Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Η βιοαιθανόλη «τσιμπάει» την τιμή της βενζίνης

Η βιοαιθανόλη «τσιμπάει» την τιμή της βενζίνης

0

Αύξηση 2 – 3 λεπτά το λίτρο από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας από 1/1/2020 και όχι από την κρίση στην Μέση Ανατολή

 

Πετρέλαιο θέρμανσης: Παραγγελίες υπάρχουν αλλά πολλά… μεταφορικά!

Το μεγάλο «ντέρτι» των Πρατηριούχων, ο ΕΦΚ

 

 

 

Διάχυτη είναι η ανησυχία σε διεθνές επίπεδο από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Μέση Ανατολή μετά την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Εκτός από την πολιτική κρίση  υπάρχει και η ενεργειακή κρίση που απειλεί την παγκόσμια κοινότητα. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις έγινε γνωστό το γεγονός της δολοφονίας η χρηματιστηριακή τιμή του πετρελαίου «τσίμπησε» 2 – 3  δολάρια  το βαρέλι παρασύροντας σε αυξήσεις όλα τα πετρελαϊκά προϊόντα.

«Τσίμπησε» 2 – 3 λεπτά η βενζίνη στα πρατήρια της Ξάνθης αλλά από την …βιοαιθανόλη

Από αλλού το περίμεναν αλλά απ’ αλλού τους ήρθε τους Πρατηριούχους αλλά και τους καταναλωτές. Η τιμή της βενζίνη στην Ξάνθη «τσίμπησε» 2 – 3 λεπτά και σύμφωνα με το Παρατηρητήριο τιμών έχει διαμορφωθεί στα 1,65 λ – 1,66 ευρώ το λίτρο ενώ σε πανελλαδική κλίμακα ο μέσο όρος είναι στα 1,62 – 1,63 και στα νησιά στα 1, 70 , 1,80 ευρώ το λίτρο.

 

Όπως όμως διευκρινίζει ο πρόεδρος των Πρατηριούχων της Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης η αύξηση αυτή δεν οφείλεται στις σχέσεις ΗΠΑ – ΙΡΑΝ και την άνοδο της τιμής του πετρελαίου αλλά στην βιοαιθανόλη και εξηγεί: «Από 1/1/2020 η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει ένα μέρος καυσίμων να είναι από βιοαιθανόλη. Αυτό έχει αυξήσει το κόστος και γι αυτό έχουν αυξηθεί οι τιμές. Προς το παρόν δεν μας έχει επηρεάσει τόσο η διεθνής κατάσταση ωστόσο η ανησυχία είναι διάχυτη».

Πετρέλαιο θέρμανσης: Παραγγελίες υπάρχουν αλλά πολλά… μεταφορικά!

Μεσούσης της χειμερινής σαιζόν το πετρέλαιο θέρμανσης είναι στο pick της ζήτησης. Όπως αναφέρει ο κ. Χαραλαμπίδης πολλοί είναι αυτοί που έχουν επιστρέψει στο πετρέλαιο θέρμανσης και μάλιστα έχουν τοποθετήσει μικρούς λέβητες στα μπαλκόνια τους αν η πολυκατοικία τους δεν έχει. Το πρόβλημα όμως είναι αλλού: «Έχουμε παραγγελίες. Πολλοί έχουν επιστρέψει στο πετρέλαιο ως πηγή θέρμανσης ωστόσο αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι ενώ παλαιότερα έπαιρνε ποσότητα για ένα μήνα τώρα επειδή πρέπει να πληρώσει τοις μετρητοίς παίρνει για 15μέρες και εμείς αναγκαζόμαστε να κάνουμε περισσότερες διανομές με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έξοδά μας», επισημαίνει ο κ. Χαραλαμπίδης. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 1,07 – 1,08 ευρώ το λίτρο ενώ έκανε πρεμιέρα με 1,05 – 1,06.Να διευκρινίσουμε ότι οι πρατηριούχοι ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς επειδή το ίδιο τους ζητούν οι εταιρείες που έχουν σταματήσει να τους αφήνουν το περιθώριο των 10- ημερών όπως παλαιότερα.

Το μεγάλο «ντέρτι» των Πρατηριούχων, ο ΕΦΚ

Πάγιο αίτημα της Ομοσπονδία Πρατηριούχων είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τουλάχιστον κατά 25%. Έχουν καταθέσει προτάσεις επί προτάσεων στο αρμόδιο υπουργείο αλλά παραμένει αίτημα. Όπως σημειώνει ο κ. Χαραλαμπίδης ο ΕΦΚ είναι αυτός που ευθύνεται για τα ακριβά καύσιμα στην χώρα μας καθώς στην τιμή 1,65 ευρώ το λίτρο ο φόρος είναι το 1,20. Οι πρατηριούχοι έχουν ένα κέδρος 7 – 8% από το οποίο το 29% το δίνουν στην Εφορία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φθίνει ο κλάδος και πολλά πρατήρια να κλείνουν. Πρόσφατα έκλεισε ένα μεγάλο πρατήριο εταιρείας έξω από την πόλη μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…