι είναι υπεύθυνοι και σέβονται τη δημόσια περιουσία.
Γ.Δ.


Η αμυαλοσύνη και η τεχνητή νοημοσύνη
Όπως γίνεται εμφανές τα χρόνια φεύγουν, διανύσαμε ήδη την πρώτη 20ετία του 21ου αιώνα αλλά οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Ακόμη εμπιστεύονται άμυαλους ηγέτες που δεν το έχουν σε τίποτε να αιματοκυλίσουν λαούς για να κάνουν μπίζνες, ακόμη γίνονται πόλεμοι, ακόμη γίνονται καταστροφές πολύ πιο μαζικές απ’ ότι σε προηγούμενους αιώνες αφού η τεχνολογία μας έχει εφοδιάσει με νέα υπερσύγχρονα όπλα.  Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η επιστήμη του μέλλοντος και ας ελπίσουμε να αποδειχθεί ότι τα τεχνητά «όντα» θα είναι πιο …νοήμονα από τα αυθεντικά!
Ίσως τότε θα υπάρχει ελπίδα για καλύτερο μέλλον!
Μ.Ξ.


Τομ Χανκς
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση ανθρώπου και καλλιτέχνη αποτελεί ο αμερικανός ηθοποιός Τομ Χανκς και ιδού γιατί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπέγραψε λίγο πριν εκπνεύσει το 2019, τιμητική πολιτογράφηση του γνωστού Αμερικανού ηθοποιού Τομ Χανκς. Ο γνωστός αστέρας του Χόλιγουντ είναι λάτρης της Ελλάδας, η σύζυγός του είναι ελληνικής καταγωγής και διακρίνεται για το φιλανθρωπικό του έργο. Εδώ και πολλά χρόνια περνάει τα καλοκαίρια του στην Ελλάδα.
Η τιμητική πολιτογράφηση του Τομ Χανκς και της οικογένειάς του αποτελεί πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με βάση το σχετικό νόμο, μετά τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ, ο ηθοποιός και η οικογένειά του έχουν περιθώριο ενός έτους για να αποδεχτούν τυπικά την πολιτογράφησή τους και να ορκιστούν ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών.
Γ.Δ.


Τομ Χανκς ΙΙ
Ο πολύ γνωστός και αγαπητός αμερικανός ηθοποιός έκανε την πρώτη του επικοινωνία στα σόσιαλ μίντια, μετά την τιμητική πολιτογράφησή του, με μία φωτογραφία της σκιάς του να πέφτει επάνω σε ένα ελληνικό αρχαίο άγαλμα και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του που ξεκινάει το 2020 ως Έλληνας πολίτης με τη φράση kronia polla!
Η είδηση έγινε δεκτή με χιλιάδες σχόλια στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, τα περισσότερα θετικά και με χιούμορ, ενώ δεν έλειψαν (αλίμονο) και οι κακίες. Πολλοί έγραψαν ότι ο Μητσοτάκης μάλλον βρήκε τον ιδανικό πρόεδρο στο πρόσωπό του ενώ κάποιοι άλλοι ότι θα το μετανιώσει όταν πάρει στα χέρια του το μπιλιετάκι της εφορίας …
Υποδεχόμαστε με χαρά το νέο «πατριωτάκι», που γίνεται πλέον ο δεύτερος πιο διάσημος παγκοσμίως Έλληνας μετά τον Αντετοκούμπο. Και οι δύο δεν είναι από καταγωγή Έλληνες, ωστόσο έχουν τιμήσει και προβάλει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο όσο κανείς…
Κ.Σ.


Παρουσία 200.000 χρόνων
Σε έναν πλανήτη που δημιουργήθηκε πριν 6 δισ. χρόνια, ο σύγχρονος άνθρωπος έκανε την εμφάνισή του μόλις πριν 200.000 χρόνια. Σκέψεις των ημερών με την έλευση του νέου χρόνου.
Στον πλανήτη Γη όπως ονομάστηκε, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από το όχι μακρινό παρελθόν.  Τώρα γεννιούνται τα παιδιά με περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν, ο αναλφαβητισμός μειώνεται και οι ασθένειες αντιμετωπίζονται με επιτυχία.
Ο κόσμος είναι όντως πολύ καλύτερος. Κάθε μέρα τα τελευταία χρόνια, 325.000 επιπλέον άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, περισσότεροι από 200.000 αποκτούν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και 650.000 άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση στο ίντερνετ.
Ναι, συμφωνώ με την σκέψη σας ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος. Όμως για να γίνει αυτό «…θέλει δουλειά πολλή…» όπως λέει και ο ποιητής.
Δουλειά δε απ’ όλους. Μικρούς και μεγάλους παντού στη Γη.
-Καλή Χρονιά!
Γ.Δ.


Ηχούν τύμπανα πολέμου στην ευρύτερη γειτονιά μας
Δυσοίωνα ξεκινά ο νέος χρόνος. Πριν προλάβουμε να γιορτάσουμε για την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό east med ένα θλιβερό νέο, αυτό της δολοφονίας Ιρανού υποστράτηγου με εντολή Τραμπ ταράζει την ευρύτερη περιοχή μας εγκυμονώντας κινδύνους πολεμικών εχθροπραξιών, επιθέσεων και γενικότερα συρράξεων με απρόβλεπτα αποτελέσματα για όλη την ανθρωπότητα. Ήδη η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε και νέα ενεργειακή κρίση μας απειλεί ενώ απροσδιόριστα είναι τα αποτελέσματα της όλης κατάστασης και για την χώρα μας δεδομένου ότι το Ισραήλ είναι στην πρώτη γραμμή πυρός μαζί με τις ΗΠΑ ενώ η Τουρκία και η Ρωσία δεν έχουν αντιδράσει ακόμη.
Οι Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας εκδίκηση για την δολοφονία του ιδιαίτερα δημοφιλούς Κασέμ Σουλεϊμανί αρχηγού της Αλ Κουντς, της στρατιωτικής δύναμης ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης και το σκηνικό θυμίζει σκηνικό πολέμου.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …